» » » Opis 9 najpogostejših možnosti vgradnje omar

Opis 9 najpogostejših možnosti vgradnje omar

Glede na to, da lahko tisti, ki se zanimate za vgradne omare, le te vgradite v najrazličnejše prostore (primeri, v katerih vse prostorih je predstavljena vgradnja omare, na povezavi), smo za današnji prispevek pripravili nekaj naj osnovnejših nasvetov za vgradnjo omare v katerikoli prostor.

Za osnoven izračun cene vgradnje omare v nek prostor, je potrebno najprej, vsaj okvirno izmeriti prostor.
To lahko pred prihodom svetovalca na dom, naredite kar sami.

Prostor, kjer bo vgrajena vgradna omara, pomerimo na naslednjih točkah:

 • izmerimo širino prostora (pri tleh, na sredini zidu ter 10 cm pod stropom)
 • izmerimo globino prostora (pri tleh, na sredini zidu in 10 cm pod stropom) ter
 • izmerimo višino prostora (tudi tu se priporoča izmera od tal do stropa na levi, desni in na sredini bodoče omare).

.

vgradnja omare na hodniku
Vgradnja omare s klasičnimi, krilnimi vrati, na hodniku. Še več omar za hodnik, je predstavljenih na povezavi.

.

Vgradnja omare na 6 različnih načinov

.

Za informativno ponudbo izračuna cene vgradnje omare v nek prostor, je nato potrebno upoštevati, kako bo omara vgrajena oz. s čim bo omara obdana. Na spletni strani, kjer omogočamo izračun informativne cene za vgradno omaro, boste opazili, da je vgradna omara lahko vgrajena na različne načine:

 • najpogostejša je vgradna omara, ki je vgrajena od tal do stropa ter od enega do drugega zidu

.

vgradnja omare od zidu do zidu
Dvodelna vgradna omara od enega do drugega zidu. Spodaj in na vrhu vratnih kril les, na sredini barvno steklo.

.

 • temu sledi vgradnja omare, ki je potisnjena v kot. To pomeni, da bo za eno omarno stranico služila kar zidna stena, za drugo pa omarna stranica.

.

vgradnja omare z eno omarno stranico
Dvodelna vgradna omara z eno omarno stranico. Drsna vrata v barvnem, rumenem steklu.

.

 • tretja možnost je možnost vgradnje omare v kot oz. izdelava kotne vgradne omare. Omarna kraka sta lahko v tem primeru, v odvisnosti od dolžin zidnih sten, različno dolga. V tem primeru tudi ni potrebno, da sta oba omarna kraka vgrajena od tal do stropa. Še več primerov in nasvetov v zvezi s kotnimi vgradnimi omarami, boste našli na povezavi.

.

kotna vgradna omara
Kotna vgradna omara z enakokrakima omarnima kriloma. Vsa drsna vrata so v zgornjem delu iz prozornega stekla.

.

 • k četrti možnosti sodi vgradnja kotne omare, le, da se ta, od tretje možnosti, po izgledu razlikuje iz sprednje strani. Če ima klasična kotna vgradna omara, obe kotni stranici (omarni vratni krili) pravokotno poravnani, je v tej možnosti mogoče kotno omaro vgraditi s poševnim omarnim, vratnim krilom.

.

vgradnja omare s poševno kotno stranico
Kotna vgradna omara s poševnimi kotnimi vrati iz ogledala.

.

 • nato sledi vgradnja omare s pregradno funkcijo. V tem primeru bomo z vgradno omaro, namesto pozidave klasične zidne stene (ali postavljanja mavčne, knauf stene), en prostor razdelili na dva. Levi ali desni (ali sredinski) omarni prekat pa pustili kot prehod med dvema prostoroma.

.

vgradnja pregradne omare
Pregradna omara v spodnjem delu stopnišča v dnevni sobi. Z možnostjo prehoda v ostale sobe.

.

 • kot zadnja izmed klasičnih možnosti vgradnje omare, je postavitev obojestranske vgradne omare. V tem primeru ponuja omara možnost, da se jo uporablja iz obeh strani, hkrati pa “v njej” ni prehoda v drug prostor. Takšna omara bo prišla prav v večjih prostorih, kjer želimo pregraditi sobe ali dobiti iz ene več sob, ne želimo pa prehoda iz enega v drugi prostor. Nekaj dodatnih nasvetov o pregradnih omarah, boste našli tudi na povezavi.

.

pregradna omara z možnostjo uporabe iz obeh smeri
Pregradna omara, ki deli večjo sobo na dve. Uporabna iz obeh strani, a brez prehoda skozi njo iz enega v drugi prostor.

.

3 specifične možnosti vgradnje omare

.

Med posebne in specifične opcije vgradnje omare, pa sodijo še naslednje tri:

 • vgradnja omare v mansardni prostor. V tem primeru omaro najpogosteje vgradimo pod poševne strope, ali ob mansardne trame ali dimniške zidove, ipd… Pri čemer lahko za samo omaro odločamo ali in kateri del omarnih prekatov bo zaprt, kateri odprt, kje bomo uporabili drsna vrata, kje navadna krilna, omarna vrata in tako naprej.

.

vgradnja omare v mansardi
Primer vgradnje omare v mansardnem delu stanovanja. 9 dodatnih primerov vgrajevanja omar v mansardah, je predstavljenih na povezavi.

.

 • Drugi segment specifične vgradnje omare predstavljajo garderobne sobe. Garderoobne sobe so prostori, ki so namenjeni izključno pospravljanju garderobe in so ponavadi fizično ločeni s spalnicami in drugimi prostori. V odvisnosti od tega, kje se garderobna soba v hiši nahaja in kako velika je, jih je mogoče zapreti z drsnimi vrati, ponekod pa so garderobne sobe, postavljene kar v ločene sobe, ki ostanejo prazne, npr. po odselitvi otrok. Temeljit prispevek na temo garderobnih sob, počiva na povezavi.

.

garderobni prostor
Vgradnja garderobne sobe ob spalnico.

.

Vgradnja omare v garderobnih sobah v večini primerov poteka tako, da so omarni korpusi v notranjosti garderobnih sob, odprti (razen v prekatih, kjer so nameščeni predali), celotna soba pa zajema samo ena vrata na vhodu v sam prostor.

 • tretja, posebna varianta vgradnje omar, se zgodi pri strankah, ki želijo imeti zgolj korpus (notranjost) omare, brez vrat. V teh primerih vgrajena omara lahko služi kot odlagalne police v shrambah ali kleteh, kot izkoristek prostora v prostorskih nišah ali kot dodaten prostor npr. pod stopnicami. Spodaj je prikazan tak primer vgradnje omare.

.

poličnik
Izkoriščena prostorska niša z vgradnimi policami.

.

Možnosti vgradnje ene omare ali več omar, je zraven naštetih, še več. Če se pri vas nahaja kateri izmed izzivov, ki smo jih našteli zgoraj, ali, če imate prav poseben prostorski izziv sami, vas vabimo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti.

Z veseljem bomo primerno rešitev poiskali tudi za vaš primer.

p.s.: dodatnih 7 zanimivih primerov vgradnje omar, boste našli tudi v prispevku na povezavi