» » » Nasveti ob nakupu majhne kuhinje

Nasveti ob nakupu majhne kuhinje

Nakup majhne kuhinje predstavlja predvsem izziv zaradi tega, ker je v majhen prostor, v prvi vrsti potrebno dobiti vse osnovne kuhinjske aparate in elemente, po drugi strani pa je potrebno te elemente in aparate razporediti tako, da ne motijo drug drugega, v kolikor majhno kuhinjo, uporablja več uporabnikov hkrati.

Majhnim kuhinjskim prostorom smo v glavnem priča v enosobnih blokovskih stanovanjih in garsonjerah, pogosto pa tudi v mansardnih stanovanjih novonastalih, mladih družin. Trije primeri mansardnih kuhinj, so predstavljeni na povezavi.

Obenem med majhnimi kuhinjskimi prostori ni malo primerov, ko kuhinjski prostor dodatno ovirajo še okenske police, poševni strop, dimniški zid ali katera izmed ostalih prostorskih posebnosti.

Na spodnjih primerih so opisani nasveti, ki se jih splača upoštevati pri nakupu majhne kuhinje.

  • med osnovne kuhinjske elemente, ki jih moramo dobiti v vsak kuhinjski prostor, ne glede na njegovo površino, sodijo: kuhinjska kuhalna plošča, pečica, hladilnik z zamrzovalnim delom ter pomivalnik in kuhinjska napa. V primerih, ko vseh izmed osnovnih elementov, ne uspemo dobiti v en predel kuhinje, poskušajmo med seboj povezati vsaj kuhalno ploščo, pomivalnik in pečico. Prostor hladilniku z zamrzovalnikom, lahko najdemo tudi drugje (na kakšni izmed sten jedilnice ali dnevne sobe, ipd…).
  • razmislimo ali je mogoče vsaj del kuhinjskih elementov prestaviti na zunanjo stran kuhinjskega delovnega prostora. Na ta način bomo v majhnem kuhinjskem predelu sprostili prostor predvsem za kuho in pripravo živil. Tako opremljeno majhno kuhinjo, katere elementi na kuhinjskem polotoku, gledajo proti jedilniškemu prostoru, lahko vidite na spodnji sliki:

.

nakup majhne kuhinje
Primer majhne kuhinje z vgradnimi izvlečnimi predali, ki gledajo tudi proti jedilniškemu prostoru.

.

Na zgornji sliki je prikazana ureditev majhnega kuhinjskega prostora z izvlečnimi predali, ki se odpirajo proti jedilnici (na levi ob okenski polici).

Za vse vgradne gospodinjske aparate je predviden omarni korpus na desni strani hrbtnega dela kuhinje.
Pomivalni del in kuhinjska plošča sta pomaknjeni v notranjost kuhinje.

  • če nas zanima nakup majhne kuhinje, razmislimo ali si res želimo kuhinjski prostor ločiti od ostalih (s kuhinjskim polotokom, otokom, servirno mizo,….). Manjše kuhinjske prostore bomo bistveno bolj optimalno izkoristili, če bo namesto kuhinje v obliki črke U, na njenem mestu stala kotna kuhinja v obliki črke L ali preprosta enovrstna kuhinja (3 primeri na povezavi). Tudi dostop v kuhinjo in sama preglednost nad kuhinjskimi elementi, bo boljša (spodnja slika):

.

majhna kotna kuhinja
Primer ureditve majhne kotne kuhinje. S samostoječim hladilnikom.

.

Pri nakupu in zanimanju za majhno kuhinjo, bodite pozorni, da so razdalje med električnimi vtičnicami in stikali ter ostalimi napeljavami smiselne za logično in funkcionalno razporeditev električnih gospodinjskih aparatov, hkrati pa pazite, da bo njihova razporeditev v zaporedju priprave živil (najprej delovna ploskev za pripravo živil, nato kuhalna površina, ki ji sledi pomivalni del).

Prednost nakupa majhne kuhinje je tudi v tem, da v kolikor posamezne predele kuhinje za različne namene, ne morete uskladiti zaporedno, kot poteka priprava živil, v bližini (na nasprotni delovni ploskvi) poiščete možnost za manjkajočo funkcijo kuhinje.

Največkrat v res majhni kuhinji ostaneta povezana delovna ploskev za pripravo živil in kuhinjska plošča, medtem, ko pomivalni del, postavimo v njun, nasprotni del.

.

majhna kuhinja v U
Majhna kuhinja v U.

.

Nakup majhne kuhinje in montaža

.

Pri ogrevanju za nakup majhne kuhinje, bodite pozorni na to, katere kuhinjske elemente je mogoče prilagoditi meram vašega kuhinjskega prostora. Pogosto radi spregledamo, da je pri opremljanju majhnih kuhinj, mogoče posamezne elemente, izdelati z manj globokimi izvlečnimi mehanizmi, višino delovnega pulta je mogoče prilagoditi višini okenske police, za prekrivanje ogrevalnih teles (radiatorji) je mogoče dobiti različne prekrivne maske, po višini si lahko damo prilagoditi tudi zgornje viseče kuhinjske elemente,…

V zvezi s tem priporočamo tudi prispevek Kako načrtovati novo kuhinjo.

Primer montaže manjše kuhinje, lahko vidite na spodnji sliki:

.

montaža kuhinje
Montaža manjše kuhinje.

.

Če potrebujete še več idej in nasvetov ob nakupu in opremljanju majhne kuhinje, vas vabimo, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti. Z veseljem se bomo z vami pogovorili.