» » » Temeljito o pohištvu za otroške sobe

Temeljito o pohištvu za otroške sobe

Pohištvo za otroške sobe je v okviru opremljanja celotnega ambienta otroške sobe (izbor pohištva, vrsta materialov in barv, izbor barv sten, izbor tal, razporeditev pohištva, predstavitev posebnosti,…) v naših prispevkih objavljeno že v najrazličnejših oblikah.

Tokratni prispevek je zato namenjen staršem, ki jih zanimajo temeljiti nasveti o pohištvu v otroških sobah iz praktičnega vidika.

Pohištvo za otroške sobe je v osnovi mogoče dobiti na tri načine:

  • v večjih pohištvenih centrih, ki ponujajo pohištvo ne samo za otroške, temveč za vse prostorske ambiente
  • pri mizarjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in izdelavo otroškega pohištva po meri
  • v spletnih trgovinah, kjer je mogoče kupiti pohištvo za otroške sobe v celoti ali po elementih

.

pohištvo za otroške sobe
Pohištvo za otroške sobe – postelja (pograd), pisalna miza, knjižne police, omare.

.

Kot velja za opremljanje vseh prostorov v hiši, velja tudi za pohištvo za otroške sobe, da je odločitev o tem, kje se odločiti za nakup in poizvedbo za otroškimi sobami, odvisna od več dejavnikov.

Najprej na izbiro o opremi otroške sobe zelo vplivajo prostorske omejitve in dimenzije samega prostora otroške sobe. Hkrati pa pri iskanju pohištva za otroško sobo, upoštevamo tudi, koliko otrok bo nastanjeno v eni sobi.

.

O dimenzijah in številu uporabnikov otroške sobe

.

Za tipsko pohištvo za otroške sobe se odločajo starši, katerih otroške sobe so standardnih in pravilnih (kvadratnih oblik), nimajo zidnih in stenskih posebnosti (dimniške ovire, okenske in vratne odprtine, razmeroma majhne otroške sobe,…) in, ki se zavedajo, da bodo pohištvo po vsej verjetnosti zelo hitro zamenjali z mladinsko sobo in pohištvom za najstnika.

Po drugi strani, so starši, katerih otroške sobe uporablja več otrok ali katerih otroške sobe niso povsem klasičnih dimenzij (mansardne otroške sobe, otroške sobe z zidnimi nepravilnostmi: zidni zob, dimniška ovira, tramovi, strešna okna, ožje otroške sobe,…), skoraj primorani iskati rešitev med pohištvom po merah prostora.

.

otroška soba z mostom
Otroško pohištvo z mostom in dodatnimi omarami nad posteljo.

.

Še posebej, če bo otroško sobo, uporabljalo več otrok in je ta majhna, sama razporeditev in na sploh količina pohištva, odločilno vpliva na funkcionalno in praktično uporabnost takšne sobe.

.

Razlike med tipskim in po naročilu
izdelanim pohištvom za otroške sobe

.

Prednosti, ki jih prinaša tipsko pohištvo za otroške sobe, prihajajo predvsem iz naslova možnega vpogleda v izgled (in v velikih pohištvenih centrih tudi na otip) pohištva, ponavadi pa za tipsko pohištvo za otroške sobe velja, da je to tudi iz cenovnega vidika, ugodnejše. V zvezi s tem priporočamo tudi ogled članka Nasveti za opremljanje cenovno ugodne otroške sobe.

Nekaj tipskih rešitev pohištva za otroške sobe imajo vedno na zalogi veliki pohištveni centri, a tudi pri njih bomo zaradi ekonomike poslovanja, ob želenih spremembah posameznih pohištvenih kosov, na dobavo pohištva, morali počakati.

Med slabosti nakupa tipskega pohištva, po drugi strani, sodi manjša paleta možnosti izbire barv in materialov, v primerjavi s pohištvom po naročilu, pa tudi omejena paleta možnosti dimenzij posameznih elementov.

.

otroška soba za fanta
Otroška soba za fanta.

.

Prednosti, ki jih prinaša po naročilu izdelano pohištvo za otroške sobe, se kažejo predvsem v možnostih, da je prav vsak posamezni pohištveni element, mogoče samostojno izbirati (tako po vrsti materiala, barvi (o barvitih in mavričnih otroških sobah smo temeljit prispevek, pripravili na povezavi), količini kot tudi dimenzijah), ga prilagoditi prostorskim posebnostim ter skozi te možnosti, vplivati na končno ceno produkta.

Hkrati za pohištvo za otroške sobe po naročilu praktično v vseh primerih velja, da le to, vključuje tudi dostavo in montažo.

.

otroško pohištvo po meri
Pohištvo za otroške sobe po naročilu – povišana postelja z izvlečnimi predali.

.

