» » » Nasveti pred nakupom spalnice

Nasveti pred nakupom spalnice

Po vzoru prispevka, v katerem so objavljeni nasveti pred nakupom in opremljanjem otroške sobe, smo v prispevku v nadaljevanju izbrali tudi najpomembnejše nasvete pred nakupom spalnice.

Sicer pa lahko vse nasvete v zvezi z nakupom in opremljanjem spalnic, spremljate na tej povezavi.

Med nasveti pred nakupom spalnice, ki bo za vas predvsem ugoden in takšen, da se boste v svoji spalnici počutili odlično, boste v prispevku v nadaljevanju, našli najpogostejše odgovore na vprašanja in pomisleke, ki jih ima večina interesentov, ki se preko naših spletnih strani, zanima za opremljanje in izdelavo spalnic po naročilu.

Ne pozabite: izključno opremljanju spalnic so namenjene vsebine tudi na tej spletni strani.

.

ugoden nakup spalnice
Moderna spalnica. Posteljni okvir z izvlečnima predaloma.

.

Ali je spalnica po naročilu dražja od vnaprej izdelanega pohištva
(omar, postelje, komod, nočnih omaric,…) za spalnico?

.

Da.

Tako imenovane tipske spalnice, katerih ponudbo zasledimo na spletu in v velikih pohištvenih centrih, so cenovno ugodnejše od pohištva spalnice, ki si jo damo izdelati po naročilu.

Razlog je preprost:

Tipsko spalnico je mogoče dobiti v treh do petih barvnih odtenkih, z vnaprej določenimi dimenzijami posameznih pohištvenih kosov, z vnaprej znanimi dodatki na elementih ter z lastno dostavo in lastno montažo.
Vsaj v večini primerov je tako.

Pohištvo za spalnico po naročilu določimo sami. Tako število potrebnih elementov, njihove dimenzije (tudi debelino posameznih elementov), barve in vrsto materialov, v njeno izdelavo pa je vključena tudi dostava in montaža.

Po tipski spalnici zato posežejo pari, katerih spalni prostori so klasičnih oblik (kvadratni ali pravokotni), nimajo prostorskih anomalij (zidni tramovi, poševni strop, okenske police,…) in v katerih je prostor dovolj velik, da vanj razporedimo klasične pohištvene elemente.

Za nakup spalnice, izdelane po naročilu, se zanimajo pari, katerih spalni prostori, niso pravilnih oblik, se nahajajo npr. v mansardah, imajo zraven spalnic tudi prostor za izdelavo ločene garderobne sobe, kjer je želja po unikatnosti in kjer prostor zahteva stenam, stenskim kotom ali stropu, prilagojene pohištvene elemente.

.

eksponat postelja
Po naročilu izdelan posteljni okvir in nočni omarici od enega do drugega zidu. Razstavni eksponat v enem izmed salonov.

 

Na kaj biti pozoren pred nakupom spalnice?

.

Za koliko uporabnikov bo namenjena spalnica? 

.

Večina spalnic je namenjena uporabi dveh odraslih oseb. V manjši meri se spalnica opremlja tudi za eno, samsko osebo (garsonjere, majhna stanovanja, soba za goste, enoposteljne sobe v turističnih kapacitetah (hoteli, apartmaji, kmečki turizmi,…)

.

višina postelje
Možnosti izdelave posteljnega okvirja.

.

Kakšen material izbrati?

.

V praksi se največ spalnic izdela iz lesa.
Les je naraven material, ki v spalni prostor prinaša občutek toplote in domačnosti. Pri izbiri vrste lesa pa se moramo odločiti ali se nagibamo k spalnici iz masivnega lesa, spalnici iz furnirja ali spalnici iz iverala.

Med ostalimi materiali so za pohištvo spalnice prisotna še ogledala, stekla in kovine (posteljne nogice, podstavki na nočnih omaricah, nočne poličke, svetila,…)

Tradicionalisti in tisti, ki prisegajo na klasiko, se spogledujejo s spalnicami iz masivnega lesa. Masiven les za spalnico je lahko smreka, oreh, lipa, jesen, bukev. Masiven in naraven les je zaradi raztezanja in krčenja pri različni vlagi v prostoru, potrebno uporabljati v spalnih prostorih z relativno vlažnostjo med 40 in 55 %.

Standardne spalnice prihajajo iz furnirja in iveralov. Njihova prednost se kaže v uporabi barv, raznovrstni izdelavi, večji možnosti kombiniranja z ostalimi materiali ter poljubnem prilagajanju prostoru spalnice.

Moderne spalnice vključujejo tudi druge materiale (oblazinjena vzglavja posteljnih okvirjev ali v celoti oblazinjeni posteljni okvirji, stene spalnice v naravnem kamnu, fototapete na stenah, ipd…)

.

zracna1
Moderna postelja, ki omogoča kroženje zraka tudi pod vzmetnico. Oblazinjeno vzglavje.

.

Za kakšen stil spalnice se zanimamo?

.

Spalnice so lahko, ne glede na vrsto uporabe materialov, opremljene v tradicionalnem, modernem ali standardnem izgledu.

Njihov stil in estetika se najpogosteje določi s samo izdelavo pohištva, njihovo razporeditvijo ter izborom barv in materialov sten, tal, stropa, zaves in ostalega.

Klasičen, najbolj uporabljan in standarden stil spalnice vključuje dvoposteljno zakonsko posteljo, z na vsaki strani, dvema nočnima omaricama, večjo garderobno omaro ter dodatno komodo za spodnje perilo.

Modernejše spalnice imajo ob bok spalnim prostorom izdelane ločene garderobne sobe, v katere je mogoče vstopiti in so namenjene izključno pospravljanju garderobe.

.

spalnice 19
Spalnica z ločeno, “walk in” garderobno sobo.

.

Kakšno barvo spalnice izbrati?

.

Izbor barv in ton pohištva v spalnici bo določil naše počutje.

Starejša generacija rada poseže po naravnih in lesnih tonih. Stene v spalnici so svetle. Pohištvo je najpogosteje izdelano iz masivnega lesa.
Mlajša generacija rada eksperimentira z več barvami. Vijolična, različni odtenki oranžne, zelena in bež, so uporabljane največkrat. Pohištvo moderne spalnice je izdelano iz iveralov in je modernejšega ali standardnega izgleda.

.

kotna postelja
Možnosti izvedbe kotnega posteljnega okvirja.

.

Pri kom se odločiti za nakup spalnice?

.

Ponudbe za nakup spalnice je, kot rečeno že zgoraj, res ogromno.

Pred nakupom zato preglejte ponudbo pri tistih, ki ponujajo vam ustrezne možnosti plačila, pričakovan in spoštovan rok izdelave ter, ki lahko ponudijo predvsem to, kar je všeč vam.