» » » Kuhinje po meri za male prostore

Kuhinje po meri za male prostore

Tam, kjer kuhinjski prostor ne omogoča eksperimentiranja in razporejanja pohištva na vse mogoče načine, je pač potrebno pri zasnovi kuhinje biti bolj domiselen in kreativen, tako glede funkcionalne opremljenosti, kot tudi estetskega izgleda samega kuhinjskega pohištva.

Zato še posebej v mansardnih prostorih in pa kuhinjskih prostorih, ki so povezani z npr. jedilnico ali dnevno sobo, brskamo za kuhinjskimi rešitvami, s katerimi čimbolj prihranimo prostor, hkrati pa se naša kuhinja stilsko ujema tudi s pohištvom v ostalih prostorih.

V malih kuhinjah pogosto kuhalne plošče in pomivalnike umestimo enovrstno in bolj skupaj, delovnemu pultu pa namenimo preostanek plošče.

Na spodnji sliki je prikazan izkoristek takšne zasnove. Na levi imamo enojni pomivalnik, v sredino kuhinjskega pulta je umeščena kuhinjska plošča, na desni pa ostaja do zidne stene ravno dovolj prostora za delovni pult.

V spodnjem delu je celoten kuhinjski niz uporabljen za globoke izvlečne kuhinjske predale, ki jih bomo uporabili tako za shranjevanje živil, kot posode.

.

kuhinje po meri za male prostore
Primer razporeditve elementov v enovrstni, manjši kuhinji.

.
Manjša in po meri izdelana kuhinja, je prikazana tudi v spodnjem primeru.

Na tej sliki (spodaj) je kuhinja zasnovana tako, da osnovni kuhinjski niz leži ob glavni zidni steni, desni kuhinjski pult pa je hkrati delovna površina in servirni pult, ki obenem s srebrnim nosilnim poličnikom, predstavlja zaključek kuhinjskega sestava.

Spodnja vrsta kuhinjskih elementov je zapolnjena z raznovrstnimi predali na krilno in izvlečno odpiranje, zidni kuhinjski sestav pa je pretežno namenjen uporabi vseh gospodinjskih aparatov od pečice, kuhalne plošče in pomivalnika, naprej.

Dodatno priporočilo: 6 osnovnih možnosti postavitev modernih kuhinj

.

moderna mala kuhinja
Kuhinje po meri za male prostore – funkcionalno zasnovan kuhinjski prostor.

.
V celoti je dodatnim elementom in odlaganju namenjena zidna kuhinjska stena tudi v zgornjem nizu.
Nekaj elementov je na njej odprtih, dva nad kuhalno ploščo in v povezavi s kuhinjsko napo, se odpirata klasično krilno, dva pa se odpirata na poteg.

Za zajemalke in večji kuhinjski pribor služi obešalo nad pomivalnikom in kuhalno ploščo.

Primer kuhinje po meri za male prostore je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

kuhinja po meri med dvema zidoma

.

Na tej sliki (zgoraj) je celoten kuhinjski sestav umeščen med dve zidni steni, razporeditev gospodinjskih aparatov pa je ravno takšna, da delovna plošča omogoča dovolj prostora na obeh straneh kuhalne plošče.

Kuhalna plošča, pečica in pomivalni stroj so postavljeni v desni kot, enojni pomivalnik v levega, zgornji kuhinjski elementi pa v dveh enakomernih linijah zavzemajo celotno zgornjo linijo.

Edino nad kuhalno ploščo je zgornji element uporabljen za vgradno kuhinjsko napo, sicer pa vsi ostali zadoščajo tako za pospravljanje krožnikov kot vseh potrebnih živil.

V takšnih primerih lahko samostoječi hladilnik postavimo ob katerokoli drugo prosto zidno steno.

Tudi v nasvetih za nakup kotne kuhinje, boste lahko našli kakšno idejo za ureditev male kuhinje s pohištvom izdelanim po meri – zato vabljeni tudi k ogledu teh nasvetov (na povezavi).