» » » Kaj pomeni izraz ortopedsko ležišče?

Kaj pomeni izraz ortopedsko ležišče?

Ortopedsko ležišče je izraz za ležišče, ki je posebej zasnovano za podporo sklepov in hrbtenice ter na splošno vseh delov telesa na točkah, ki različno močno pritiskajo na spalno podlago.

.

Za večino ljudi, ki trpijo za različnimi bolečinami v sklepih in v hrbtenici, pomeni ortopedsko ležišče bistveno izboljšanje kakovosti njihovega spanca, saj ustrezna podpora telesu in zmanjšanje pritiska na točkah, kjer se telo stika z ležalno površino, bistveno prispeva k boljšemu kroženju krvi, s tem pa tudi zmanjšanju bolečin na občutljivejših točkah (priporočamo: Kako izberemo ustrezen in zdrav jogi?)

.

Prve medicinske raziskave in inovacije z namenom izboljšanja spalnih podlag, so se začele že okrog leta 1950, mnogi proizvajalci, ki so v tistem času, za svoja ležišča začeli upoštevati pomembnost ortopedske podlage pri spanju, pa so si s tem, pred tekmeci, začeli pridobivati prednost.

Kot rezultat številnih raziskav na področju vzmetnic, se je rodilo ortopedsko ležišče.

Tukaj jih navajamo samo nekaj:

  • Spremembe v bolečinah hrbtenice, kakovosti spanja in odpravljanja stresa po uvedbi ortopedskih vzmetnic (vir: Us National Library of Medicine, angl. besedilo)
  • Izbira ustrezne vzmetnice za hrbtenico (vir: WebMD, angl. besedilo)

.

ortopedsko ležišče
Ortopedska ležišča na Zdravapostelja.si

.

Trenutno na svetovni in globalni ravni, ne obstaja noben standard ali uraden certifikat, ki bi zagotavljal, da je neko ležišče ortopedsko in drugo ne, kar ima za posledico, da na trgu ponudbe ortopedskih ležišč, dejansko vlada prava zmeda. S čimer pa je potrošnik pravzaprav samo še bolj zmeden pri odločitvi in iskanju dejanskega ortopedskega ležišča.

Hkrati moramo vedeti, da ni samo tisto ležišče ortopedsko, ki je trdo, ampak, da dejanska ortopedska ležišča prihajajo v različnih trdotah in z različnimi stopnjami prožnosti. V praksi pa se je izkazalo, da je najboljše ortopedsko ležišče tisto, ki zagotavlja zadostno podporo naši hrbtenici.

.

Na splošno velja, da se trše ortopedsko ležišče priporoča osebam, ki spijo bolje na hrbtu ali na trebuhu, kot na stran, saj je glavni namen ortopedskega ležišča ravno ta, da obdrži hrbtenico poravnano.

Izbira mehkejšega ležišča je zato primernejša za tiste, ki najudobneje spijo, obrnjeni na stran.

.

Sodobno ortopedsko ležišče je mogoče dobiti v različnih materialih in dizajnih. Med njimi so sicer še vedno najpogostejše klasične vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, a vseeno je na trgu danes, ortopedsko ležišče, mogoče dobiti tudi iz navadne ali spominske pene, pri čemer so predvsem različne prevleke (topperji), naredili pravo revolucijo pri spanju, saj za bistveno ugodnejšo ceno, omogočajo, oživitev starejših in trših ležišč ali večjo mehkobo trdih blazin.

.

Priporočamo še:
Kaj upoštevati pri izbiri ustreznega ležišča za hrbtenico?
Katero ležišče je najboljše za hrbtenico?