» » » Vgradna omara za spalnico po meri

Vgradna omara za spalnico po meri

Vgradna omara za spalnico zanima tako lastnike večjih spalnih prostorov, kot tudi tiste, ki morajo v svojih spalnicah izkoristiti vsak kot za to, da vanjo pospravijo vse osnovne pohištvene elemente.

V spodnjih primerih so predstavljene vgradne omare za spalnice, obenem pa so zraven dodani kratki opisi, da si lažje predstavljate kako vse je mogoče postaviti vgradno omaro v spalnici.

.

Vgradna omara za spalnico z obema omarnima stranicama

.

Prva in najbolj pogosta postavitev vgradne omare v spalnici je ta, da omaro postavimo ob eno izmed po vsej dolžini, enako visokih, vzdolžnih sten. Takšna omara vključuje obe omarni stranici, sicer pa je vgrajena od tal do stropa.

.

vgradna omara za spalnico
Vgradna omara za spalnico. Dvodelna, vgrajena od tal do stropa, z na vsaki strani, lastno omarno stranico.

.

Na zgornji sliki je prikazana dvodelna vgradna omara v spalnici. Za omarna vrata so uporabljena drsna vrata, od katerih je eno krilo zapolnjeno z ogledalom, drugo pa s svetlo rjavim, matiranim iveralom.

.

Vgradna omara brez omarnih stranic

.

Druga možnost je, da omaro v spalnico vgradimo od tal do stropa ter od enega do drugega zidu. V tem primeru vgradna omara ne bo imela lastnih omarnih stranic in zapolnjuje celotno vzdolžno steno spalnice.

Tudi ta postavitev je zelo pogosta. Še posebej pri lastnikih, ki potrebujejo več garderobnega prostora in večjo omaro.

Primer takšne omare je prikazan na spodnji sliki:

.

vgradna omara od zidu do zidu
Zapolnjena celotna zidna stena z omaro.

.

Zgornja slika prikazuje kako je trodelna vgradna omara v spalnici vgrajena od tal do stropa ter po vsej svoji dolžini od enega do drugega zidu.

Tudi v tem primeru so za vrata uporabljena drsna vrata. Ta so dvakrat prečno prekinjena z aluminjastimi prečnimi letvicami, sicer pa je za polnilo, tokrat uporabljen iveral v temnejšem lesnem vzorcu. Še več vzorcev ter barvnih kombinacij različnih materialov, boste našli v galeriji na prvi strani, namenjeni izključno vgradnim omaram.

Primer spalnice s steno, v celoti zapolnjeno z vgradno omaro, je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

vgradna omara po celotni steni
Vgradna omara po celotni steni.

.

Vgradna omara obdelana s steno

.

V velikih spalnicah in tudi spalnih prostorih, ki so dolgi, se videz vgradne omare, vdelane v steno, kljub temu, da omara ni v celoti vgrajena od ene do druge stene, doseže tako, da se omara obda z mavčnimi ploščami (ali iverno masko).

Spodnja slika prikazuje postavljeno vgradno omaro vzdolž daljše stene, ki pa se zaključi z mavčnim podaljškom stene. Ena možnost takšnega videza je, da omaro vgradimo v vnaprej predvideno takšno prostorsko nišo.

Druga možnost pa, da izdelani omari, naknadno prilagodimo stenske plošče. Najpogosteje je to mavčna (knauf) stena.

.

vgradna omara s steno
Vgradna omara, obdana z mavčno steno.

.

Na zgornji sliki je prikazana štiri delna vgradna omara z drsnimi vrati, ki v svojem zgornjem delu, vsebujejo dodaten dekorni pas iz barvnega stekla. Ostali del polnila drsnih vrat je iveral v temno rjavem lesnem vzorcu z vidnimi lesnimi letnicami.

V tem primeru je ob omari izdelan tudi posteljni okvir ter nočni omarici. V primeru, če se zraven vgradne omare, zanimate tudi za izdelavo posteljnih okvirjev, je 13 različnih posteljnih okvirjev, prikazanih na povezavi.

.

Vgradna omara z dodatnimi elementi

.

vgradna omara z dodatno komodo
Vgradna omara z dodatno, nižjo komodico.

.

Ker se visoka omara uporablja pretežno za plašče, srajce, hlače, obleke in viseča oblačila, se v marsikateri spalnici zraven vgradne omare, pojavi tudi želja po izdelavi dodatne komode s poljubnim številom izvlečnih predalov.

Na zgornji sliki je na okenski strani, vgrajena in po meri izdelana nižja komodica s tremi izvlečnimi predali na mehko zapiranje. Ličnice predalov in front vgradne oamre so v barvem steklu, eno drsno krilo omare vsebuje ogledalo.

Komoda in vgradna omara sta po globini poravnani.

.

Vgradna omara kot garderobni prostor

.

