» » » Ideje za knjige in knjižne regale v dnevnih sobah

Ideje za knjige in knjižne regale v dnevnih sobah

Med skoraj “obveznimi” pohištvenimi elementi dnevne sobe, praktično v vsako izmed njih, sodijo tudi regali za knjige in foto albume. Knjižne regale v dnevnih sobah postavljamo na tla ali pa zanje poiščemo prostor na stenah (viseči, stenski regali za knjige).

V prispevku v nadaljevanju vam tokrat predstavljamo nekaj primerov in nasvetov za ureditev svojih knjižnih polic.

.

Primeri različnih možnosti stenskih regalov za knjige

.

Stenski regali za knjige so izdelani po merah prostora. Poljubno jim je mogoče razporediti odprte poličnike ter zaprte regale (s krilnim odpiranjem vrat).

Namestimo jih lahko v okvir osrednjega regala za dnevno sobo ali pa jim najdemo samostojno, ločeno mesto na kateri izmed ostalih sten.

.

stenski regali za knjige
Stenski regali za knjige s kombiniranim lesenim hrbtiščem. V okviru osrednjega sestava dnevne sobe.

.

Enostavni stenski regali za knjige z odprtimi policami

.

V večini primerov modernih dnevnih sob, kjer prevladujeta minimalizem in nizki dnevni regali, je dodaten prostor za knjižne police in regale, tako odprtega, kot zaprtega tipa, mogoče najti kar na samem, nizkem regalu dnevne sobe.

Na spodnji sliki prikazujemo primer odprtega knjižnega regala enostavnih linij in z odprtimi policami. Po želji in po potrebi je mogoče posamezne regalne prekate zapreti z ličnicami in seveda izbrati različne barve korpusa tako regala, kot izbranih ličnic predalov.

O tem kako izbrati barve za svojo dnevno sobo, smo objavili prispevek na povezavi.

Hrbtišče regala je lahko polno (z lesom), lahko pa je regal preprosto montiran kot viseč na steno in brez hrbtnega, lesenega dela.

.

regal za knjige z odprtimi policami
Regal za knjige z odprtimi policami. Korpus v naravnem lesu. Oliva.

.

Večji, vgradni stenski regali za knjige

.

Če je naša dnevna soba večja in v primerih, ko imamo res bogate in večje knjižne zbirke, bomo ideje za knjižne regale iskali med večjimi in masivnejšimi, stenskimi knjižnimi omarami in regali.

Te lahko v dnevni prostor postavimo kot samostoječe ali pa kot vgradne (če zidna stena vnaprej predvideva montažo večjega knjižnega regala).

Na spodnji sliki prikazujemo primer knjižnega regala v barvi wenge s štirimi vertikalnimi omarnimi prekati z odprtimi policami. Hrbtišče knjižnega regala je polno.

Ena izmed možnosti za postavitev regala za knjige v dnevni sobi je tudi ta, da prostor za knjižno omaro (z odprtimi ali zaprtimi regali), najdemo na prehodu dnevne sobe v druge prostore. Tak primer boste našli tudi v prispevku, kjer smo napisali več o preureditvi dnevne sobe.

V spodnjem primeru sta obe srednji, prečni polici (vertikalna in horizontalna, ki tvorita križ) debelejši, vse ostale pa nekoliko tanjše. Posamezen prekat omogoča skupno 6 polic.

.

večji knjižni regal
Večji, vgradni knjižni regal po naročilu. Wenge.

.

Viseči, stenski regali nad televizorjem

.

Ponavadi se dodaten prostor za knjige v dnevnih sobah, znajde tudi nad televizorjem. Ker so sodobne dnevne sobe zasnovane tako, da je televizijski sprejemnik postavljen na nižji dnevni regal, v primeru, ko pa ga montiramo na steno, pa je v višini oči, ko sedimo, se v večini dnevnih sob najde prazna stena, nad samim televizorjem.

Nanjo najpogosteje obesimo kakšno sliko ali pa prostor pustimo prazen.

Na spodnji sliki prikazujemo primer dnevnega regala, pri katerem je prostor nad televizorjem, izkoriščen za knjižne police. Tudi v tem primeru je celotno hrbtišče dnevnega sestava povezano, za barvno kombinacijo pa smo v tem primeru uporabili stari hrast in magnolijo. Ličnice predalov v spodnjem delu so v visokem sijaju.

.

stenski regali za knjige nad televizorjem
Stenski regali za knjige nad televizorjem

.

Kombinirani stenski regali za knjige

.

Največ gospodinjstev za postavitev stenskih regalov za knjige v dnevni sobi, pravzaprav rešitev za knjižne regale, najde v kombiniranih stenskih regalih v okviru celotnega sestava dnevne sobe.

Del regalov za knjige je lahko v tem primeru zaprt, za knjige in družinske albume, ki pa jih želimo imeti na vidnem mestu, pa uporabimo odprte, police.

.

kombinirani stenski regali za knjige
Dnevni sestav kombiniran s policami in zaprtimi regali. Oliva.

.

Več idej in nasvetov za opremo dnevne sobe, boste našli tudi na naši spletni strani. Sicer pa bomo za vse, ki jih zanimajo stenski regali za knjige ali kakšna drugačna rešitev, z veseljem informativno ponudbo naredili tudi preko spodnjih kontaktnih možnosti.