» » » Glavne prednosti, ki jih prinašajo ortopedska ležišča

Glavne prednosti, ki jih prinašajo ortopedska ležišča

V spodnjem prispevku opisujemo glavne prednosti, ki jih prinašajo ortopedska ležišča.

.

Koristi ortopedskih ležišč

.

ortopedska ležiščaPovršina ležišča sodi med enega izmed ključnih dejavnikov vpliva na kakovosten in dober, nočni spanec, z izbiro ortopedske vzmetnice pa ne boste zgrešili, če si boste, spodaj, ogledali še glavne razloge, zakaj so ortopedska ležišča, koristna.

Beseda “ortopedsko” izvira iz medicinske študije (1), ki se osredotoča na motnje ali deformacije hrbtenice in sklepov, zato ortopedska ležišča zdravniki običajno priporočajo osebam s kronično poškodba hrbta, vratu ali sklepov.

Če še nikoli niste spali na ortopedskem ležišču, poskušajte za test, ležati na trdi površini. Kot takšno površino lahko preizkusite kar vaša tla. Ležanje na tleh 5 minut, bo zadoščalo za pridobitev občutka o tem, kakšno je spanje na trših površinah.

Ortopedska ležišča so posebej zasnovana tako, da zagotavljajo trdno podporo za vse dele telesa. Njihova glavna funkcija je razdeliti telesno težo enakomerno po celotni površini, s tem pa ključno pripomorejo k razporeditvi pritiska posameznih telesnih točk na celotno ležišče. Zato ortopedska ležišča razbremenijo boleče točke pritiska, medtem, ko spimo.

.

Ali res potrebujemo ortopedsko vzmetnico?

.

Pred odločitvijo za nakup ortopedskega ležišča, se marsikdo vpraša, ali je smiselno zamenjati svoje staro ležišče z ortopedskim, ker staro ležišče, pač ne nudi več podpore, kot jo ponuja novo.

Kot strokovnjaki na področju zdravega spanja, menimo, da ortopedska ležišča niso nujna za vsakogar. Če ste si npr. poškodovali hrbet in ne dolgo nazaj (npr. zadnji dve noči) doživeli bolečine tekom vašega spanca, ne hitite takoj v nakup ortopedske vzmetnice.

Počakajte, da svoje mnenje o vašem zdravstvenem stanju pove še zdravnik in ali bolečina v hrbtu ali križu, skozi čas, pojenja.

Spalna podlaga, ki ponuja tako imenovano, orto podporo je idealna za ljudi, ki pogosto trpijo zaradi bolečin v hrbtenici, križu ali zaradi bolečin v vratu, in še posebej za ljudi, ki čutijo, da se bolečina do jutra, samo še stopnjuje.

Zraven lajšanja pritiska na posamezne točke našega telesa, imajo ortopedska ležišča, tudi lastnost, da so sposobna zagotoviti dodatno podporo za tiste dele telesa, ki jo najbolj potrebujejo. Ta podpora zagotavlja, da naše telo ohrani pravo držo, medtem, ko spimo. Slednje pa spet vpliva na zmanjšanje bolečin v hrbtnem predelu telesa.

Preberite še: Zakaj priporočamo Lateks spalni program?

.

Katero ortopedsko ležišče kupiti?

.

Odvisno od sestavin in materialov, iz katerih so sestavljena ortopedska ležišča, boste pri kakovostnejših tovrstnih vzmetnicah, našli podporo in garancijo na kakovost, ki je daljša, od običajnih. Slednje vam zagotavlja, da s takšnim ležiščem ne boste izgubili ustrezne podpore telesu za več let.

Pogosto se za ortopedska ležišča, dodatno priporoča uporaba spominske zgornje prevleke. Za to odločitvijo ponavadi posežejo pari, pri katerih ima s težavami v križu, probleme samo eden izmed partnerjev, ležišče pa partnerja uporabljata skupno. V tem primeru je za ortopdeska ležišča primerna uporaba skupnega spominskega toperja, ki je izdelan iz čiste spominske pene, običajno pa tudi enake velikosti kot vzmetnice.  Takšni memory nadvložki, so lahko debeli od 6 do 10 cm.

Spominske nadvložke lahko uporabimo tudi pri starejših in nekoliko bolj izrabljenih ležiščih, še posebej pa v primerih, ko se za nakup ortopedskega ležišča, ne nameravate odločiti, še kmalu.

.

Zaključek

.

Izbira vzmetnice je in bo vedno osebna stvar vsakega posameznika, zato naj ne bo vaša odločitev nikoli povezana z govoricami iz ulice oz. na podlagi nasvetov, ki vam jih vsiljujejo prodajalci cenenih ležišč.

Če je le mogoče, pred nakupom, obiščite razstavne prostore večih ponudnikov in testirajte različna ortopedska ležišča. Nekateri ljudje trpijo za bolečinami v hrbtu, a še vedno spijo zelo udobno na zelo trdnih vzmetnicah, medtem, ko imajo drugi raje mehkejše vzmetnice, kot so npr. vzmetnice s spominsko peno.

Zato je ključno, da si pred nakupom kateregakoli ležišča, vzamete dovolj časa in vedno preizkusite izdelek.