» » » Preureditev dnevne sobe – ali se odločiti za fiksne ali premične predelne stene?

Preureditev dnevne sobe – ali se odločiti za fiksne ali premične predelne stene?

Ker lahko v objavah na temo dnevnih sob, ki smo jih predstavili doslej, vidite kar precej primerov izdelanih sestavov za dnevne sobe, smo se za tokratno objavo odločili, da pripravimo izbor nasvetov za te, ki se zanimajo za preureditev dnevne sobe s premičnimi ali fiksnimi stenami. Tudi v obliki omar.

To, kako opremiti dnevno sobo, je v prvi vrsti najprej odvisno od tega, kakšen prostor imamo na voljo za svojo dnevno sobo.
Pri tem najpomembnejšo vlogo odigrajo dimenzije dnevne sobe in definiranje namena uporabe le te.

.

O predelnih stenah v dnevnih sobah na splošno

.

Za vse, ki jih zanima preureditev dnevne sobe, je predvsem v zadnjem času, opaziti trend povezovanja dnevnih sob z ostalimi prostori in nemalo hiš ter stanovanj ima stene med dnevno sobo in ostalimi prostori, odprte.

Te, po potrebi, lahko zapremo s pregradnimi stenami, ki jih lahko namestimo v dnevni prostor, fiksno ali delno premično.

Praktična in izjemno uporabna je lahko tudi npr. preureditev dnevne sobe s samim dnevnim regalom.
Primer takšnega regala vidite na sliki spodaj:

.

preureditev dnevne sobe
Ideja: preureditev dnevne sobe s fisknim dnevnim regalom.

..

Preureditev dnevne sobe s fiksno predelno steno

.

Fiksna pregradna stena v dnevni sobi pomeni, da je po njeni postavitvi več ni mogoče prestavljati (razen večjega gradbenega posega).

Za takšno rešitev se praviloma odločamo v primerih, ko želimo sicer odprt dnevni prostor zapreti pred ostalimi ali, ko v dnevni sobi želimo urediti poseben kotiček namenjen recimo popoldanskemu pisarniškemu delu, likovnemu ustvarjanju in podobnem.

Fiskne pregradne stene dnevne sobe si je mogoče omisliti v različnih materialih. Še najbolj “zidno” deluje postavitev klasične, mavčne stene (knauf), ki jo iz obeh strani zapremo, med dve mavčni ploskvi pa namestimo poljubno debelino izolacije in napeljemo potrebne elektro inštalacije (za stikala svetil in vtičnice).

.

fiskna predelna stena
Preureditev dnevne sobe s fiksno, mavčno predelno steno, dnevnim regalom in ureditvijo jedilnice.

.

Med ostalimi rešitvami in idejami za fiksno pregraditev dnevne sobe, se med najbolj pogosto uporabljanimi rešitvami uporablja tudi uporaba steklenih površin v različnih barvnih odtenkih in z različnimi možnostmi dekoriranja stekel. Pri tehnikah dekoracije stekla prevladujejo: graviranje, peskanje in oblepljenje stekla s foto tapetami z različnimi motivi.

Za svetla, prozorna in bela stekla, se ponavadi odločamo pri pregraditni dnevne sobe pri kateri z dodatno, fiksno steno, prostor zmanjšamo in tudi zatemnimo. Uporaba stekla v ta namen, bo prostor vizualno povečala, obenem pa mu dala tudi pridih modernosti.

Pri odločitvi za uporabo stekel upoštevajmo, da bo le to varno in protilomno (kaljena stekla), hkrati pa, da se steklene površine praviloma lepše obnesejo z modernejšim pohištvom dnevne sobe.

Namesto stekel in, če nam primanjkuje prostora, se lahko v dnevni sobi, odločimo uporabiti tudi ogledala. Tudi ta je mogoče dobiti v različnih barvnih odtenkih (rjava ogledala, standardna ogledala, zatemnjena ogledala, različno dekorirana ogledala,…)

.

Preureditev dnevne sobe
s premično steno in regali

.

O premični pregraditvi dnevne sobe govorimo takrat, ko del dnevne sobe zapremo s kombinacijo premične in nepremične (fiksne stene). V drugem primeru je premična rešitev pregraditve dnevne sobe lahko tudi v celoti sestavljena samo iz premičnih, drsnih sten.

Premično steno v dnevni sobi lahko tvorijo samo regali (slika spodaj):

.

dnevna soba premični regali
Premični regal dnevne sobe. Vir slike: Interiorpik.

.

Uporaba materialov in tehnike obdelave materialov so si pri premični pregraditvi pravzaprav podobne kot pri fisknih rešitvah, s to razliko, da v primeru premičnih sten, ne moremo uporabiti mavčnih plošč.

.

Preureditev dnevne sobe z drsnimi vrati

.

V kombinaciji predelne stene, ki je hkrati premična in fiksna, se lahko mavčna plošča uporabi za fiskni del, vanjo pa se vgradijo drsna vrata na kaseto.

V tem primeru gre za vgradnjo kasetnega ovoja med dve mavčni plošči, ki služi za to, da vanj pospravimo premična drsna vrata dnevne sobe.

Pri izbiri materialov za premične ali nepremične stene dnevne sobe, upoštevajmo, da se je pri njih mogoče “igrati” tako z različnimi materiali kot kombinacijami različnih barv posameznih materialov.

Obenem ni odveč pripomniti, da jemljimo izgled in uporabnost pregradnih sten enako “resno” kot ostale stene v dnevni sobi, kar pomeni, da zaradi tega, ker gre za ene izmed največjih površin v dnevni sobi, ne poskrbimo samo za funkcionalno, temveč tudi estetsko umeščenost v celoten ambient dnevnega prostora.

Cenovno ugodne predloge dnevnih regalov boste našli tudi v prispevku na povezavi. V njem smo nekaj več besed namenili tudi različnim stilom opremljanja dnevnih sob.

Za več informacij, predlagamo, da obiščete tudi našo spletno stran ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.