» » » 3 primeri razporeditve elementov v večjih kuhinjah

3 primeri razporeditve elementov v večjih kuhinjah

V nekaj zadnjih prikazih primerov opremljanja kuhinj, smo v večini primerov, opisovali takšne, kjer je šlo za opremljanje manjših kuhinjskih prostorov in je bilo potrebno osredotočenost pri razporeditvi kuhinjskih elementov usmeriti v čim bolj funkcionalno in praktično, uporabno izrabo prostora.

V prispevku v nadaljevanju, so zato, tokrat za razliko od dosedanjih primerov, predstavljeni trije različni primeri opremljanja večjih kuhinjskih prostorov. Morda tisti, ki vas zanima večja kuhinja z elementi, dobite idejo za razporeditev le teh, v svojem primeru.

.

Montaža večje, nove kuhinje s kotno izvedbo in dodatnim pultom

.

večja kuhinja z elementi
Večja kuhinja z elementi v kot z dodatnim pultom v ospredju.

.

Na zgornji sliki je predstavljena večja kuhinja z elementi, ki smo jih razporedili v levi kot kuhinjskega prostora, obenem pa na desno stran, v ospredje, postavili dodaten servirni pult s predali tako iz notranje strani kuhinje, kot tudi zunanje.

Če bodo notranji, nižji predali služili shrambi kuhinjskih pripomočkov, bodo zunanji, visoki izvlečni korpusi, namenjeni pospravljanju večje posode in jedilnega servisa.

Kotni kuhinjski element je zaradi postavitve dveh oken, postavljen tako, da je višja in široka kuhinjska omara, montirana ob levo steno. Prvi (skrajno levo) omarni prekat, je namenjen vgradnemu hladilniku in zamrzovalni omari, pod njim.

Sredina je zapolnjena z vgradno mikrovalovno in klasično pečico, nato pa sledi še en, širši in visok omarni prekat za spravilo osnovnih živil, ki jih potrebujemo pri pripravi kuhe.

Ličnice vseh kuhinjskih elementov so brez ročajne, od visoke tridelne omare naprej proti kotu, pa smo zidno steno izkoristili s še dvema visečima elementoma, ki sta delno kombinirana z motno, steklenimi ličnicami.

Enojni umivalnik je predviden pod manjše kuhinjsko okno in na vsako stran omogoča dovolj prostora na delovni površini, tako za odlaganje posode, kot pripravo jedi.

Kuhalna plošča je zamaknjena še nekoliko bolj v desno, nad njo se bohoti moderna, stenska, kuhinjska napa. Za odlaganje začimb sta na obe strani večjega kuhinjskega okna, predvideni po dve estetski in preprosti odlagalni polici.

.

Večja kuhinja s tremi sklopi elementov

.

razporeditev večje kuhinje
Razporeditev kuhinje s tremi sklopi elementov.

.

Zgornji primer kuhinje v svoji osnovi vsebuje zelo podobne elemente kot prvi primer, le, da bo kuhinjska napa montirana naknadno nad kuhalno ploščo. Obenem so v tem primeru, za razliko od zgornjega, trije sklopi kuhinjskih elementov med seboj ločeni.

Hrbtni kuhinjski niz sestavljata spodnja in zgornja vrsta elementov ter vmesno, povezovalno leseno hrbtišče, ki zapolnjuje kuhinjsko steno v celoti in vse do okna.

Večji, pravokotno na hrbtni kuhinjski niz, vgradni element (na sliki desno), je v tem primeru, dvodelni, vsebuje pa prostor za vgradno pečico ter omarni prekat za zamrzovalnik in hladilnik.

Kuhinjska delovna plošča se nahaja na kuhinjskem elementu v ospredju.

Za razliko od prikazanega prvega primera, so ličnice predalov na tej kuhinji, opremljene z ročaji, stransko lesno, pa je obdelana tudi stena kuhinjskega elementa v ospredju.

Ker se jedilnica, za razliko od prvega primera, nahaja nekoliko bližje kuhinji, v tem primeru, iz zunanje strani servirnega elementa, tudi ni izvlečnih predalov. Jedilni servis in pribor bodo zato prostor našli v zgornjih, visečih kuhinjskih elementih na zadnji steni kuhinje.

Skrajno v desni kot je postavljen rolo, ki bo služil shrambi začimb.

.

Prostorna, dvovrstna lepotica

.

večja dvovrstna kuhinja
Prostorna, dvovrstna kuhinja.

.

Tretji primer je moderna lepotica, postavljena z dvema kuhinjskima nizoma. Levi je v celoti izkoriščen in zapolnjen s kuhinjskimi elementi od ene do druge zidne stene. Nižje elemente in pomivalnik smo postavili bližje kuhinjskim oknom, večji vgradni element pa je našel svoj prostor na levi strani.

Tudi v tem primeru je kuhinjska plošča postavljena na nasproti ležeči element, nad katerim bo kasneje montirana še viseča kuhinjska napa.

Viseči kuhinjski elementi v kotu kuhinje, so v tem primeru sestavljeni iz dveh omarnih prekatov, ki se odpirajo na poteg, sredina pa je puščena prosta za tri odlagalne police.

Hladilnik in zamrzovalna skrinja bosta svoj prostor na sliki, našli skrajno levo.

Servirno kuhalni pult (na desni) je izdelan prav do roba okenskih polic.

Dodatne ideje za večje kuhinje z elementi, boste našli tudi na naši spletni strani, sicer pa vas vabimo, da nam svoje želje glede kuhinjske razporeditve elementov, pošljete čez spodnje kontaktne možnosti.

Moderne in predvsem večje kuhinjske rešitve si lahko ogledate tudi v prispevku z naslovom Moderna kuhinja za najrazličnejše prostorske ambiente.