» » » Vgradna omara za spalnico

Vgradna omara za spalnico

Medtem, ko za večino po merah prostora in po naročilu, izdelanih vgradnih omar, iz naših dosedanjih, objavljenih prispevkov (na povezavi), lahko razberemo nekaj skupnih lastnosti in značilnosti, ki jih imajo vse vgradne omare, velja, da imajo posamezne omare, ki se vgrajujejo v različne prostore, tudi nekatere izmed specifičnih lastnosti, odvisno od vsakega prostora posebej. Zato je v prispevku v nadaljevanju podrobneje opisana vgradna omara za spalnico.

Opremljanje spalnice z omarami je pravzaprav v večini izmed spalnic (razen v primerih, ko imamo namen garderobo zložiti, v, za to, posebej namenjeno garderobno sobo), izvedeno na tri različne možnosti:

  • omare nabavimo skupaj s posteljnim okvirjem in ostalim pohištvom za spalnico
  • nabavimo ločene, samostoječe omare, ki jih je mogoče postaviti poljubno po spalnici (in kasneje tudi prestavljati)
  • si damo izdelati vgradno omaro v za to vnaprej predviden prostor

V nadaljevanju je govora o značilnostih tretje možnosti – to je, ko nas zanima vgradna omara za spalnico.

.

Pregled možnih postavitev vgradnih omar v spalnici

.

Vgradna omara z eno zidno in eno omarno stranico

.

vgradna omata z eno omarno stranico
Trodelna vgradna omara za spalnico – ena zidna in ena omarna stranica.

.

Najpogostejša vgradnja vgradne omare v spalnici je postavitev omare ob eno zidno steno, na drugi strani pa je omara zaključena z omarno stranico (zgornja slika).

Takšna omara pride prav v spalnicah, ki imajo razmeroma široke zidne stene in z omaro ne želimo v celoti zapreti določeno steno.

Obenem je takšna postavitev omare prisotna v spalnicah zato, ker z njo v celoti izkoristimo kotni del spalnice, brez, da bi vgradno omaro morali vgrajevati po dveh zidnih stenah, preveč v širino. Ta rešitev je hkrati edina možna, če se ob zidni steni, kjer bo stala vgradna omara, pravokotno na njo, prehitro nahaja spalnično okno, okenska polica, mansardni strop, prehod v drugi prostor ali izhod iz spalnice ali druga ovira.

Velika omara v spalnici z zaključkom z omarno stranico (zaradi prehoda v druge prostore), je prikazana na spodnji sliki:

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Velika, štiridelna vgradna omara z drsnimi vrati ter obdelano odprtino za bodočo električno vtičnico na omarni stranici. Ob prehodu v drug prostor.

.

Tretja možnost, ko se bomo odločili za vgradno omaro “zid/stranica” pa je, ko (npr. zaradi prostorskih zahtev) potrebujemo omaro, ki ni po vsej svoji širini, enako globoka.

V tem primeru bo del vgradne omare npr. globine 60 ali 70 cm, drugi del pa bo imel globino npr. 40 ali 50 cm. Če je ta razlika v globini vidna iz sprednje strani omare (hrbtišča omare pa so vseeno poravnana v enaki liniji), bo prehod med različno globokima omarama, če tudi ti stojita povsem ena ob drugi, viden in obdelan z omarno stranico.

Primer vgradne omare in nižjega ter ožjega dodatnega vgradnega elementa, je predstavljen na spodnji sliki:

.

vgradna omara različnih globin
Vgradna omara z različno globokima vgradnima elementoma.

.

Vgradna omara od enega do drugega zidu

.

trodelna vgradna omara od zidu do zidu
Trodelna vgradna omara v spalnici. Od zidu do zidu.

.

Druga najbolj pogosta postavitev vgradne omare v spalnici je, ko le to montiramo v celoti od ene do druge stene. V tem primeru pravimo, da je vgradna omara za spalnico, dejansko brez lastnih stranic – saj funkcijo stranic opravljajo zidne stene.

