» » » Moderna kuhinja s šankom

Moderna kuhinja s šankom

Na spodnji sliki je tokrat, v nadaljevanju, opisana in predstavljena moderna kuhinja s šankom, ki je hkrati dovolj globok, da lahko iz ene strani postavimo dva stola, iz druge strani pa vanj, v delovno ploskev, vgradimo kuhinjsko ploščo.

Kuhinja s šankom je največkrat postavljena v prostore, kjer se kuhinje sicer nadaljujejo z jedilnicami in ostalimi dnevnimi prostori, sicer pa ni nujno, da šank tvori zgolj dvovrstno zasnovo kuhinje, saj ga v vse več kuhinjah najdemo tudi pri kotni postavitvi kuhinj, v mansardnih prostorih in ostalih razporeditvah elementov po kuhinji.

Priporočamo še: Kako načrtovati novo kuhinjo?

Kuhinja s šankom, na spodnji sliki, je po svoji zasnovi, moderna.

.

kuhinja s šankom
Moderna kuhinja s šankom. Črno bela izvedba.

.

Opazili boste, da je sam prostor, ki je namenjen postavitvi kuhinje, razmeroma majhen, iz obeh strani sten pa sta dodatno vgrajena dotoka naravne svetlobe preko vrat na zunanjo stran hiše.

Ker leva zidna vrata potekajo ravno po globini za katero je mogoče postaviti osnovni kuhinjski niz, je kuhinja zasnovana dvovrstno, pri čemer, kot že rečeno, zunanji del tvori kuhinjski šank, ki je obenem dovolj velik, da ga lahko uporabljamo kot jedilno/servirno mizo ter tudi za pripravo in kuho jedi.

Razgiban in razpoložljiv prostor je za čim boljšo izkoriščenost celote zasnovan tako, da so viseči kuhinjski elementi vgrajeni povsem pod strop same kuhinje, kot pa je že v navadi in praksi, pa se hrbtni kuhinjski niz, v svojem levem kotu, začenja z visoko vgradno kuhinjsko omaro, v katero je vgrajen moderen hladilnik z zamrzovalno omaro.

Nato v enaki dolžini sledita dve vzporedni kuhinjski, v temno oplaščeni, delovni ploskvi, na katerih sta v sredini, na eni, vgrajena kuhalna plošča, na drugi pa enojni pomivalnik z odcejalnikom.

Nad kuhinjski ploščo visi modernemu kuhinjskemu ambientu ustrezna kuhinjska napa.

Predali med obema kuhinjskima nizoma so izvlečni in se po višini standardno začnejo z nizkimi predali na vrhu ter zaključijo z visokimi predali v nadaljevanju.

Zgornji viseči elementi se odpirajo s pomočjo pregibnih ličnic, vsi predali pa vključujejo tudi mehanizme za mehko in neslišno rokovanje z njimi.

Zelo zanimiva in všečna je tudi spodnja kuhinja s šankom:

.

kuhinja s šankom v hiši

.

V tem primeru je šank na zunanjem kuhinjskem polotoku nekoliko dvignjen, prostor pod njim pa, kot je pri šankih v navadi, prepuščen temu, da lahko zraven njega brez težav postavimo več barskih stolov.

Še trije primeri kuhinj s šanki (oz. pulti) so predstavljeni v prispevku na tej povezavi.