Iz cenovnega vidika, je pohištvo za otroške sobe po naročilu, na prvi pogled nekoliko dražje od tipskih rešitev, ker pač zmožnost prilagajanja pohištva vsem mogočim barvam, materialom ter prostorskim zahtevam za seboj povleče tudi dodatne stroške.

Temeljit prispevek o opremljanju mladinske sobe po naročilu, lahko najdete na povezavi.

.

Pohištveni elementi,
ki sodijo med osnovno in
dodatno pohištvo za otroške sobe

.

Ne glede na to, ali nas zanima tipski otroški sestav ali rešitev po naročilu izdelane otroške sobe, v praktično vsako otroško sobo, sodijo nekateri osnovni pohištveni elementi ter dodatni pohištveni elementi (ki jih bomo v otroško sobo dodali zgolj po potrebi in seveda, če prostor, to sploh omogoča).

.

Osnovno pohištvo za otroške sobe

.

Med osnovne pohištvene kose otroške sobe (za enega otroka) sodijo otroška postelja, otroška pisalna miza in otroška garderobna omara.

.

Otroška postelja

.

Odvisno od prostorskih zmožnosti (ter tudi finančnih), ima vsak izmed pohištvenih elementov, svoje značilnosti, ki se jih splača upoštevati.

Otroška postelja (za enega otroka), najpogosteje prihaja v dimenziji 90 x 200 cm.
To je dimenzija, ki je primerna, po eni strani, za majhnega otroka, po drugi strani, pa tudi za čas, ko bo otrok vstopil v mladostniško dobo.

Posteljni okvir je mogoče dobiti kot standardni posteljni okvir brez naslona ali kot posteljni okvir z naslonom iz različne smeri. Standarden naslon posteljnega okvirja je ponavadi na vzglavni strani postelje, odvisno od potrebe in seveda tega, kje bo v otroški sobi, postelja tudi postavljena, pa lahko za otroško posteljo, posteljni naslon, namestimo tudi ob vznožni del postelje ali ob stranski del.

.

posteljni okvir z naslonom
Posteljni okvir z naslonom in dvema izvlečnima predaloma. Slika iz terena.

.

Za otroke z željo po nekoliko širšem ležišču, pride v poštev dimenzija posteljnega okvirja s 100, 110 ali celo 120 centimetri širine.

Med ostalimi lastnostmi posteljnih okvirjev je vredno biti pozoren še na to, ali si želimo za otroško posteljo zaobljenih okvirjev ali ravnih, kakšna naj bo debelina posteljnega okvirja, kakšna naj bo višina vzglavne ali stranske posteljne stranice, vrsta materiala (masiven les ali iveral), ali naj postelja vključuje dodatne pod posteljne predale, nočno omarico in drugo.

Pri debelinah posteljnega okvirja se bomo najpogosteje srečali z možnostmi 18, 25, 36 ali 50 mm debeline. Posebno pozornost pri izbiri posteljnega okvirja pa se splača nameniti tudi temu ali ponudba vključuje letveno dno ali navadno leseno ploščo.

V nekaterih otroških sobah je v zadnjem času zelo popularno otroško ležišče, tudi v primeru, ko ga uporablja en otrok, le to dvigniti in prostor pod njim, uporabiti kot delovno pisalno površino ali kot prostor za dodatne garderobne in vgradne omare.

.

dvignjena otroška postelja
Dvignjeno ležišče in dodaten prostor za garderobno omaro.

.

Posebno popularnost dosegajo tudi otroške postelje, ki pod osnovnim ležiščem, omogočajo tudi izvlek dodatnega ležišča za otrokovega prijatelja in gosta, ki prenoči pri otroku.

.

izvlečna postelja po naročilu
Izvlečna postelja z dodatnim ležiščem.

.

Različne možnosti otroških posteljnih okvirjev so predstavljene na spodnji sliki:

.

otroški posteljni okvirji
Različne možnosti otroških posteljnih okvirjev.

.

Otroška pisalna miza

.

Poglavitna značilnost kakovostne otroške pisalne mize je njena dovolj velika delovna površina za ustvarjanje in šolsko delo.

V osnovi se pisalne mize za otroške sobe ločijo po dimenzijah in se začnejo pri širini 75 centimetrov ter dolžini 105 centimetrov. Standardna višina otroške pisalne mize se giba okrog 60 centimetrov do pisalne površine.
V primeru uporabe izvlečne police za računalniško tipkovnico, pa je ta višina znižana za cca. 10 cm.

Po obliki se pisalne otroške mize delijo na pisalne mize standardnih (pravokotnih, ravnih) linij, ravne ob stenske pisalne mize, kotne pisalne mize ter iz leve ali desne, zaobljene pisalne mize.

.

pohištvo za otroške sobe po naročilu
Kotna pisalna miza po meri.

.

