» » » Opremljanje kuhinje v manjših prostorih – 3 primeri

Opremljanje kuhinje v manjših prostorih – 3 primeri

V današnjem prispevku smo izbrali 3 primere, kjer gre za opremljanje kuhinje v prostorih manjših dimenzij. V prvem primeru so dimenzije prostora zahtevale, da kuhinjski prostor povežemo hkrati tudi z manjšim jedilnim delom, v drugem je bilo potrebno opremiti zgolj kuhinjski kot, v tretjem pa smo opremljali kuhinjo v obliki črke U. Dodatne primere izdelave manjših kuhinj lahko najdete še v članku 4 primeri modernih, manjših kuhinj, na povezavi.

.

Opremljanje kuhinje v enosobnem stanovanju

.

Na prvi sliki spodaj, gre za opremljanje kuhinje v kotu manjšega, enosobnega blokovskega stanovanja. Ob dimniškem kotu je na vsako stran na voljo zgolj 180 centimetrov, obenem pa je bila želja, da je kuhinja zasnovana tako, da omogoča tudi postavitev jedilno servirnega pulta. Ta je postavljen ob levi bok kuhinje.

Pomivalni stroj in pomivalno korito sta zasnovana ob dimniški kot, vgradna pečica skrajno desno na edino visoko omaro v kuhinji, na drugi strani dimniškega zidu pa je takoj ob rob postavljena kuhinjska napa. Pod njo smo namestili vgradno kuhalno ploščo.

Delovnim površinam smo namenili nekaj prostora med kuhalno ploščo in vgradno omaro s pečico na desnem kraku kuhinje ter površino levo od pomivalnega korita na levem kraku.

V skrajnem primeru nam za pripravo hrane in živil služi tudi jedilno servirna miza na levi.

Predali spodnjega kuhinjskega niza so opremljeni z aluminijastimi ročaji ter omogočajo polni izvlek ter mehko zapiranje. Delovna plošča, servirno jedilna miza, kuhinjska napa ter steklene ličnice zgornjega niza visečih kuhinjskih elementov so dekorirani v črno in lepo sodijo k beli. Podobno opremljanje kuhinje v črno beli izvedbi smo predstavili tudi v članku na povezavi.

Zgornji elementi se odpirajo na poteg, pri čemer smo le te dodatno opremili z mehanizmom za njihovo enostavno odpiranje in seveda avtomatskim zaskokom v trenutku, ko vanje pospravljamo živila in krožnike.

.

opremljanje kuhinje
Opremljanje kuhinje v manjšem enosobnem stanovanju. Dimenzije 180 x 180 cm.

.

Kotno opremljanje kuhinje dimenzij 220 x 170

.

Na spodnji sliki predstavljamo opremljanje kuhinje v kotu dveh neenakomerno dolgih kuhinjskih krakov. Daljši (ob vratih) omogoča postavitev kuhinjskega niza v dolžini 220 centimetrov, ob krajši (hrbtni del) smo “pospravili” dva standardna kuhinjska elementa širine 60 centimetrov ter enega nekoliko ožjega (50 centimetrov).

Kuhinjske fronte so v beli barvi visokega sijaja, za razliko od zgornje kuhinje pa so elementi opremljeni brez ročajev. Delovna plošča je na vsakem kuhinjskem kraku opremljena z gospodinjskimi aparati. Krajši krak vsebuje vgradni pomivalnik, na daljšem smo vgradili kuhalno ploščo in pod njo vgradno pečico. Pripravi hrane je namenjen kotni del delovne površine.

Zgornji kuhinjski niz je v tem primeru zajet med kuhinjsko napo na desni in samostoječ hladilnik na levi.

Enostaven, ličen in predvsem funkcionalno izkoriščen kuhinjski kot, estetsko dopolnjuje kombinacija bele ter širšega visečega zgornjega elementa z motnim steklom ličnice.

Kotni del je v celoti izkoriščen z izvlečnim kotnim regalom, skrajno desno pa smo prostor namenili za manjše izvlečne predale za pospravljanje servisa in jedilnega pribora.

Če je prostora v vaši kuhinji malo, predlagamo tudi skok na članek kjer so predstavljeni elementi za kuhinje ter 7 idej za boljši izkoristek prostorov v kuhinjah.

.

opremljanje kuhinje
Manjša kotna izvedba dimenzij 220 x 170 cm.

.

Opremljanje kuhinje v obliki črke U

.

Na sliki spodaj gre za opremljanje kuhinje v obliki črke U. Prostor, ki smo ga imeli na voljo za to postavitev kuhinje je sicer na prvi pogled nekoliko večji (razdalja med steno vhodnih vrat in okenskim zidom je 200 centimetrov. A, predstavljen primer je zanimiv predvsem zaradi tega, ker je ob steno, na kateri se nahajajo vrata, bilo potrebno umestiti še kuhinjski niz v standardni globini 60 centimetrov ter prilagoditi postavitev elementov na desni. Na povezavi zgoraj boste našli še več primerov kuhinj v obliki črke U.

Predstavljena kuhinja deluje razgibano. Z namenom, da prostora vanjo nismo preveč zaprli iz vhodne strani, je prvi kuhinjski element na levi, zapolnjen samo v spodnjem delu. Zgoraj služi kot delovna površina (zaščitena s steklom), omarno stranico zgornjih visečih elementov v nadaljevanju pa smo izkoristili za montažo dveh dodatnih steklenih poličk. Te lahko služijo za pospravljanje čajnih in kavnih skodelic ali za odlaganje začimb.

Levi, kotni del je zasnovan poševno in vključuje vgradni pomivalnik ter spodnji, kotni izvlečni predal, katerega bodo lastniki uporabili za koš za smeti. Nadaljevanje delovne plošče se nadaljuje z vgradno kuhalno ploščo ter kuhinjsko napo nad njo. Hrbtišče tega dela je zaključeno v enakem stilu kot je sam delovni pult. V desni kot kuhinje smo namestili viseči kuhinjski element, opremljen s stekleno ličnico.

Pripravi živil in hrane je namenjena celotna površina desnega kraka kuhinje ob oknu. Da ne zapremo preveč dotoka naravne svetlobe, opremljanje kuhinje v tem delu zahteva nekoliko znižan element. Vanj je montirana vgradna pečica v stojni višini, še naprej pa se kuhinjski niz zaključuje s povišano omaro v katero je vgrajen hladilnik. Spodnji del je opremljen z izvlečnimi predali na mehko zapiranje.

.

opremljanje kuhinje
Kuhinja v obliki črke U.

.

Še več primerov in nasvetov boste našli tudi na naši spletni strani. Ali nas, če imate kakšno vprašanje, povprašajte kar preko spodnjih kontaktnih možnosti.