» » » Ideja za edinstven izkoristek kuhinjskega (pol)otoka

Ideja za edinstven izkoristek kuhinjskega (pol)otoka

Ob načrtovanju kuhinje, je kuhinjski otok, naj si gre za manjšo ali večjo kuhinjo, nedvomno eden izmed tistih, osrednjih kuhinjskih elementov, ki jih uporabniki in gostje v kuhinji, najhitreje opazijo, obenem pa zaradi svoje lege nudi obilo možnosti, da ga ne samo iz estetskega, temveč tudi funkcionalno, praktično, uporabnega vidika, lahko odlično in na različne načine izkoristimo.

Glede na to, da se povprečna in pa najpogosteje uporabljana dimenzija za kuhinjske otoke, giblje okrog 120 cm v dolžino in 50 cm v širino (pri standardni višini ostalih kuhinjskih elementov med 85 in 92 cm), je priložnosti in idej za izvedbo kuhinjskega otoka, več kot dovolj, da tudi svojo kuhinjo opremimo z otokom po svojem okusu.

.

**********

.

Na sliki spodaj, je prikazana fantastična ideja za popolni izkoristek kuhinjskega (pol)otoka tudi iz strani.

Medtem, ko je celotna kuhinja (na sliki) izdelana in kombinirana v modernem stilu (izgled kuhinjske nape, dvojni hladilnik z aparatom za pripravo ledenih pijač na levi, vgradna pečica v stojni višini,….), je na stranici kuhinjskega (pol)otoka iz sprednje strani, vgrajena še moderna in dvokrilna, vinska, hladilna omara.

.

kuhinjski otok ideje
Dvojna vinska omara iz sprednje strani kuhinjskega (pol) otoka.

.

Kuhinjski polotočni element je zato po svoji širini izdelan tako, da je uporaben iz obeh strani. Na kuhinjski strani so vanj vgrajeni izvlečni elementi, na servirni strani pa služi kot element ob katerega je mogoče postaviti dva ali več barskih stolov.

Iz sprednje (prečne strani) je po celotni svoji širini nameščena dvojna vinska vitrina. Delovna ploskev je izkoriščena z vgradnjo kuhalne plošče, nad katero visi iz stropa, moderna, v kombinaciji črne in sive, kuhinjska napa.

Za tovrstno idejo je potrebno predhodno, podobno kot pri vgradnji kateregakoli drugega električnega gospodinjskega aparata v kuhinjski otok, predvideti ustrezno električno napeljavo, v primeru kuhinjske nape pa še za odvod in pretočnost vsrkanega zraka (razen, če se ogrevamo za kuhinjsko napo z oglenim filtrom – tako imenovana obtočna kuhinjska napa).

Takšne nape so uporabne predvsem v kuhinjah, kjer ni možnosti za namestitev odvodne cevi, deluje pa tako, da vsesava zrak skozi ogleni filter. Ta iz zraka odstrani vse neprijetne vonjave in paro, nato pa prečiščen zrak vrne nazaj v kuhinjski prostor. Njena montaža je zaradi nepotrebne montaže odvodne cevi, enostavnejša in hitra, v večini primerov pa boste tovrstne kuhinjske nape uporabljali v blokovskih stanovanjih (primer moderne kuhinje v blokovskem, manjšem stanovanju), manjših kuhinjah ter kuhinjah v spodnjih etažah starejših hiš.

Druga ideja za vinsko vitrino v kuhinji je sicer namesto vgradne, nakup samostoječe kuhinjske vitrine, vsi sodobnejši modeli le teh, pa imajo v večini primerov vrata z zatemnjenim steklom, v notranjosti lesene police, notranjo osvetlitev in digitalni prikazovalnik temperature v notranjosti vitrine.

Vrata vitrine je, odvisno od modela, mogoče poljubno namestiti, da se odpirajo iz leve ali desne strani.

.

***********

.

Če tudi sami brskate za idejami za lepo, estetsko ter hkrati funkcionalno izrabo vašega kuhinjskega otoka, se za svetovanje in nasvet, priporočamo tudi mi. Lahko se nam oglasite kar čez spodnje kontaktne možnosti.

.

Kar 6 dodatnih idej za kuhinjske otoke, pa boste našli še v prispevku: Če vas zanima moderna kuhinja z otokom.