» » » Podroben opis razlik med šlarafijskimi in žepkastimi vzmetnicami

Podroben opis razlik med šlarafijskimi in žepkastimi vzmetnicami

Klasične vzmetnice, kot jih poznamo iz preteklosti, smo v naših prispevkih, opisovali že v članku, kjer so v celoti predstavljene vse različne vrste jogijev in tudi v članku z opisom, posebej namenjenim vzmetnicam z žepkastimi vzmetmi, a, ker je koristnih in uporabnih nasvetov pri izboru najrazličnejših modelov vzmetnic, še ogromno, je spodnji zapis, namenjen še nekaterim, dodatnim pojasnilom v zvezi z ležišči iz vzmetnic.

Klasične, kovinske vzmetnice (imenovane tudi šlarafijske vzmetnice), so v prvi vrsti, namenjene ljudem, ki iščejo zračno ležišče s podporo iz vzmeti. Zraven že znane največje prednosti klasičnih vzmetnic, to je izjemno dolga življenjska doba, med ostale prednosti šlarafijskih vzmetnic štejemo še možnost nadgrajevanja s poljubnimi materiali (HR peno, hladno stiskano peno, spominsko peno, naravnim lateksom, itd…) ter tradicionalno priljubljenost zaradi njihove dolge obstojnosti in trpežnosti.

.

Vzmetnice šlarafija

.

.

vzmetnice šlarafija žepkaste vzmeti
Klasične vzmetnice – šlarafija.

.

V osnovi so klasične vzmetnice izdelane na dva načina:

.

  • po prvem gre za šlarafijsko vzmetenje,
  • po drugem pa za žepkasto vzmetenje

.

Šlarafijsko vzmetenje pomeni, da gre za vzmetnico, pri kateri so vzmeti med seboj ročno pletene, število vzmeti pa je, glede na specifične potrebe posameznika, različno. Pri standardnih dimenzijah vzmetnic (90 x 200) se število vzmeti lahko začne že pri 600 in sega vse do 800.

Prednost klasičnega šlarafijskega vzmetenja je obstojnost, kompaktnost in trdnost vzmetnice, s čimer se šlarafijske vzmetnice v glavnem priporočajo za ljudi s prekomerno telesno težo, tovrstna ležišča in jogije pa pogosto naročajo tudi turistične kapacitete, gostinski lokali, apartmaji in ostali raznovrstni objekti s prenočitvenimi programi.

Šlarafijske vzmetnice imajo ob straneh ojačitev iz zračnih materialov z namenom, da se ne čuti vzmeti ob robu ležišča in, da je prehod v primeru dveh, skupaj položenih vzmetnic, bolj prijeten.

Za šlarafijske vzmetnice je mogoče izbirati raznovrstna polnila (za alergike), iz naravne volne, itn…

.

Vzmetnice z žepkastim vzmetenjem

.

Vzmetnice z žepkastim vzmetenjem so na trgu spalnega programa pridobile priljubljenost predvsem zato, ker so zelo primerne za ljudi, ki potrebujejo boljšo podporo svojo hrbtenici. Med seboj povezane vzmeti, ločene vsaka v svoj “žepek”, zagotavljajo zaščito kolkom, ramenom in celotnem skeletu, hkrati pa se vzmetnica z žepkastimi vzmetmi zelo priporoča tudi ljudem, ki ogromno časa, preležijo.

Če na takšno vzmetnico postavimo spominsko peno, deluje ta antidekubično (preventivno preprečuje preležanine) in odlično pripomore k cirkulaciji krvi.

Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi so primerne za raznovrstne letvene pode (tudi ročne in električno dvižne), mogoče jih je dobiti v različnih dimenzijah in pa z različnimi polnili (volnena polnila, volna za alergike, ipd…)

.

vzmetnice iz žepkastih vzmeti
Žepkaste vzmeti

.

**********

.

Če tudi sami brskate za šlarafijskimi vzmetnicami oz. za vzmetnicami z žepkastimi vzmetmi, se za več informacij, priporočamo preko kontaktnih možnosti.