» » » 3 različni pogledi na ureditev otroške sobe

3 različni pogledi na ureditev otroške sobe

Ureditev otroške sobe s pohištvom in celotnim otroškim ambientom, tako, da bo ta ustrezal otroku in pa tudi naši denarnici, ni vedno najlažji izziv. Kot je razloženo v že nekaterih ostalih naših predstavitvah, na ureditev otroške sobe, vpliva, zraven seveda razpoložljivih financ, več reči:

V prispevku so v nadaljevanju predstavljene tri ideje za enostavno ureditev otroške sobe, kjer so v vsaki izmed njih, upoštevane različne, zgoraj naštete, lastnosti.

.

Enostavna ureditev otroške sobe za mladostnika

.

ureditev otroške sobe
Standardna ureditev otroške sobe s pohištvom za mladostnika.

.

Na zgornji sliki je prikazana enostavna ureditev otroške sobe standardnih prostorskih dimenzij, ki smo jim priča v večini prostorov, ki jih namenjamo za otroški prostor. Soba je klasične kvadrataste oblike, z ravnim stropom in zidnim oknom, h kateremu je namenjena postavitev večje pisalne mize in predalčnika za odlaganje šolskih potrebščin.

Otrok, uporabnik sobe (7 let), ravno prehaja v fazo, ko se povsem otroške igrače umikajo iz vsakdanje uporabe in v ospredje prihajajo vse bolj “odrasle” igračke, računalniške tablice, igračarske konzole, radio in podobno.

Kot otroške sobe sestavlja po meri izdelan, kotni posteljni okvir, vzdolžno desno steno pa v celoti zapolnjuje, po dimenzijah stene, izdelana samostoječa omara z drsnimi vrati, med posteljnim okvirjem in omaro postavljena izvlečna in premična nočna omarica ter po preostanku zidnih dimenzij, prilagojena nižja komoda s štirimi izvlečnimi predali.

Drsna vrata garderobne omare so zapolnjena z ogledalom, s čimer so ostale prostorske stene ostale uporabne za kasnejšo montažo morebitnih dodatnih, odlagalnih polic in regalov.

O posebnostih omar po naročilu, njihove primere in vseh nasvetih v zvezi z izdelavo različnih omar, so vsebine zbrane na spletni strani Vgradne omare, različnim rešitvam s pomočjo drsnih vrat je namenjena ta povezava, sicer pa je zelo podrobno o opremljanju mladinskih sob, napisano tudi v prispevku z naslovom Mladinske sobe.

.

Cenovno ugodnejše ideje za ureditev otroške sobe

.

Celoten prispevek, z nasveti za tiste, kjer cena igra eno izmed pomembnejših odločitev, pri izbiri pohištva za otroško sobo, je predstavljen v članku Nasveti za opremljanje cenovno ugodne otroške sobe.

Iz njega lahko razberete, da se v primerih, ko cena igra odločujočo vlogo pri ureditvi otroške sobe, najbolj splača kupiti pohištvo, ki raste skupaj z otrokom oz. pohištvene sestave, ki so primerni tako za majhne otroke, kot kasneje tudi za mladostnike.

V takšnih primerih ne bomo naredili napake, če za barvo otroškega pohištva, namesto klasično modre ali roza, izberemo raje nevtralne barve (zelena, rumena, vanili, bež, bela, lesne barve).

Mizni stoli naj bodo od vsega začetka povsem klasični, v prispevku pa boste videli, da je tudi pri cenovno ugodnejših variantah urejanja otroških sob, mogoče izbirati med različnimi postavitvami pohištva in tudi pri potrebnih dimenzijah je mogoče izbrati kombinacije, s katerimi prostor naših otroških sob, lahko v celoti izkoristimo.

.

ureditev otroške sobe
Nevtralna ureditev otroške sobe (ki jo lahko uporablja tako deklica kot fant).

.

“Varčevalci prostora”

.

ureditev otroške sobe
Med pohištvene elemente, ki prihranijo prostor, spadajo nadstropne postelje in vgradne omare.

.

Ne glede na to, ali otroška soba omogoča dovolj prostora ali ne, z nekaterimi pohištvenimi kosi, enostavno prostor prihranimo, z drugimi pa prostor, zapolnimo.

Zato so nadstropne posteljne rešitve (vzdolžni pogradi, kotni pogradi, dvignjena ležišča z omarami pod njimi, dvižna ležišča, ki se pospravijo v omaro,…), pohištveni elementi, ki jih uvrščamo med varčne porabnike prostora.

V mansardnih otroških sobah, otroških sobah manjših dimenzij in otroških sobah, v katerih biva več otrok, so zato nadstropne in zgoraj naštete posteljne rešitve, v uporabi pogosteje.

Enako velja tudi za vgradne in po dimenzijah, določenih zidnih sten, izdelane omare. Če je prostor otroške sobe mogoče še stensko preoblikovati, se splača razmisliti ali bi bilo dobro določen zidni del, pustiti prost za bodočo vgradno omarno rešitev. V tem primeru bo namreč prostor izkoriščen tudi nad omaro.

V kolikor je prostor že postavljen, pač vgradno omaro, prilagodimo obstoječim stenam.

Podrobneje je o možnostih posteljnih rešitev za otroške sobe, predstavljeno v prispevku Postelje za otroške sobe, kjer so tudi predstavljene 4 najbolj klasične in najpogosteje uporabljene ideje za otroške postelje.

Vabljeni k spremljanju naših nasvetov tudi v bodoče.