» » » Samonosilne zavite lesene stopnice

Samonosilne zavite lesene stopnice

O različnih možnostih, kako vse lahko izdelamo in zmontiramo lesene stopnice, smo v naših predstavitvah, že govorili (strme lesene račje stopnice, notranje lesene stopnice na betonsko podlago, samonosilne ravne stopnice,…). Tokrat predstavljamo samonosilne zavite lesene stopnice.

Predvsem na zadnji povezavi zgoraj, kjer so predstavljene ravne samonosilne lesene stopnice, lahko vidite, da o samonosilnih (nekateri jih imenujejo tudi samonosne ali prostostoječe) stopnicah govorimo takrat, ko imajo stopnice izdelano samostojno leseno konstrukcijo (in torej niso postavljene na betonsko podlago ali železno konstrukcijo).

.

zavite lesene stopnice
Zavite lesene stopnice. Samonosilne in v L.

.

O tipih in modelih zavitih lesenih stopnic

.

Glede na tip izvedbe takšnih stopnic in seveda glede na prostor, ki ga stopnišče omogoča, so samonosilne stopnice lahko ravne (primer iz tretje povezave v prvem odstavku), lahko pa so tudi zavite.

Pri čemer se tudi zavite lesene stopnice lahko (odvisno od zahtev prostora) med seboj ločijo. Kljub temu, da so samonosilne in zavite, lahko imajo takšne stopnice vmesni podest, podest na vrhu ali celo podest na spodnji strani stopnišča.

Tudi lok, kako so zavite lesene stopnice, se od primera do primera razlikuje. V osnovi se lahko zavite lesene stopnice zavijajo v obliki črke U, kar je v primeru, ko sta vstopni in izstopni položaj stopnic poravnana v isti liniji (samo v različnih etažah).

Tak primer pride ponavadi v poštev za stopnišča in prostore, ki so pravokotne ali kvadratne oblike. Značilnost takšnih zavitih stopnic je, da zavzamejo zelo malo prostora in, če jih naredimo brez podesta, lepo, tekoče vodijo iz ene etaže v drugo. Ker so takšne zavite lesene stopnice iz vseh strani (razen notranje) obdane s stenami, ponavadi zahtevajo samo ročaje ali ograjo na notranji strani.

.

strme zavite lesene stopnice
Pogled na strme zavite lesene stopnice od zgoraj.

.

Po načinu izvedbe se vse lesene zavite stopnice izdelajo v dveh variantah. Prva je ta, da imajo čelne ploskve (in torej prostor pod stopnicami zaprejo), druga pa je izvedba brez čelnih ploskev, kjer pa prostor pod stopnicami iz stopnišča ostaja viden (primer na sliki).

Če zavite lesene stopnice nekoliko raztegnemo in jih zavijemo samo zgoraj ali spodaj, dobijo takšne stopnice obliko črke C. Podobno kot pri zavitih lesenih stopnicah v obliki črke U, lahko tudi ta tip stopnic, naredimo s podestom, brez podesta ter s čelnimi ploskvami ali pa brez njih.

Tretja možnost je, da so zavite lesene stopnice v obliki črke S. O tej obliki govorimo takrat, ko stopnice na vrhu ali spodaj zavijemo v nasprotno stran, kot je na drugi. Primer: če imajo stopnice na spodnji strani levi zavoj, bodo takšne stopnice zavile na vrhu v desno.

Če ste interesent za zavite lesene stopnice, boste zelo temeljito, sicer angleško spletno stran, o zvitih stopnicah našli tudi tukaj.

.

zavite lesene stopnice celota
Pogled na celotno zavito stopnišče.

.

Zavite lesene stopnice in materiali

.

O tem, kako dimenzioniramo stopnice, smo dokaj temeljito zapisali že v primeru račjih strmih stopnic, o vrstah materialov in primerni trdnosti lesa za stopnice, pa smo se razpisali v predstavitvi ravnih lesenih samonosnih stopnic.

Kljub temu, da pri nas, uporabljamo za stopnice masivni les (hrast, bukev, jesen), pa to ne pomeni, da samonosilnih lesenih zavitih stopnic iz drugih vrst lesa, ne izdelujemo. Zavite lesene stopnice so še lahko iz breze, jesenovega lesa v naravni barvi, ameriškega oreha, lužene bukve, parjene bukve, hrastove v različnih tehnikah obdelave (krtačene, oljene,…) in tako naprej.

.

zavite samonosilne lesene stopnice
Samonosilne lesene stopnice brez čelnih ploskev omogočajo, da se skozi nje vidi.

.

Če vas zanima informativna ponudba za zavite lesene stopnice, nam lahko preprosto čez kontaktne možnosti spodaj, pošljete opis želja, materialov, približnih dimenzij (etažne višine) ali pa samo pošljete kontakt in z veseljem bomo pripravili ponudbo za vas.