Kot dodatki otroškim pisalnim mizam so mogoči dodatni premični ali fiksni regali pod samo delovno površino ali ob njej, vgradne ali ločene police za odlaganje knjig in zvezkov ter različne možnosti podstavnih nog, na katerih otroška pisalna miza, tudi stoji (kovinske nogice, polne stranice, drugo,…).

Različne primere možnosti otroških pisalnih miz lahko vidite na spodnji sliki, soroden in z dodatnimi informacijami o pisalnih mizah v otroški sobah, pa je tudi članek na povezavi.

.

otroške pisalne mize
Različne možnosti otroških pisalnih miz.

.

Otroške omare

.

Izbor otroške omare (tako izgled, kot dimenzije ter postavitev le te), ponavadi prilagodimo prvima dvema otroškima elementoma (postelji in mizi ter morebitnim dodatnim regalom pri pisalni mizi), sicer pa se osnovne otroške omare ločujejo glede na to ali so ravne ali kotne.

Ravne postavimo ob proste stene, kotne postavimo v kot.

Del otroške omare lahko pustimo odprt s policami, ponavadi pa v vsako otroško omaro sodi tudi nekaj izvlečnih predalov (za nogavice in spodnje perilo ter manjše majice), ter večji garderobni prostor z obešalnimi palicami za odlaganje hlač, srajc in kril.

Temu je ponavadi namenjena sredina omar, medtem, ko vrh omare ponavadi dodatno opremimo z višje ležečo polico na katero bomo shranili posteljnino ali reči, ki jih ravno ne potrebujemo vsak dan.

.

mladinska soba za punco
Otroško pohištvo in oprema mladinske sobe za najstnico.

.

Glede na vrsto odpiranja vrat na otroških omarah, le te, ločimo na omare s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat in omare, ki se odpirajo z drsnimi vrati.

V nekaterih primerih omare (ali odprte ali zaprte z vrati) uporabimo tudi kot omare, ki pregradijo otroško sobo na več delov. V teh primerih imajo garderobne omare funkcijo predelnih omar. Prispevek o tem je predstavljen na povezavi.

Možne primere omar za otroške sobe, si lahko ogledate na spodnji sliki:

.

otroške sobe omare
Prikaz možnih primerov omar v otroških sobah.

.

Dodatno pohištvo za otroške sobe

.

Dodatno pohištvo za otroške sobe ponavadi iščemo starši, katerih otroške sobe so že postavljene in potrebujemo zgolj kak dodaten pohištveni element (ker so se npr. povečale potrebe po dodatnih knjižnih policah).

V nekaterih primerih z dodatnim pohištvom v otroški sobi rešujemo prostorski problem v primeru novega naraščaja, pogosto pa se za dodatno pohištvo za otroške sobe odločamo tudi v primerih, ko je staro obrabljeno ali uničeno iz najrazličnješih vzrokov.

.

Poličniki

.

Ponudbo dodatnega otroškega pohištva v prvi vrsti sestavljajo najrazličnejši poličniki.
Ti se ločijo po svojih dimenzijah, kjer jih predvsem zaradi različnih možnosti krajšanja, lahko izkoristimo za postavitev v kakšen kot otroške sobe.

Dodatna prednost dodatnih poličnikov je, da jih lahko enostavno prestavljamo in po potrebi uporabljamo v drugih otroških sobah.

.

poličniki za otroško sobo
Prikaz primerov poličnikov za otroške sobe.

.

Komode

.

Komode so za otroške sobe zanimive predvsem iz vidika tega, ker so nižje in tako v celoti uporabne tudi za otroka.
Hkrati so zelo popularne in praktične v otroških sobah, ki se nahajajo v mansardnih prostorih in imajo poševne strope.

Z njimi lahko namreč zapolnimo in v celoti izkoristimo prostor pod poševnimi stropi ali druge prostorske niše. Odvisno od vrste izvedbe se v glavnem uporabljajo za spravilo igrač ali pospravljanje dodatne garderobe, nekoliko manj pa jih uporabljamo za knjižne zbirke in delovno, šolsko gradivo.

.

komode otroška soba
Možnosti komod v otroških sobah.

.

Tudi komode je mogoče različno in po potrebi opremiti z odprtimi regali, izvlečnimi predali, dodatnimi policami ter v poljubnih barvah in z dodatki.

Če ste tudi sami interesent za pohištvo za otroške sobe, vas vabimo, da nam preko spodnjih kontaktnih možnosti ali preko strani, kjer je predstavljena ponudba otroških sob, pošljete svoje želje in morebitne podatke (o dimenzijah prostora, želenih kosih pohištva, barvah,…) in z veseljem bomo pripravili ponudbo za vaš primer. Ali se z vami pogovorili.

.

otroško pohištvo detajl
Pohištvo za otroške sobe – detajl.