» » » Opremljanje otroške sobe za fante

Opremljanje otroške sobe za fante

Tisti, ki že dlje časa spremljate naše prispevke na temo otroških sob in predstavljene primere že izdelanih otroških sob, ste prav gotovo v že marsikateri drugi naši objavi, zasledili, da je ena izmed pomembnejših odločitev pri opremljanju otroške sobe, seveda otrokova starost.

Ker je v dosedanjih prispevkih bilo več govora o starostnih razlikah in drugih vidikih opremljanja otroških sob na splošno, smo za tokratni prispevek, pripravili vsebino za starše, ki se zanimajo za otroške sobe za fante.

Večina nas, staršev, otroško sobo za fanta in otroško sobo za dekleta loči izključno po barvi pohištva, izbiri barv sten ter tudi stenskem in ostalem sobnem dekorju (motivi na zavesah, morebitni motivi na fototapetah, ipd…).

V nadaljevanju, boste skozi predstavljene primere otroških fantovskih sob, spoznali tudi ostale malenkosti in razlike, ki se jih prav tako splača upoštevati pri opremljanju otroških sob.

Tokrat o razlikah med tipskimi in po meri izdelanimi otroškimi sobami, ne bomo govorili (ker smo o tem temeljito predstavili vsebino v članku z naslovom Temeljito o pohištvu za otroške sobe).

.

Primer osnovne (tipske) otroške sobe za fante

.

Spodnjo sliko ste najbrž že zasledili v mnogih izmed ostalih naših prispevkov, vezanih na otroške sobe. Tukaj jo prikazujemo zato, da prestavimo otroško sobo in pohištvene elemente, ki v bistvu spadajo med obvezno in osnovno pohištveno opremo vsake fantovske sobe. Čisto mirno bi pa ta soba, z izborom drugačnih barv na ličnicah pohištvenih elementov, lahko bila tudi dekliška.

.

otroške sobe za fante
Osnovno pohištvo otroške sobe za fante: ležišče, večja garderobna omara, izvlečni dodatni regali in odprte police pod posteljnim okvirjem, pisalna miza, premični regalnik pod mizo.

.

Prednost takšnega sestava otroške sobe je v tem, da zadovolji vse pohištvene zahteve, ki pritičejo fantovskim otroškim sobam. Kombinacije pri razporeditvi ali spremembah pohištvenega sestava so možne v najrazličnejših oblikah.

Posteljni okvir in ležišče je v tem primeru dvignjeno. Kar bo prišlo še posebej prav v manjših otroških sobah, saj je v njih vsak kvadratni meter proste stojne višine, še posebej dragocen.

Pisalno mizo je mogoče opremiti brez stranskega premičnega kraka.
Ali pa, odvisno od postavitve mize, le tega montiramo na levo stran.

Večja, kotna garderobna omara, prinaša prednost predvsem v tem, ker s kotno rešitvijo v celoti izkoristimo kotne prostore otroške sobe.
Na ta način znamo spet v manjših sobah, prihraniti kak dodaten prostor ob vzdolžnih stenah.

Prostor pod ležiščem lahko, po potrebi, pustimo povsem odprt ali ga zapolnimo z dodatnimi fiksnimi ali premičnimi regali. Nekateri, v primerih, ko otroško sobo uporabljata, dva fanta, spodnji del izkoristijo za postavitev dodatnega posteljnega okvirja.

Regali pod posteljnim okvirjem so izvlečni.
Če so fantje manjši, bo povsem na mestu, če jih dodatno opremimo z blažilci za mehko zapiranje.

Če tudi vaš primer kliče po prostorskih omejitvah in morate najti kombinacijo pohištvenih rešitev za dva otroka, priporočamo še ogled prispevka, v katerem smo predstavili opremljanje otroške sobe za dva otroka. V njem je prikazan primer vzdolžnega pograda, katerega ležišča, zaradi v mansardi, poševno spuščajočega stropa, sta nekoliko zamaknjena, med ostale proste dele ob steni, pa so vgrajeni različni omarni korpusi.

