» » » Nova kuhinja v mansardi

Nova kuhinja v mansardi

Čeprav je primerov kuhinj, v katerih so predstavljene rešitve opremljanja kuhinjskih prostorov za mansardna stanovanja, že v naših številnih preteklih člankih (Kuhinja v podstrešnem stanovanju, Opremljanje kuhinje v mansardnem stanovanju, Če iščete rešitev za kuhinjo v mansardi), ogromno, verjetno ne bo odveč, če v današnjem našem prispevku, ponovno pokažemo primer v katerem je postavljena in opremljena nova kuhinja v mansardi.

.

*************

.

Mansardni prostori, so tako kot vsi ostali, v osnovi, lahko veliki in prostorni (ter povezani z ostalimi prostorskimi ambienti), lahko pa so stene v njih postavljene tako, da sprva za njih res nimamo prav nobene ideje kako v njih zasnovati določen prostor.

Zaradi svojih specifičnosti, moramo v njih, biti še posebej pozorni, da s postavitvijo notranje opreme, ne bomo zastrli svetlobe. Ta največkrat v mansardo vstopa skozi stranska balkonska vrata in okna ter podstrešna okna, v mnogih primerih pa se kar celotni predeli mansard nahajajo brez naravne svetlobe.

Obenem jih ni malo mansard, ki so zaradi strešne kritine (primeri pri starejših hišah) ozke in dolge, iz obeh strani pa jih hkrati zaključujejo še poševni stropi.

Nadalje nam zasnovo postavitve elementov (še posebej v primeru kuhinj in kopalnic), narekuje obstoječa vodovodna in elektro inštalacija, ki je v primerih prenov kuhinj, največkrat bila zasnova že pred desetletjem ali več, v primeru nove kuhinje, pa jo lahko načrtujemo sproti. Primer prenove starejše kuhinje, je prikazan na povezavi.

Na spodnji sliki je prikazan zelo praktičen primer podstrešnega prostora, v katerega je postavljena nova kuhinja v mansardi.

.

nova kuhinja v mansardi

.

Opremljanju te kuhinje je na voljo obstoječi mansardni prostor, ki je sicer v preteklosti, v celoti služil kot povezan in s parketom položen, enoten prostor v podstrešnem delu stanovanjske hiše.

Kot med strešnim oknom (na levi) in izhodnimi vrati na zidni steni je izkoriščen za postavitev kuhinje s pravokotnim polotočnim podaljškom, dodatno pa k kuhinji sodi tudi raven kuhinjski niz, na levi.

Takšna umestitev opreme v mansardno kuhinjo, v celoti, lepo izkorišča prostor, hkrati pa ohranja dovolj naravne svetlobe do kuhinjskih prostorov, iz obeh koncev.

Kot je že v navadi v mansardnih kuhinjah, je nižji zidni del, pod poševnim stropom, uporabljen za nizek kuhinjski niz, ki se zaključuje z zidno steno in lepo predvidenim večjim številom električnih vtičnic (katerih v vsakršnih, ne samo mansardnih kuhinjah), rado hitro zmanjka.

Zgornji del, nad belo zidno oblogo, je enostavno, po celotni dolžini kuhinjskega niza, namenjen odlagalni polici (primerni za začimbe in manjše posodice.

Za nemoteno kuho je kuhalna plošča postavljena v kuhinjski polotok. Nad njo je montirana (še nedokončno obdelana) kuhinjska napa, umivalnik in prostor za vgradni pečici, pa sta našla svoj prostor v desnem, enovrstnem kuhinjskem nizu. Predstavitvam enovrstnih kuhinj, je namenjen članek na povezavi.

Pečici je namenjena leva stran ob vratih, kjer za večino podobnih primerov velja, da le to postavimo v stojno višino, pomivalnik z odcejalnikom pa približamo kuhalni površini in prostim delovnim ploskvam delovnega pulta.

V hladilniku (ki na sliki ni viden in se nahaja ob zidni steni ravnega dela kuhinje proti jedilnici, se bo znašla samo zdrava hrana, sicer pa smo za ljubitelje športa, hujšanja in aktivnega življenja, na spletu našli zelo zanimiv zapis o 14 najbolj aktualnih metodah hujšanja, pri nas (na povezavi).

Material za izdelavo kuhinje je kombinacija bele v visokem sijaju in temnega naravnega lesa v vidni lesni strukturi. Osnovni gospodinjski aparati so odeti v črno in se tako lepo zlijejo v moderen kuhinjski ambient.

Če se odločate za kuhinjo v visokem sijaju, vam bo verjetno zanimiv, še prispevek na povezavi.

Pogled na raven kuhinjski niz je predstavljen na spodnji sliki:

.

ravni del kuhinje v mansardi

.

Viseča, zgornja elementa, sta v duhu celostne estetske ureditve kuhinje, v spodnjem delu, odeta v moderno, črno steklo, vgradna klasična pečica in mikrovalovna pečica pa se nahajata v sprednji, visoki, vertikalni omari, v stojni višini.

Zaradi visoko sijajnih belih ličnic, tudi majhen mansardni prostor deluje široko, prostorno in sveže, prehod iz balkonskega dela proti jedilniškemu pa je ravno dovolj širok, da omogoča prosto sprehajanje in pripravo živil več uporabnikov hkrati.

Celoten ravni del kuhinje, ob vertikalni zidni steni (na desni), je po svoji globini, prilagojen globini, ki jo imamo na voljo do izhodnih balkonskih vrat, sam niz pa se pri vratih zaključuje z modernim izvlečnim predalom ob pečici.

.

**********

.

Če tudi vas zanima nova kuhinja v mansardi, se lahko za nasvet in razporeditev, obrnete tudi na nas. Z veseljem bomo pripravili predlog postavitve iz naše strani, za vaš primer.