Ponekod so prostori za takšno vgradnjo omare, pripravljeni vnaprej, Drugod si, npr. ob prenovi spalnice, preprosto zaželijo večje omare in z namenom, da se ne izgublja prostor na večih stenah spalnice, se pač nova spalnična, garderobna omara, namesto majhne, “raztegne” po celotni širini določene stene.

Največ vprašanj, ki jih imajo ljudje pri takšni vgradnji omare, je povezanih s tem, ko se na eni izmed zidnih sten nahajajo raznorazne inštalacije (radiatorska cev, okenska polica, internetna ali telefonska napeljava, oddušniki, odprtina za dimniško cev, električna stikala in vtičnice, drugo…).

Ker takšna omara nima lastnih stranic, temveč le naslonske letve (na katere se naslonijo drsna vrata omare), v večini primerov zgoraj naštete ovire v prostoru, ne predstavljajo nobene težave, če pa že katera izmed njih sega v del, kjer so predvidene naslonske letve, pa se le te, ob sami montaži, primerno obdela.

Primer obdelave vgradne omare z eno omarno stranico, ko prostor tik pod stropom moti cev centralnega ogrevanja, je prikazan na spodnji sliki:

.

vgradna omara za spalnico
Obdelava omarne stranice in naslonske maske na levi za prehod cevi centralnega ogrevanja (na sliki zgoraj). Dvodelna vgradna omara v spalnici – drsna vrata iz ogledal iz ogledal.

.

Kotna vgradna omara za spalnico

.

kotna vgradna omara za spalnico
Kotna vgradna omara v spalnici.

.

Če je prostor spalnice dovolj velik ali, če dve pravokotni zidni steni v spalnici ne vsebujeta npr. okenske odprtine, obenem pa potrebujemo večjo vgradno omaro, je ena izmed možnosti, da v spalnico postavimo kotno vgradno omaro.

V tem primeru gre dejansko za poljubno in v odvisnosti od razpoložljivih dimenzij, dva različno ali enako dolga omarna kraka z več omarnimi prekati.

Ker je največkrat potrebna globina za posamezen omarni krak najmanj 60 cm, bomo pri tej vgradnji omare, potrebovali en krak, širok vsaj 120 cm. In še pri tem se bodo vrata na tem, krajšem omarnem kraku, odpirala ali s klasičnimi krilnimi vrati ali pa z drsenjem navznoter (proti drugemu omarnemu kraku).

Podobno kot ostale vgradne omare, tudi za kotno izvedenko, ne predstavljajo posebnih ovir, radiatorske cevi, prehodne odprtine, poševni stropi in drugo.

Pri izbiri barv je mogoče izbirati med več kot 40 različnimi lesnimi barvami ter več kot 40 barvami stekel. Posamezne fronte omare je mogoče namesto v steklu ali lesu, opremiti z ogledali.

.

Klasična krilna ali drsna vrata na omari?

.

Iz zgornjih slik bi se najbrž dalo sklepati, da je mogoče vgradno omaro v spalnici, narediti zgolj z drsnimi vrati, a to ne drži.

Za drsna vrata na svojih vgradnih omarah v spalnicah, se odločajo pari, katerih spalni prostori so manjši, v primerih, ko bo vgradna omara stala tik ob postelji in pari, kjer bi krilno odpiranje omarnih vrat onemogočalo prehod do drugega dela spalnice.

Primer takšne vgradne omare, ki je postavljena tik ob posteljo, je prikazan na spodnji sliki:

.

štiridelna vgradna omara
Svetla, štiridelna vgradna omara z drsnimi vrati.

.

Za vgradno omaro s klasičnim, krilnim odpiranjem garderobnih vrat, se odločajo pari, katerih spalnice so dovolj velike, da krilno odpiranje vrat preprosto ne bo motilo prehoda in, da je takšno odpiranje seveda sploh mogoče.

