» » » Še trije primeri kuhinj za majhne prostore

Še trije primeri kuhinj za majhne prostore

Sicer smo kuhinje za mali prostor, predstavljali že v prispevku z naslovom Opremljanje kuhinje v manjših prostorih – 3 primeri, a, ker praktičnih prikazov posameznih prostorskih rešitev nikoli ni dovolj, tokrat ponovno predstavljamo nove tri primere, kjer je šlo za opremljanje kuhinj v predvsem majhnih prostorih.

Iz naših dosedanjih objav in prispevkov lahko razberete, da si je še posebej za opremljanje kuhinje, potrebno vzeti nekaj več časa in, da še posebej opremljanje kuhinj v majhnih prostorih, zahteva nekaj več kreativnosti in domišljije, za to, da bomo kuhinjo izkoristili v celoti in optimalno (priporočamo prispevek: 3 predlogi za optimalno postavitev kuhinje).

V spodnjih treh predstavitvah rešitev za kuhinje za mali prostor, smo izbrali tri različne postavitve, ki smo jim najpogosteje priča, ko gre za opremljanje manjših kuhinjskih prostorskih ambientov.

.

Majhna, simpatična, enovrstna kuhinja

.

kuhinje za mali prostor
Simpatična in estetska enovrstna kuhinja za mali prostor.

.

Na zgornji sliki je prikazan primer najpogostejše možnosti razporeditve kuhinjskih elementov, ko se zanimamo za kuhinje za mali prostor. V tem primeru je kuhinja postavljena v eni vrsti (celovito predstavitev enovrstnih kuhinje smo objavili na povezavi), kuhinjski elementi po njej pa so razporejeni klasično v spodnjem in zgornjem kuhinjskem nizu.

Od desne proti levi se kuhinja začne najprej z visokim kuhinjskim elementom, kateremu je na sredini vgrajena vgradna pečica, prostora nad in pod njo pa sta uporabljena za shranjevanje živil.

Spodnji del sestavljajo trije izvlečni predali, medtem, ko je zgornji del namenjen večjim rečem in se odpira s pomočjo klasičnih, krilnih vrat. Pozorni boste opazili, da je visok kuhinjski element zaradi dimniške izbokline pomaknjen nekoliko navznoter in ni poravnan z ostalim kuhinjskim nizom.

Tik ob visoko kuhinjsko omarico na desni, je v kuhinjsko ploščo vgrajena indukcijska kuhalna plošča, nad njo pa klasična kuhinjska napa (predstavitev raznovrstnih kuhinjskih nap boste našli na tej povezavi).

Nato se delovna plošča nadaljuje z vgradnjo klasičnega enojnega pomivalnika, v spodnjem delu pa se trije izvlečni predali nadaljujejo s prostorom za koše za smeti ter dodatnima dvema predaloma na skrajni levi.

V zgornjem kuhinjem nizu je v levi kot montiran viseč kuhinjski element s tremi večjimi regali.

.

Dvovrstne kuhinje za mali prostor

.

dvovrstne kuhinje za mali prostor
Primer dvovrstne kuhinje za mali prostor.

.

Na zgornji sliki je najprej prikazan desni del dvovrstne kuhinje za prostor, kjer se kuhinja nahaja na prehodu iz hodnika proti dnevno jedilniškemu prostoru. Od hodnika je kuhinja ločena s preprostim obokanim prehodom, na svojem desnem kraku (zgornja slika) pa je prostor izkoriščen za vgradnjo zgornjega in spodnjega kuhinjskega niza elementov, vgradne pečice, pomivalnika, elementa za pomivalni stroj ter za postavitev samostoječega hladilnika.

O dvovrstnih kuhinjah je nekaj več besed zapisano tudi v prispevku z naslovom Možnosti razporeditev kuhinjskih elementov in primeri.

Levi krak iste kuhinje (slika spodaj) je prikazan na spodnji sliki:

.

levi del dvovrstne kuhinje
Levi krak dvovrstne kuhinje.

.

Slika prikazuje vzdolžni kuhinjski niz, ki je zasnovan tako, da predvsem omogoča veliko uporabne, delovne površine.
Edino njegova sredina je prekinjena z vgradno kuhalno ploščo, sicer pa se v spodnjem delu nahaja ogromno izvlečnih predalov, v zgornjem delu pa sta levo in desno od kuhinjske nape montirana dva z belimi, motnimi, steklenimi ličnicami, kombinirana viseča elementa za krožnike in sklede.

Kuhinjska napa nad kuhalno ploščo je lična, minimalistična, vgradna in moderna hkrati.

.

Majhna kotna rešitev

.

Na spodnji sliki je predstavljena kuhinjska lepotica za kuhinjski prostor, ki zahteva kotno postavitev kuhinje.

Še več boste o idejah in nasvetih za kotno postavitev kuhinj, našli tudi v prispevkih:

.

kotne kuhinje za male prostore
Kotna kuhinja za mali prostor.

.

Na zgornji sliki je predstavljena kotna kuhinja v majhnem prostoru, pri čemer krajši kuhinjski krak v zgornjem delu, dodatno zapolnjujeta dve zunanji okni.

Zato so lahko kuhinjski elementi v dveh vrstah zasnovani le ob vzdolžno steno, medtem, ko smo ob krajšo steno, elemente predvideli le do roba okenske police.

Kot je že v navadi, smo za ta del, zaradi naravne svetlobe, predvideli kuhinjski pomivalnik, kuhalna plošča ter vgradna pečica pa sta postavljeni v začetni vrsti kuhinjskih elementov.

Da je mali, kotni, kuhinjski prostor izkoriščen v celoti, je krajši krak tudi na svoji desni, prilagojen s po meri izdelanim, izvlečnim kuhinjskim elementom, sicer pa sta dve vrsti širših izvlečnih elementov, postavljeni na sredino daljšega, levega kuhinjskega kraka.

V tem primeru smo nekaj dodatnega prostora za dva viseča kuhinjska elementa, našli tudi desno od kuhinjske nape, kot pa je že v navadi, pa je tudi v tem primeru vgradna pečica postavljena v višino kuhinjske delovne plošče.

Če se tudi sami zanimate za kuhinje za mali prostor, se priporočamo čez spodnje kontaktne možnosti.