» » » Vgradne omare in izbor materialov

Vgradne omare in izbor materialov

Pravijo, da cca. 60% interesentov za določen produkt, najprej zanima cena. Šele nato kvaliteta. Ker je spodaj predstavljen program vgradnih omar, v tokratni objavi predstavljamo najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na izbor kvalitetne vgradne omare.

.

kvalitetne vgradne omare
Vgradna omara na hodniku.

.

Kakovost vgradne omare večina ponudnikov najprej opredeljuje skozi vrsto materialov, ki jih pri izdelavi vgradne omare tudi uporablja. Nato se ponavadi kakovost vgradne omare definira s širino izbora barv za posamezne materiale (barve za stekla, lesne barve in lesni vzorci, obrobe). Nadalje kakovost omare opredeljuje širina možnosti izbire notranjosti in elementov vgradne omare (predalniki, hlačniki, kravatniki, izvlečne police, navadni obešalniki, izvlečni obešalniki,…). Temu sledi še kakovost celotne izvedbe in možnosti prilagoditve posebnostim prostora ter sama montaža in dostava na licu mesta.

Posebno mesto pod terminom kvalitetne vgradne omare, zaseda tudi servisna služba in odpravljanje morebitnih reklamacij.

V prispevku v nadaljevanju si lahko ogledate posamezne elemente kvalitetne vgradne omare.

.

Materiali za vgradne omare

.

Iveral

.

V osnovi se vgradne omare, tako kot vse ostalo pohištvo pri notranjem opremljanju, iz vidika uporabe materialov, delijo na vgradne omare iz iveralnih plošč ter vgradne omare iz masivnega materiala. V praksi se danes največ strank odloča za izdelavo vgradne omare iz ivernih plošč, saj je material lahko prilagodljiv, sam po sebi lažji od masive in mogoče ga je tudi poljubno kombinirati tako v ambient klasičnega notranjega opremljanja, kot v ambient moderno opremljenih prostorov.

Hkrati imajo iverne plošče svojo prednost tudi v tem, da so cenovno bolj ugodne, od vgradnih omar iz masive.

Ker so materiali lažji in seveda na razpolago v najrazličnejših barvnih in lesnih odtenkih, je tako njihova izdelava, dostava in tudi montaža hitrejša in enostavnejša.

.

vgradna omara iveral
Enostavna vgradna omara iz iverala s prečnimi aluminijastimi letvicami.

.

Pri ivernih ploščah boste lahko izbirali med več kot 40 različnimi barvami za svoje vgradne omare. Medtem, ko se za notranjost (korpus vgradne omare) večina strank odloča v beli, navadni barvi, je cena za zunanji izgled vgradne omare, ne glede na izbor barv, enaka.

To velja za barve enakega razreda. Ena cena velja za pastelne barve, druga za barve lesnih vzorcev, tretja pa za iveralne plošče, obdelane v visokem sijaju.

Na spodnji sliki si lahko ogledate nekatere primere pastelnih barv in lesnih vzorcev:

Barvni vzorci:

.

barvni vzorci
Primeri pastelnih barv za vgradne omare.

.

Lesni vzorci:

.

lesni vzorci
Nekateri primeri lesnih vzorcev vgradnih omar.

.

Steklo

.

Steklo je, podobno kot iveral, mogoče dobiti v najrazličnejših barvnih vzorcih in odtenkih. Obenem je steklo mogoče dodatno obdelovati.

Posamezne dele stekla ali steklo v celoti lahko graviramo ali peskamo ali oblepimo z dekorativnimi fototapetami.

Pri fototapetah zadošča, da si iz znanih spletnih strani (npr. Fotolia), izberemo želen motiv, tega prinesemo na usb ključku do nas, svetovalcev, in izbran motiv bomo namestili na želeno lokacijo na vgradni omari.

Fototapete najpogosteje namestimo na drsna vrata ali na omarne stranice, v nekaterih idejah za vgradne omare pa boste lahko videli tudi, kako se dekor na drsnih vratih vgradne omare, preliva še na stene prostora (takšne ideje lahko najdete npr. na HouseToHome).

 Stekleni vzorci:

.

vzorci steklo
Barve stekel.

.

Steklo najpogosteje uporabimo na drsnih vratih vgradnih omar. Sicer pa je z njim mogoče eksperimentirati in opremiti tudi druge dele vgradne omare. Tako lahko s steklom oblečemo ličnice predalov v notranjosti vgradnih omar ali v samo notranjost vgradne omare dodamo posamezne steklene police.

Odvisno od namena uporabe vgradne omare, lahko le to, v celoti opremimo s steklenimi policami, ko gre npr. za vgradno omaro, ki bo služila za shranjevanje živil in jo bomo vgradili ob bok ostalim kuhinjskim elementom v kuhinji. Več stekla tudi uporabimo za vgradne omare, ki jih montiramo v kopalnicah.

