» » » Manjša kuhinja v črno beli izvedbi

Manjša kuhinja v črno beli izvedbi

Manjša kuhinja ponavadi najde svoj prostor v blokovskih enosobnih stanovanjih, v mansardnih stanovanjih in etažah, v vikend hišah in apartmajih, v gospodinjstvih mladih družin ter podobnem.

Vendar kljub temu, da v primeru opremljanja manjše kuhinje, nimamo na voljo toliko prostora, kot v primerih opremljanja večjih kuhinj, lahko tudi dobro in funkcionalno razporejena manjša kuhinja, vsebuje vse osnovne in tudi dodatne kuhinjske elemente, ki jih najdemo pri velikih kuhinjah. Prav tako lahko tudi manjša kuhinja sledi estetiki in stilu, ki smo si ju pač izbrali za svoj prostor (moderna manjša kuhinja, klasična, podeželska,…).

V naših dosedanjih objavah ste na temo razporejanja kuhinj v prostoru, lahko našli že predstavitve kuhinj, ki smo jih postavljali v obliki črke U, podrobneje smo predstavili tudi kuhinje z otokom ter 3 primere kotnih kuhinj za večje prostore.

Pri opremljanju manjših kuhinj pogosto dodatno “oviro” predstavljajo okna ter nekatere druge dimniške in zidne ovire. Na sliki spodaj lahko vidite primer opremljanja moderne manjše izvedbe kuhinje za kot, ki ga na obeh krakih obdajata okni. Ob manjšem, desnem oknu, je zraven še prehodna stena, ki vodi proti jedilnici.

.

manjša kuhinja v kotu
Manjša kuhinja montirana v kot med dve okni.

.

V tem primeru smo kuhinjski pult (delovno ploščo) zasnovali povsem do stika z okenskimi policami,osrednji kuhinjski spodnji element pa v celoti izkoristili z izvlečnimi predali na mehko zapiranje, montažo pomivalnega stroja ter kotnim, izvlečnim predalom.

Pomivalni stroj je smiselno umeščen v spodnji, desni del od umivalnika.
Indukcijska kuhinjska plošča je na desnem kuhinjskem kraku umaknjena skrajno desno, s čimer smo pridobili več prostora v najbolj osvetljenem, kotnem delu delovnega pulta.

Dodaten prostor za spravilo kuhinjskih pripomočkov smo našli tudi z izvlečnimi elementi v predelu spodnje kuhinjske maske (med tlemi in ličnicami predalov v sivi). Še več praktičnih rešitev, ki pridejo še posebej prav za izkoristek prostora v manjših kuhinjah, boste našli v prispevku 6 praktičnih nasvetov za boljši izkoristek prostora v kuhinjah, sicer pa praktične ideje za kuhinjske elemente predstavljamo tudi v galeriji na naši strani.

.

Kotni izvlečni predal

.

kotni izvlečni predal
Kotni izvlečni predal.

.

Kotni izvlečni predal z dvema izvlečnima policama je ena izmed najbolj pogosto uporabljanih rešitev ravno pri manjših kuhinjah. Omogoča spravilo velikega števila posode (ker je zgornja polica dovolj robustna, boste nanjo brez skrbi naložili tudi težjo posodo za kuhanje) ali pa ga uporabimo za osnovna živila (olje, kis, začimbe, moko, testenine, žitarice, mleko v tetrapaku,…). Sistem izvleka polic omogoča, da tudi do reči, ki jih imamo pospravljene v zadnjem delu kota kuhinje, dostopamo enostavno in na ta način kotni del manjše kuhinje izkoristimo v celoti.

.

Če manjša kuhinja ob odprtih predalih ne omogoča prostega gibanja

.

Če manjša kuhinja, posebej v primerih, ko so kuhinjski nizi postavljeni v kot ali drug proti drugemu, ne omogoča sproščenega gibanja, ko imamo na eni strani odprte predale, si lahko pomagamo tudi z montažo izvlečnih predalov, ki se odprejo na stran (slika spodaj).

.

ravni izvlečni predal
Ravni izvlečni predal s potegom na stran.

.

.Jedilni pribor smo lično organizirali v zgornjo vrsto spodnjega niza kuhinjskih elementov.

.

predal za jedilni pribor
Predal za jedilni pribor.

.

Dodaten prostor za živila pa  našli v ožjih in visokih izvlečnih predalih:

.

izvlečni ožji predal
Izvlečni visoki predali.

.

Za več idej, vas vabimo, da obiščete tudi našo stran ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.