Nekatere spalnice vsebujejo zraven osnovnega spalnega prostora, dodatne večje ali manjše prostorske niše, ki jih lahko izkoristimo kot ločene garderobne sobe.

V tem primeru ponavadi vgradne omare ne vgrajujemo v spalnico, ampak garderobi namenimo opremljeno prostorsko nišo, ki jo zapremo z drsnimi vrati ali jo pustimo odprto.

Podrobno je o garderobnih sobah, napisano tudi v prispevku z naslovom Garderobne sobe.

.

garderobni prostor
Vgradna omara kot ločen garderobni prostor.

.

Vgradna omara v spalnici v mansardi

.

V mamsardnih prostorih je vgradno omaro mogoče vgraditi na 3 različne načine.

Ena možnost je, da omaro vgradimo samo pod raven del stropa, druga možnost je, da omaro vgradimo pod ravni in poševni del stropa, tretja pa, da pod poševni strop vgradimo manjšo komodo, nad njo pa ostane odprt prostor za odlaganje.

Na sploh povsem drugačna od teh treh možnosti pa je, da vgradno omaro v mansardi namesto vzdolžno na poševnino, vgradimo prečno na njo.

.

vgradna omara v mansardi
Vgradna omara za spalnico v mansardi. Pod poševnim stropom izdelani omarni prekati s krilnim odpiranjem omarnih vrat.

.

Vgradna omara z neenakimi globinami omarnih prekatov

.

Spodnja slika prav tako prikazuje vgradno omaro za spalnico v mansardi. Za razliko od zgornje, je omara v tem primeru v celoti vgrajena od enega do drugega zidu in tudi prostor pod poševnino je izkoriščen v celoti.

Ker pa se omara nahaja na vzdolžni steni, ob katero so pravokotno na njo, postavljena vhodna vrata v spalnico, je omarni prekat tik za vrati, vgrajen ožje kot ostala omara.

Na ta način se vrata v spalnico lahko odprejo v celoti.

.

vgradna omara neenake globine
Vgradna omara z neenakimi globinami omarnih prekatov.

.

Tudi v tem primeru je šlo za celotno opremljanje spalnice s posteljnim okvirjem in nočnimi omaricami, vred. Še nekaj dodatnih primerov vgradnih omar v spalnicah, boste našli tudi v prispevku z naslovom Praktični primeri postavitev vgradnih omar.

.

Notranjost vgradnih omar v spalnicah

.

11 različnih primerov in možnosti opremljanja notranjosti vgradnih omar v spalnicah, boste našli v prispevku na povezavi, sicer pa je odvisno od potreb, glede na garderobo, v notranjost vgradnih omar mogoče vgraditi najrazličnejše dodatke:

  • osnovne premične in fiksne police. Te so namenjene odlaganju puloverjev in majic. Po notranjosti omare jih je mogoče razporediti poljubno. Zaradi teže se ne priporoča, da je posamezna polica, širša od enega metra. Si je pa mogoče za prostor v spodnjih delih omare, omisliti izvlečne police. To so takšne, s katerimi si vsebino na policah, pripeljemo k sebi, in nam zaradi tega sklanjanje v notranjost in globino omare, ni potrebno.
  • predali. Predali v notranjosti vgradne omare so namenjeni pospravljanju spodnjega perila in nogavic. Glede na dimenzije omarnega korpusa, so lahko poljubno visoki, z različno izdelavo notranjosti (pločevina, les,…) z različnimi aluminijastimi ročaji, utopnimi ročaji ali brez ter z različni mehanizmi upravljanja z njimi (predali na mehko zapiranje, push predali na dotik, klasični predali,…)
  • hlačniki in kravatniki so garderobni dodatki, ki služijo preglednemu shranjevanju hlač in kravat
  • košare so namenjene pospravljanju nogavic
  • obešalne palice so lahko klasične ali izvlečne. Izvlečne uporabimo pri višjih omarah in nižjih uporabnikih. To so takšne palice, ki vsebujejo dodaten ročaj, da si garderobo, obešeno na njih, enostavno “privlečemo” k sebi.
  • svetila. V vgradne garderobne omare je mogoče po celoti ali le za zatemnjene dele omarnih prekatov, vgraditi poljubna svetila. Ta so lahko senzorska (ki se prižgejo samo, ko odpremo omarna vrata) ali navadna, ki se prižgejo s pomočjo električnih stikal.
  • drugo po naročilu

3 primeri opremljenosti notranjosti vgradne omare za spalnico, so prikazani na spodnjih slikah:

.

notranjost vgradne omare
Dvodelna vgradna omara s premičnimi odlagalnimi policami, dvema izvlečnima obešalnima palicama ter tremi izvlečnimi predali.

.

predali v omari
Vgradna omara s prekatom z izvlečnimi predali in klasično obešalno palico.

.

omara z več predali
Vgradnja omare v mansardni spalnici. Dvodelna omara z več predali in policami.

.

Za še več primerov ali izračun informativne ponudbe za vaš primer, se priporočamo.