.

vgradna omare steklo
Vgradna omara, motno steklo.

.

vgradna omara barvno steklo modra
Vgradna omara, barvno steklo, modra.

.

Ogledala

.

Posebej v primerih vgradnih omar, ki jih vgrajujemo v predprostore, na hodnike ter tudi spalnice, se stranke rade odločijo, da del drsnih vrat, opremijo z ogledali. V predprostoru bo to prišlo prav predvsem zato, ker nam ne bo potrebno iskati dodatnega prostora za ogledalne obešalne stene, ampak bomo namesto te, ogledalo imeli nameščeno kar na samih drsnih vratih omare.

Tudi ogledala (podobno kot stekla) je mogoče dodatno opremiti z gravurami ali peskanjem. Sicer pa je tudi ogledala mogoče dobiti v temnejših in svetlejših vzorcih.

Stekla in ogledala morajo biti zaradi varnosti protilomna ter kaljena.

.

vgradna omara ogledalo
Montaža vgradne omare z ogledali.

.

Kombinacije materialov

.

V večini primerov boste našli na vgradnih omarah uporabnikov, kombinacijo vseh treh različnih možnosti. S preprostimi prečnimi aluminijastimi ali jeklenimi letvicami lahko namreč fronte vgradnih omar, poljubno in po željah naročnikov, kombiniramo tako z različnimi materiali kot z različnimi barvami. Precej primerov različnih kombinacij boste našli na povezavi, kjer je predstavljena izdelava vgradnih omar in posamezne značilnosti vgradnih omar za različne prostore.

.

kombinirana vgradna omara
Kombinirana vgradna omara, spalnica.

.

Notranjost vgradnih omar

.

Klasični omarni prekat

.

Odvisno od namena uporabe vgradne omare in tega v katerem prostoru bo vgradna omara stala (ter koliko ljudi jo bo uporabljalo), ima tudi notranja razporeditev vgradne omare za določene prostore in namene, svoje zakonitosti.

Klasični omarni prekat v notranjosti vgradne omare ponavadi omogoča prostor za postavitev klasične obešalne palice nekje na sredini ali zgornjem vrhu omarnega prekata.

Nad njim ponavadi najdemo mesto za montažo ene ali dveh polic, na katero bomo namestili garderobo in reči, do katerih ne dostopamo pogosto.

V delu pod osrednjim obešalnim delom, omarni prekat najpogosteje ločimo s sredinsko vertikalo ter po potrebi levo in desno od nje, namestimo še več polic. Te lahko po želji opremimo z izvlečnim mehanizmom ali pa (če imamo v ta del namen shranjevati spodnje perilo in nogavice) namesto polic vstavimo izvlečne košare (slika spodaj).

.

notranjost vgradne omare
Klasična opremljenost omarnega prekata.

.

Omarni prekati z izvlečnimi predali

.

Če imamo na primer namen vgradno omaro postaviti v garderobno sobo ali kot del garderobne sobe, pri kateri ne bomo zaprli omarnih prekatov z lastnimi drsnimi vrati (drsna vrata bomo v tem primeru postavili samo na vhod garderobne sobe), bomo za diskretno zaprtost pogleda v vsebino posameznih prekatov, poskrbeli z montažo izvlečnih predalov. Ti so lahko montirani na poljubne načine:

.

dva predala
Namesto enostavnih polic postavimo dva predala.
štirje predali
Celotno ozko vertikalo zapolnimo s predali.
izvlečni predali po celem
Celotni spodnji del zapolnimo s širokimi predali.

.

Kvalitetne vgradne omare (po meri) omogočajo pravzaprav neomejeno število možnosti razporeditev notranjosti.

.

vgradna omara spalnica
Vgradna omara, kombinacija steklo/les.

.

Dostava in montaža vgradnih omar

.

Ker so vgradne omare, izdelek, ki se ga naredi po merah vsakega prostora, posebej, je razumljivo, da med kvaliteto vgradne omare, štejemo tudi dostavo in montažo same omare.

Za razliko od velikih pohištvenih trgovskih centrov, ki praviloma prodajajo tipsko in vnaprej izdelano pohištvo, specializirani prodajalci vgradnih omar, zraven svoje storitve vključujemo tudi dostavo in montažo v okviru lastnih monterskih ekip. Dodatna razlika se kaže tudi v tem, kdo opravi predhodno izmero vgradne omare, saj je tudi na izmeri potrebno upoštevati nekatere zakonitosti in posebnosti, odvisno od prostora do prostora.

Najhitreje boste pri nas do informativne cene za vašo vgradno omaro prišli čez to povezavo.