Ali v vašo spalnico sodi omara s krilnimi garderobnimi vrati, preverite preprosto tako, da izmerite širino med omaro in nasproti postavljenim pohištvom (posteljo) ali drugim pohištvenim elementom. Ta mora biti vsak tako velika kot je širina največjega krila vgradne omare.

Vgradno omaro s krilnim odpiranjem in klasičnimi garderobnimi vrati, prikazujemo na spodnji sliki:

.

klasična vgradna omara
Kombinirana vgradna omara z levimi omarnimi prekati, ki se zapirajo z drsnimi vrati ter desnimi omarnimi prekati, ki se odpirajo in zapirajo s klasičnimi, krilnimi vrati.

.

Ena izmed prednosti izdelave takšnih ali drugačnih vgradnih omar za spalni prostor je tudi v tem, da si lahko v okviru istega omarnega elementa sami izbiramo morebitne, dodatne izvlečne predale, v enaki estetiki in materialih, izdelavo nočnih omaric in posteljnega okvirja.

.

Kako organizirati notranjost vgradne omare?

.

O notranjosti vgradnih omar smo pisali že v prispevku, kjer smo sicer opisovali opremo garderobnih sob. V prispevku boste predvsem na prvi sliki videli, da notranjost vgradne omare za spalnice v največ primerih sestavljajo različne fiksne in premične odlagalne police, izvlečne police po potrebi, predali z različnimi mehanizmi za njihovo zapiranje (push, pull, mehansko odpiranje,…), hlačniki, obešalne palice, izvlečne obešalne palice, košare za spodnje perilo in nogavice in podobno.

Res temeljit prispevek z kar 11 opisi različnih možnosti opremljanja omarnih korpusov v vgradnih omarah, boste našli tudi v objavi na povezavi.

.

Kako izbrati barve za omaro?

.

Tudi o barvah in tem kako izbrati primerno barvo za omare, je na naših spletnih straneh, že bilo govora.
V bistvu imamo pri izboru barv več možnosti:

  • ena je ta, da barve vgradne omare (ponavadi govorimo o zunanjih, vidnih barvah na frontah omare), preprosto uskladimo z barvami ostalega pohištva. Ta primer je še najlažji, če v celoti na novo opremljamo spalnico.
  • druga možnost je, da za barve pohištva izberemo kontrastne in nasprotujoče barve, stenam spalnice

Sicer pa so v najpogostejši uporabi med barvami za spalnice, prisotne svetle, tople, naravne in lesne barve pri srednji in zrelejši generaciji ter kontrastne, žive in močne barve pri mlajši generaciji.

Med tople in umirjene barve sodijo odtenki rjave, nežno sive, bež, bele, svetlo rumene barve in podobno.

K dinamičnim barvam prištevamo oranžno, rdečo, vijolično, močno rumeno in podobne.

Uporaba zelene, modrih tonov, svetlo rdečih tonov, mareličnih odtenkov in podobnih je bolj priljubljena in v pogostejši uporabi pri srednji generaciji.

K modernim spalnicam se zraven “pogumnejših barv”, družine nemalokrat odločajo tudi za uporabo več stekla, ogledalnih površin, dekor iz naravnega ali umetnega kamna ter za dodatno osvetlitev z usmerjenimi svetlobnimi telesi (led svetila).

Tri predstavljene moderne spalnice boste našli tudi v prispevku na povezavi.

.

moderna spalnica
Moderna spalnica: vgradna omara z drsnimi vrati iz motnega, belega stekla, dodatna led svetila, umetni kamen na hrbtišču za posteljnim okvirjem, nočna omarica in komoda s steklenimi ličnicami.

.

Če ste tudi sami interesent za vgradno omaro v spalnici ali se zanimate za celotno opremo spalnice, se bomo z veseljem odzvali vašemu povabilu na pogovor.