» » » Kuhinje s šankom

Kuhinje s šankom

V kuhinjskih prostorih, ki so povezani z ostalimi (npr. jedilnico ali dnevno sobo), se stranke največkrat zanimajo za postavitev kuhinje s polotokom oz. kuhinje s šankom. Ti lahko služijo kot delovni pulti ali kot povsem ločene servirne mize na prehodu v druge prostore.

Dve izmed kuhinj, ki vsebujeta šank, sta predstavljeni že v prispevku, kjer smo pretežno govorili o kuhinjah v povezavi z jedilnicami, sicer pa so v nadaljevanju tega prispevka, opisane še nekatere koristne značilnosti, ki bodo zanimive tistim, ki se zanimajo za kuhinje s šankom.

Kuhinjski šank je v večini kuhinj z njimi, postavljen prečno na osrednje kuhinjske elemente, ki so razporejeni v obliki črke U ali kotno v kuhinji.

V osnovi ima v kuhinji, kuhinjski šank, dvojno funkcijo.

Ali služi kot podaljšek osnovnim elementom kuhinje in je izkoriščen tudi za vgradnjo npr. pomivalnika, kuhalne plošče in ostalih gospodinjskih aparatov, ali pa so vsi potrebni elementi postavljeni v osnovni del kuhinje, sam šank pa ima funkcijo manjše jedilne mize ali kot servirni pult.

Primer kuhinje s šankom, ki služi tudi kot manjša servirna in jedilna miza, je prikazan na spodnji sliki:

.

kuhinje s šankom
Kuhinje s šankom – delovno servirni pult tudi kot jedilna miza.

.

V zgornjem primeru je kuhinjski šank, izdelan prečno na razpoložljiv kuhinjski prostor.

Vsi osnovni kuhinjski pohištveni elementi so razporejeni po kuhinjskem prostoru v obliki črke U, sam šank pa stoji prečno na ostalo kuhinjsko razporeditev.

Estetsko in oblikovno se šank tako po barvah kot obliki, ujema z ostalim pohištvenim ambientom, iz jedilne strani ga dopolnjujeta dva barska, jedilna stola v kromirani izvedbi.

Na svoji levi, se šank zaključuje z zgornjim nizom visečih kuhinjskih elementov, le ti pa v isti višini segajo vse do nasprotnega nizkega kuhinjskega niza, povezanega pravokotno na viseče stenske elemente.

Nekatere podobne ideje boste lahko našli tudi v prispevku, kjer je opisanih 6 najpogostejših in osnovnih možnosti razporeditev kuhinjskih elementov v večini kuhinj.

.

Kuhinje s šankom z vgradnimi elementi

.

Nekatere kuhinje s šankom imajo le te zasnovane tako, da je sama površina šanka namenjena vgradnji kuhalne plošče ali kuhinjskega pomivalnika. V kolikor tak šank stoji med kuhinjo in jedilnico, se kot dodatno idejo za izkoristek prostora, uporabijo tudi predali v šanku iz jedilniške strani.

V kolikor je v takšnem šanku vgrajena kuhalna plošča, moramo nad njo seveda predvideti prostor za montažo kuhinjske nape.

Primer kuhinje s šankom, ki ima vgrajen pomivalnik, je prikazan na spodnji sliki:

.

kuhinja s šankom s pomivalnikom
Vgradni pomivalnik v kuhinjskem šanku. V takšnem primeru je treba predhodno predvideti tudi dotok vodovodne inštalacije v šank.

.

Povišan šank

.

Na spodnji sliki je prikazan primer kuhinje s šankom, ki je dodatno povišan s stekleno odlagalno polico. Ta je lahko izdelana po merah samega kuhinjskega polotoka in se poljubno prilagaja ostalim kuhinjskim elementom. Površina povišane police je v največ primerih steklena, sicer pa se med ostalimi materiali za tak povišan del šanka, ljudje odločajo tudi za uporabo drugih materialov, npr. les, aluminij,…

Nogice povišanega dela so največkrat v različnih aluminijastih izvedbah (okrogle, kvadratne,..) ali pa izdelane iz lesa ali kroma.

Največ takšnih primerov različno izdelanih povišanih šankov boste našli pri družinah, ki se pogosteje zanimajo za moderne kuhinje, sicer pa boste na temo modernih kuhinj, lahko dodatne koristne ideje, našli v prispevku, na povezavi.

.

povišan šank
Kuhinja s povišanim šankom.

.

Če ste tudi sami interesent za kuhinje s šankom, ali če se ogrevate za katero izmed drugačnih izvedb kuhinj po naročilu, se priporočamo za pripravo info ponudbe, tudi sami. Lahko kar preko kontaktnih možnosti.