» » » 8 lastnosti, ki najbolj vplivajo na ceno kuhinje

8 lastnosti, ki najbolj vplivajo na ceno kuhinje

Ker nas praktično vse, ko opremljamo svoja stanovanja in hiše, zanima seveda tudi finančni vložek v bodočo novo opremo, smo za tokratni prispevek, izbrali nekaj napotkov za primere, ko nas zanima predvsem cena za nakup kuhinje.

.

nakup kuhinje cena
Moderna kuhinja v kombinaciji z zidanim štedilnikom.

.

Cena za nakup kuhinje se seveda od proizvajalca do proizvajalca zelo spreminja.

Odvisna je od najrazličnejših dejavnikov, sicer pa boste opazili, da ima večina ponudnikov kuhinj, cene oblikovane na kvadratni meter izdelave za omarne korpuse in kuhinjske elemente, obenem pa so posamezni dodatki znotraj kuhinjskih elementov, obračunani posebej. In v odvisnosti od tega za kakšne se sploh odločimo.

Na ceno izdelave kuhinje najprej vpliva to, iz kakšnega materiala bodo narejeni omarni kuhinjski korpusi.

  • Med cenovno dražjimi kuhinjami so v povprečju tiste, ki so izdelane iz masivnega lesa. Temu sledi mediapan. Nato sledijo kuhinje z različnimi izvedenkami visokega sijaja.

Visok sijaj kuhinje je mogoče doseči na različne načine. V visokem sijaju je lahko obdelan iveral v najrazličnejših barvah, k visokemu sijaju pa prispevajo tudi akril in stekla ter ostale lakirane možnosti obdelave elementov.

.

cenovno ugodna kuhinja
Cenovno ugodna in izjemno praktična kuhinja v obliki črke U.

.

  • Na ceno izdelave kuhinje vpliva tudi izbor vodil. To so mehanizmi in okovja, ki služijo za odpiranje iz zapiranje kuhinjskih predalov ter kuhinjskih omar. Tudi tukaj je cenovni razpon kuhinjskih vodil in okovij od dobavitelja do dobavitelja različen. Pri njihovi ceni pa bo pomembno vlogo odigrala tudi njihova garancija in življenjska obstojnost. Vodila BLUM imajo npr. doživljenjsko garancijo.

Cenovna razlika med posameznimi vodili za kuhinjske elemente in predale, lahko znaša tudi od 5 do 15€.

  • Tretja lastnost, ki vpliva na višino cene izdelave kuhinje, je tudi sam izbor proizvajalca kuhinje. Kakovostnejše kuhinje proizvajalcev z dolgim stažem in dovršeno tehnologijo izdelave kuhinj, so cenovno res nekoliko dražje, a je v njihovo ponudbo vštet tudi servis, dostava in montaža kuhinje na licu mesta.

Po drugi strani, velja, da proizvajalci z “mlajšim” delovnim stažem pri izdelavi kuhinj, začnejo z nižjimi cenami. Dodatna težava pri “nizkocenovnikih” glede izdelave in nakupa kuhinje je predvsem možnost dogovora o času izvedbe.

Če se nam pri izdelavi kuhinje malenkost mudi, je zagotovo boljša pot, da uberemo podjetje, ki ima vpeljan sistem nakupa kuhinje in, ki rok izdelave tudi vnaprej določi.

Razlika v dobavnih rokih pri izdelavi kuhinje je lahko med dvema proizvajalcema od 6 tednov pa do 90 dni.

.

mansardna kuhinja
Moderna kuhinja v mansardi. Solastnik: kuža.

.

  • Na ceno kuhinje vpliva tudi izdelava kuhinjskega “cokla”. Najcenejša izvedba maske je z navadno, iveralno ploščo, med dražje opcije sodijo izdelava predalov v podnožje spodnjega kuhinjskega niza ali izdelava kuhinjskega cokla iz aluminija.
  • Če se boste za izdelavo kuhinje odločili pri mizarju, bo na njeno višino vplivalo tudi to, od kod prihaja sam mizar in še bolj to, od kod prihajate vi sami. Glede na različno kupno moč v Sloveniji, ne boste enake cenovne ponudbe za kuhinjo, dobili, če se za njeno izdelavo zanimate v Prekmurju ali, če za njen nakup povprašujete iz Ljubljane.
  • Na ceno kuhinje nadalje vpliva tudi vrsta izbranega kuhinjskega pulta. Glede na to, da je možnosti izdelave kuhinjskih pultov, več (priporočamo prispevek Vrste kuhinjskih pultov), se lahko cena celotne izdelave kuhinje, spremeni za tisočaka ali več, že samo, zaradi drugačne izbire delovnega pulta.
  • Dodatno na ceno nakupa kuhinje vpliva tudi sama razporeditev kuhinjskih elementov in potreba po tem, koliko kuhinjskih elementov je potrebno, posebej prilagoditi prostorskim oviram in posebnostim. Vsako rezanje in prilagajanje kuhinjskih elementov (ter tudi vsaka drugačna postavitev osnovnih kuhinjskih elementov), je od ponudnika do ponudnika, obračunana drugače. 3 zanimive in unikatne razporeditve kuhinj, si lahko ogledate, v prispevku na povezavi.
  • Na končno ceno kuhinje navsezadnje vplivajo tudi dodatki v notranjosti kuhinjskih elementov. Organizatorji za pribor, koši za ločeno zbiranje odpadkov, guma proti zdrsu, držala, mehka zapiranja, ročaji, svetila, korita, pipe, gospodinjski aparati, kuhinjska napa – vse to se elementi, ki se praktično pojavijo v vsaki kuhinji, a se med seboj, cenovno zelo razlikujejo.

.

kotna kuhinja
Prostoru prilagojena kotna postavitev moderne kuhinje.

.

Če tudi vas zanima cena izdelave kuhinje in potrebujete informativno ponudbo, se priporočamo čez spodnje kontaktne možnosti, tudi mi.