» » » 8 trikov kako do resnično poceni garderobne sobe

8 trikov kako do resnično poceni garderobne sobe

Poceni in ugodne garderobne sobe ter njihova izdelava je delno že prikazana v prispevku Nasveti in pomoč za izris garderobne sobe, a, ker se največ vprašanj interesentov za garderobne prostore zanima ravno za poceni garderobne sobe, smo v tokratnem prispevku izpostavili 8 trikov in značilnosti, na katere je treba biti pozoren, da bo garderobna soba res cenovno najbolj ugodna.

Sicer pa lahko vse naše nasvete o opremljanju garderobnih sob, izkoristku prostora v prostorskih nišah ter izdelavi raznovrstnih vgradnih, garderobnih omar, spremljate na tej povezavi.

.

*************

.

Pri družinah, kjer budžet za zapolnitev in izkoristek določenega prostora za postavitev ločene sobe za garderobo, ni omejen, je v večini primerov prostor za garderobno sobo, pripravljen in predviden vnaprej. Pogosto niti ni majhen. Povprečne dimenzije takšnih ločenih garderobnih sob so približno 3 x 3 metre, prostor pa najpogosteje stoji direktno ob spalnici.

.

poceni garderobne sobe
Cenovno ugodno postavljanje garderobnega prostora.

.

Drugje, kjer si družine zaželijo ločene garderobne sobe v prostorih, kjer slednja ni bila prvotno namenjena, so prostori garderobnih sob, med seboj zelo različni.

Nekatere prostorske niše so zelo dolge in ozke, precej se jih nahaja pod poševnimi stropi v mansardah, ne redko so brez zunanjih oken, zelo pogosto pa v garderobno sobo želimo spremeniti sobo, ki je postala prazna npr. po odselitvi otrok.

V teh primerih nas seveda zanima ločena garderobna soba, a nemalokrat si v povezavi z njo zaželimo poceni in ugodno prostorsko rešitev.

.

garderobna soba v mansardi
Cenovno ugoden ločen garderobni prostor v mansardi.

.

Poglejmo lastnosti, ki najbolj vplivajo na cenovno ugodno izdelavo garderobne sobe oz. kako boste najlažje prišli do poceni garderobne sobe:

.

Na kaj paziti, da resnično pridemo do
poceni garderobne sobe?

.

V prispevku, ki sicer govori o vgradnih omarah, ne pa toliko o ločenih garderobnih sobah, lahko zasledite, da je cenovno najugodnješi lesni material za opremo garderobnih prostorov, navadna bela iverica. Ta prispevek nosi naslov O vseh prednostih, ki jih prinašajo bele omare. 

Dodaten prispevek, ki opisuje vse značilnosti za poceni omare, je tudi ta, na povezavi.

.

poceni garderobne sobe
Izkoristek prostorske niše z omarnimi korpusi in drsnimi vrati.

.

Ker so garderobne sobe v bistvu sestavljene iz več omar, je treba, da bi prišli do res poceni garderobne sobe, podobne značilnosti upoštevati tudi pri njih:

.

 • Prva možnost, da pridete do ugodne ureditve ločene garderobne sobe je, da omarne korpuse v notranjosti garderobne sobe, pustite odprte.

Edina vrata, ki jih vsebuje garderobni prostor, naj bodo vrata na vhodu v garderobno sobo. V notranjosti, ki je zaradi vhodnih drsnih ali klasičnih vrat v garderobni prostor, skrita, ni potrebno imeti na omarah, nobenih vrat. S tem bo prihranek pri ceni, zelo velik.

.

 • Druga možnost za dodaten prihranek pri ceni izdelave garderobne sobe, je, da navadni iverni material, uporabimo tudi za sama vrata v garderobno sobo. Ker se cena za pastelne barve iverice ne spreminja, so lahko ta vrata v poljubnih barvah.

.

 • Tretja značilnost, ki bo močno pocenila garderobni prostor, je, da v omarne korpuse, namestimo zgolj navadne odlagalne police in klasične obešalne palice.

Notranji elementi omarnih korpusov, ki samo omaro podražijo, so:

 • izvlečni predali in mehanizmi za mehko in neslišno njihovo zapiranje
 • izvlečne obešalne palice
 • košare, kravatniki, posebni hlačniki, izvlečne police, ipd…

Če nimamo posebnih želja, je mogoče vso našo garderobo, preprosto pospraviti na navadne odlagalne police (ki jih je prav tako mogoče premikati) in na navadne obešalne palice.

.

prostor v mansardi
Še eno zapiranje prostora pod poševnim stropom.

.

 • Dodaten prihranek pri iskanju rešitve za poceni garderobno sobo bomo dosegli, če ne bomo vhodnih drsnih vrat v garderobni prostor, opremili z aluminijastimi ročaji, ampak s pločevino.

.

 • Pri iskanju poceni garderobne sobe pozabimo tudi na stekla in ogledala.

.

 • Omarni korpusi naj bodo vgrajeni od tal do stropa. V tem primeru za omarna tla in strop, lahko služita strop in tla sobe. Kar pomeni dodaten prihranek pri materialu.

.

 • Razmislimo ali naši omarni korpusi v garderobni sobi, potrebujejo hrbtišče. V večini primerov ga ne. Kar ponovno predstavlja prihranek pri izdelavi.

.

 • Omarne vertikalne, notranje stranice med posameznimi korpusi, nekateri mizarji izdelujejo dvojne in za vsak korpus svoje. Te nato med seboj povežejo s spojkami, a poraba lesnega materiala je pri tem spet dvojna. Za omarne notranje vertikale zadošča ena omarna stranica, ki pa je, če imamo namen ob njo postaviti težje odlagalne police ali več garderobe na obešalne palice, lahko tudi debelejša (a vseeno ne toliko kot dve vertikali skupaj).

.

omarni korpus z navadnimi policami
Kotna omarna notranjost z navadnimi policami in klasično obešalno palico.

.

Dodatne primere in opise garderobnih sob boste našli tudi v prispevku s preprostim naslovom Garderobna soba po naročilu in merah prostora.