Pozorni boste v primeru opazili, da se da dodaten prostor (ponavadi za posteljnino), najti tudi v izvlečnih predalih pod spodnjim ležiščem.

.

Primer fantovske otroške sobe po naročilu

.

otroška soba ureditev
Mladinska, fantovska otroška soba po naročilu.

.

Tudi ta primer ste lahko naši spremljevalci že zasledili in sicer v prispevku, kjer smo opisovali tri različne poglede na ureditev otroških sob (povezava do tega prispevka tukaj).

Fantovsko mladinsko sobo v tem primeru predstavljajo kotno izdelan posteljni okvir (z dodatno odlagalno polico), meram posteljnega okvirja prilagojena, premična nočna omarica, višja, samostoječa omara z drsnimi vrati ter (skrajno desno), komoda s štirimi izvlečnimi predali.

Posteljni okvir je standardnih dimenzij 90 x 200, predal na nočni omarici se odpira navzdol, drsna vrata na večji garderobni omari pa imajo za polnilo, uporabljeno kar ogledalo.

Tak izdelek je primeren za fantovske sobe otrok, ki že odraščajo ali pa za starše, ki računajo na to, da bo fant svoje pohištvo v otroški sobi obdržal dlje časa. Pohištvo samo v ničemer ne izda ali naj gre za povsem otroško sobo ali že za mladinsko.

Če je otrok manjši, takšnemu ambientu, igrivost in živahnost, dodamo z dekorjem, izborom barv sten, svoje pa bo naredil že sam vnos igrač v tak prostor.

Ob menjavi teh, lahko pohištvo ostane enako, soba pa se bo z odraslejšimi igračami (računalniške tablice, ipd…), kar naenkrat iz otroške “prelevila” v mladinsko.

Res podrobno, smo se opisa mladinskih sob, lotili v prispevku na povezavi (na spletni strani, ki jo sicer nekateri že poznate in jo namenjamo predstavitvi izključno pohištvenega programa za otroške sobe).

.

Na kaj bodimo pozorni predvsem pri opremljanju fantovskih otroških sob?

.

  • Fantovske otroške sobe vsebujejo drugačno vrsto igrač, kot dekliške (žoge, čelade, škatle z lego kockami, žerjavi, avtomobilčki, železnice, letala,…). Za razliko od otroške sobe za deklico, kjer je potrebno predvideti več regalčkov za okraske, verižice, spominke in podobno, v fantovski otroški sobi predvidimo več odprtih polic, več večjih odlagalnih površin in tudi kak regal ali dva za večje igrače. Nič ne bo narobe, če tudi v notranjosti kakšne garderobne omare, najdemo kak prostor za pospravljanje večjih igrač.
  • Če imamo v mislih dolgoročnejšo pohištveno rešitev za fantovsko sobo in še posebej, če se ogrevamo za po meri izdelane rešitve, ne glede na starost otroka danes, predvidimo razporeditev pohištva, kakor, da imamo v sobi že mladostnika. To pomeni postavitev pisalne mize ob naravno svetlobo in ob večje število električnih vtičnic. To tudi pomeni prizadevati si prostor otroške sobe zasnovati tako, da bo ostalo čim več proste stojne površine. Majhen fant se bo z veseljem še igral pod kakšnim spuščenim stropom, večji nikakor.
  • Notranjost garderobne omare za fanta vsebuje drugače omarne dodatke kot pri deklici. Fant ne potrebuje toliko obešalnih palic, več naj bo polic za puloverje, trenirke in majice. Fantovska garderobna omara naj bo preprosta. Če že želimo v fantu vzpodbuditi občutek za organiziranost in pospravljanje (ter prostor to tudi omogoča) razmislimo o možnosti postavitve kakšne varne pohištvene vitrine, kjer bo, raje kot oblačila, skrbno zlagal svoje igrače, zbirke, medalje in “trofeje”.

.

standardni pograd
Opremljenost kota in pograd z večjim izvlečnim predalom.

.

Za več idej in izdelavo, vas, kot vedno, z veseljem, čakamo preko kontaktnih možnosti.

p.s.: svetovalcev in “pripravljalcev info ponudb” nas je več.