» » » Oprema garderobne sobe

Oprema garderobne sobe

Med vsemi prispevki, ki smo jih do te objave, predstavili na temo garderobnih sob, na tej spletni strani, še vedno prednjači prispevek, v katerem smo temeljito pregledali možnosti, ki jih imamo za postavitev garderobne sobe, glede na dimenzije, ki jih naš prostor za garderobno sobo, tudi omogoča (ta prispevek). V tokratnem prispevku, v nadaljevanju, nas podrobneje zanima oprema garderobne sobe.

Vsako opremljanje garderobne sobe se začne z določitvijo namena uporabe garderobnega prostora. In je odvisno seveda tudi od tega, kje bo garderobna soba tudi stala (v primerih, ko je garderobni prostor predviden ali lociran v vrhnjih etažah stanovanj in hiš, najbrž le tega ne bomo predvideli za pospravljanje težje garderobe, kovčkov, zimskih oblačil, likalne deske in prtljage).

.

oprema garderobne sobe
Klasična oprema garderobne sobe namenjene izključno preglednemu pospravljanju garderobe: 2 izvlečni palici, sredinski izvlečni predali z utopnimi ročaji in brez, pri dnu izvlečne police. Dostop v sobo zaprt z drsnimi vrati.

.

Oprema garderobne sobe,
ko bo ta služila samo garderobi

.

Najbolj pogost namen uporabe garderobne sobe je seveda pregledno in organizirano spravilo in pospravljanje garderobnih oblačil za enega ali več uporabnikov.

V tem primeru bo oprema garderobne sobe sestavljena v glavnem iz dodatkov, ki omogočajo pospravljanje različnih kosov oblačil. Med te pa spadajo:

.

 • različne fiksne in premične odlagalne police
 • izvlečne police
 • klasične obešalne palice
 • izvlečne obešalne palice
 • hlačniki
 • kravatniki
 • zaprti predali z različnimi mehanizmi zapiranja in odpiranja (tip on, push, mehansko, klasično odpiranje,…)
 • kotni predali
 • lesene ali kovinske mrežaste košare
 • senzorska ali klasična svetila
 • ogledalne stranice, ipd…

.

Velik del izmed zgoraj naštetih dodatkov v garderobnih sobah, boste našli slikovno predstavljen tudi v prispevku z naslovom Prikaz možnosti nekaterih dodatkov v vgradnih omarah (na spletni strani, ki je namenjena posebej predstavitvi programa vgradnih omar).
.
garderobna soba notranjost
Pogled na notranjost garderobne sobe z najrazličnejšimi dodatki namenjenim predvsem garderobi.

.

Oprema garderobne sobe, ko ta ne služi
samo za garderobna oblačila

.

V primerih, ko res iščemo vsak dodaten kotiček po stanovanju ali hiši za to, da vanj pospravimo reči, ki jim drugače ne najdemo prostora (sesalci, večji kovčki, novoletni okraski (jelka, okraski, ….), pomorska oprema (maske, blazine, senčniki, brisače, ribiške palice), likalne deske, večje posode za prenos zlikanih oblačil, zimska oprema (smuči, zimski kombinezoni,…), čelade in podobno, pa bo moralo opremljanje garderobne izgledati nekoliko drugače.

Ko bo garderobni prostor namenjen večim stvarem (lahko tudi zraven klasičnega odlaganja garderobnih oblačil), je bolje garderobno sobo predvideti z več odprtimi in širšimi regali in odprtimi policami  ter pustiti več prostora tudi v sami garderobni sobi.

Slika spodaj:

.

prostorna garderobna soba
Izdelava in oprema bolj prostorne garderobne sobe. Aluminijaste odprte obešalne palice in prestavljvi regali.

.

Za likalno desko lahko predvidimo npr. ožjo in višjo omarno odprtino ob robu garderobne sobe, kovčke in težjo prtljago bomo odlagali v spodnje dele garderobnega prostora, morskim in počitniškim pripomočkom lahko namenimo poseben prostor, ki ga tudi znotraj garderobne sobe, dodatno zapremo npr. z drsnimi vrati.

Pri večnamenskih garderobnih sobah zato oprema garderobne sobe v največ primerih sestoji iz preproste, uporabne in poljubne razporeditve prečnih polic in vertikalnih stranic.

Nekaj dodatnih primerov in idej, ki prikazujejo notranjo ureditev večjih omar in garderobnih sob, boste našli tudi v prispevku z naslovom Praktični primeri postavitev vgradnih omar.

.

Kje postaviti garderobno sobo?

.

Že iz nekaterih drugih naših objav, boste razbrali, da je izbira lokacije garderobne sobe, odvisna od tega, kje sploh imamo na voljo dodaten prostor, da bi vanj umestili ločen garderobni del.

V nekaterih primerih (predvsem novejša gradnja in sodobne prenove) je prostor za postavitev oz. opremo garderobne sobe (ta je lahko namreč tudi povsem odprta), predviden že vnaprej. Ločen je z zidnimi stranicami ali pa se skriva za kakšno večjo ali manjšo prostorsko nišo. Nemalokrat se tak prostor najde tudi v mansardah.

Pet primerov urejanja in opremljanja garderobnih sob v mansardnih prostorih, je objavljenih tudi v članku Kako izkoristiti prostorske niše v mansardah.

Sicer pa je najprimernejša in najpogostejša lokacija za postavitev garderobne sobe spalnica oz. sobe v najožji bližini spalnih prostorov. Posebej predstavitvi programa po naročilu izdelanega pohištva za spalnice, je namenjena spletna stran na povezavi.

Pri opremljanju spalnice, bomo garderobno sobo v večini primerov opremili z dodatki, ki smo jih navedli v začetku tega prispevka.

.

garderobna soba ob spalnici
Montaža garderobne sobe ob bodoči spalnici.

.

Če tudi vas zanima oprema garderobne sobe, njena zasnova in seveda tudi izvedba, se z veseljem priporočamo za svetovanje, sestavo hitre informativne ponudbe in posledično, če bo želja, tudi za obisk na domu.