» » » 3 primeri kuhinj s pultom

3 primeri kuhinj s pultom

Kuhinje s pultom, se najpogosteje postavijo v prostore, kjer je kuhinja povezana z jedilnico in tudi dnevno sobo, saj ima v teh primerih zraven delovne površine, kuhinjski pult tudi vlogo servirne površine.

Po zasnovi so kuhinjsko servirni pulti, odvisno sicer od razporeditve prostora kuhinje, največkrat del osnovnih elementov kuhinjskega sestava, sicer pa jih postavljamo kot polotoke, podaljške kotnih kuhinj, kot ločene otoke in ostalo.

V nekaterih primerih imajo kuhinjski pulti zgolj vlogo dodatnih delovnih površin, drugi služijo za serviranje hrane, tretji imajo dodane kuhinjske predale iz zunanje strani, nekateri pa so izkoriščeni za vgradnjo kuhalnih plošč, vgradnih pečic, namestitev kuhinjske nape nad njimi in podobno.

Na spodnjih slikah smo izbrali 3 primere, kjer so prikazane različne kuhinje s pultom, za različne namene.

.

Kuhinja z ločenim kuhinjskim otokom

.

kuhinje s pultom
Estetska in enostavna kotna postavitev z ločenim kuhinjskim otokom in ploščo za serviranje.

.

Na prvi sliki (zgoraj) je prikazana postavitev dokaj enostavne in značilne kotne kuhinje, ki se na svoji levi razprostira proti odprtemu izhodu na zunanjo teraso, iz desne pa jo v jedilniškem delu, krasi moderen kamin na trda goriva.

Kuhinjski elementi so razporejeni po hrbtni, zidni steni kuhinjskega prostora in se nadaljujejo v desni kot. Tako kuhinja kot jedilniški mizi namenjen prostor, imata iz svoje leve strani, dotok več kot dovolj naravne svetlobe skozi okno in vrata na zunanjo teraso.

Jedilniški del in kuhinjski prostor v tem primeru ločuje kuhinjski otok, ki je od ostalih kuhinjskih elementov povsem ločen. Na jedilniški strani je montirana povišana steklena servirna plošča, sicer pa iz notranje strani kuhinjski otok vsebuje po dve vrsti izvlečnih predalov na mehko zapiranje.

Kuhinjski elementi na hrbtni strani kuhinje, si v spodnjem nizu sledijo od visokega elementa, ki omogoča vgradnjo pečice, na levi, pa vse do samostoječega hladilnika, na skrajni desni, na drugi kotni steni kuhinje.

Zgornji kuhinjski niz je nekoliko bolj razgiban z različno globokimi visečimi kuhinjskimi elementi, pa tudi z različnimi načini njihovega odpiranja. Viseča kuhinjska predala s prečnimi, delno steklenimi ličnicami, na desni, se odpirata na poteg. Leva dva imata klasično krilno odpiranje.

Moderen kuhinjsko servirni pult v obliki polotoka boste našli tudi na prvi sliki v prispevku Moderna kuhinja po naročilu.

.

Kuhinjski pult in večja vgradna omara

.

kuhinjski pult vgradna omara
Kuhinjski pult in vgradna, kuhinjska omara. Brez ročajev, visoki sijaj.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelava kuhinje s pultom, ki prav tako povezuje kuhinjski prostor z jedilnico, se pa od prvega primera razlikuje po tem, da prehod v jedilnico, v tem primeru, dopolnjuje, velika kuhinjska omara z vgradnima pečicama.

Kuhinjski pult je v tem primeru izkoriščen za vgradnjo kuhalne plošče, nad katero je montirana moderna, zidna kuhinjska napa. Iz notranje strani omogoča kuhinjski pult po dve vrsti vrsti različno visokih izvlečnih predalov. Ti so v zgornjem delu namenjeni spravilu kuhinjskega pribora, v spodnjem delu pa za pospravljanje večjih skled in posod.

Vgradna kuhinjska omara na prehodu proti jedilnici, sestoji iz treh različno širokih vertikalnih, omarnih prekatov, pri čemer je skrajno desni namenjen vgradnji hladilnika, na sredini sta vgrajeni dve pečici, v skrajno levega (izvlečnega) pa je mogoče pospravljati reči, do katerih želimo hitro dostopati tudi iz jedilniškega prostora.

Postavitev kuhinje s pultom in veliko vgradno kuhinjski omaro, boste sicer našli tudi v prispevku z naslovom Kuhinja v obliki črke U v prostoru nepravilnih oblik.

.

Široka kuhinja ameriško jabolko in bela

.

kuhinjski pult na sredini
Kuhinja s sredinskim kuhinjskim pultom.

.

V tem primeru (slika zgoraj) je kuhinjski pult postavljen na sredino enotnega zidnega kuhinjskega sestava, ki ga povezuje celovita in iz ameriškega jabolka, izdelana lesena, hrbtna stena. Na njej so na desni, v zgornjem delu, postavljeni dve vrsti širokih, visečih kuhinjskih elementov, na levi in v sredini pa je celoten element povezan z ličnimi, za začimbe namenjenimi posodicami v enovrstnem poličniku.

V spodnjem delu se pravokotno na element navezuje kuhinjski pult, ki je v ozadju povezan z delovno ploščo ostalega dela kuhinje.

Velika kuhinjska omara na hrbtnem delu je za razliko od zgornjega primera, popolnoma vgradna v prostor, predviden za kuhinjsko omaro po meri.

Sestavljajo jo štirje omarni vertikalni prekati, od katerih je na levi, omarni prekat namenjen vgradnji pečice, desni širši, pa vgradnji hladilnika. Skrajni desni omarni prekat deluje na izvlek.

Na kuhinjskem polotoku na sredini, je vgrajena kuhalna plošča, nad katero je postavljena estetska kuhinjska napa, ki ima tako funkcijo prezračevanja kot funkcijo razsvetljave.

Dodatne ideje za postavitev kuhinj s kuhinjskimi pulti boste našli tudi v prispevku Možnosti razporeditev kuhinjskih elementov, sicer pa si lahko dodatne primere kuhinj s pulti, ogledate tudi na naši spletni strani.