» » » Kuhinja v U za majhen prostor

Kuhinja v U za majhen prostor

Majhni prostori že, sami po sebi, zahtevajo nekaj več domišljije pri tem, da v njih smiselno, funkcionalno in praktično, umestimo vse potrebne elemente, obenem pa, da kuhinja nato izgleda še estetsko lepo in ujeta v pohištvo in ambient ostalih naših prostorov.

Smiselna razporeditev kuhinjskih elementov pomeni, da se v čim manjšem delovnem trikotniku kuhinje, srečajo elementi in gospodinjski aparati, ki jih običajno v kuhinji uporabljamo v sosledju.

Če so delovna ploskev za pripravo živil, pomivalnik in kuhalna plošča, drug drugemu blizu, je pot med njimi krajša, s čimer je priprava jedi hitrejša, posledično pa tudi utrujenost zaradi same kuhe in priprave obrokov, odpade.

Funkcionalna kuhinja je takšna, ki v celoti izkoristi razpoložljivi prostor.
Za funkcionalno razporeditev elementov in postavitev kuhinje, poskrbimo tako v klasičnih in širokih kuhinjskih prostorih, še bolj pa v manjših, razgibanih, mansardnih in z drugimi stenskimi ovirami, opremljenih prostorih (okna, prehodi, police, radiatorji, poševni strop,…).

Praktičnost kuhinje se izkazuje skozi enostavno uporabo (kuhinjski predali namenjeni priboru in krožnikom za uporabo v jedilnem kotu, na zunanji strani kuhinjskega polotoka na spodnji sliki), so že tak primer:

.

kuhinja v u za majhen prostor

.

Funkcionalna, praktično in po smiselnem sosledju, je predstavljena kuhinja v U za majhen prostor, na zgornji sliki (ostali primeri kuhinj v U, so na povezavi).

Zidna stenska kraka sta zapolnjena s spodnjim in zgornjim nizom kuhinjskih elementov, vmes je v kot postavljen visok element, ki bo imel na sredini vgrajeno pečico (na stojno višino).

Desno od nje je postavljen samostoječ hladilnik, tako, da je razmak med prostorom za shranjevanje živil in pripravo živil, resnično majhen.

Kljub vsemu pa dovolj prostora za obdelavo živil na delovnem pultu, ostaja okrog kuhalne plošče (na polotoku) ter levo od enojnega pomivalnika.

Prostor desno od pomivalnika je namenjen kavnemu aparatu ali mikrovalovni pečici (zato je tudi električna vtičnica v kotu).

Nad kuhalno ploščo bo kasneje montirana še kuhinjska napa, sicer pa je pri tovrstnih postavitvah in prostorih, potrebno biti pozoren predvsem na to, da pustimo dovolj širok prehod med steno in elementi za prehod do jedilnice in ostale prostore.

Kot barvna kombinacija je v tem primeru izbrana bela, steklene črne ličnice ter naraven vzorec temnejšega lesa.
Ročaji na elementih so minimalistični in rahlo opazni na sredini. Ter srebrni.
V zvezi s tem, priporočamo še prispevek Ali se odločiti za kuhinjo v visokem sijaju?

Za zidno oblogo je uporabljen enak ton kot na samem korpusu, kot pa je že v navadi pri večini modernih kuhinj s polotoki, pa je ta izdelan z dovolj široko delovno ploskvijo, da lahko iz zunanje strani, le ta, služi tudi kot servirni pult ali manjši jedilni prostor z enim ali dvema barskima stoloma.

Dodatne kuhinje s servirnimi pulti, so sicer predstavljene na povezavi.