» » » Nasveti za opremljanje garsonjere

Nasveti za opremljanje garsonjere

Opremljanje garsonjere že zaradi prostorskih omejitev in posebnosti, ki so opisane v nadaljevanju tega prispevka, zahteva od opremljevalcev več izvirnosti in kreative, kot, če imamo na voljo več prostora.

.

O opremljanju garsonjer na splošno

.

Garsonjere že same po sebi, zaradi svoje prostorske zasnove, zahtevajo, da se pohištvo in oprema v njih, postavi tako, da je maksimalno izkoriščen prostor, da je pohištvo funkcionalno in uporabno za več namenov in na koncu koncev, da v garsonjeri ostaja, kljub vsej potrebni pohištveni opremi, dovolj prostora za normalno gibanje in delovanje.

Garsonjere so prostori do ponavadi največ 45 kvadratnih metrov. Združuje jih lastnost večih bivalnih ambientov v enem prostoru (kuhinja, jedilnica, dnevna soba in spalnica so nemalokrat združene v istem prostoru), le kopalnica in morebiten predprostor sta ločena. Nekatere garsonjere imajo tudi manjše izhode na balkon ali teraso.

Odvisno od tega, kje se garsonjera nahaja (etažne garsonjere, pritlične, mansardne garsonjere), vsaka ponavadi vsebuje še dodatne prostorske posebnosti in omejitve.

Med pogostejše omejitve pri opremljanju garsonjer sodijo različni tramovi, nosilni stebri, pregradne stene, delno premične stene, poševni stropi v mansardnih garsonjerah in podobno.

.

opremljanje garsonjere
Slika: postavljanje enovrstne kuhinje v garsonjeri. Primer opremljanja kuhinje v manjši garsonjeri, na povezavi.

.

Opremljanje garsonjere iz vidika opremljevalcev

.

Opremljanje garsonjere za različne opremljevalce pomeni različen izziv.

Nekateri svoje opremljevalske predloge začnejo z iskanjem rešitev in idej iz praktičnega vidika. V teh primerih je v ospredju zadovoljitev osnovnih človekovih potreb (ureditev kuhinje, kopalnice, spalnega prostora, prostora za sprostitev).

Drugi opremljanje garsonjere začnejo pri celoviti pohištveno prostorski rešitvi in iskanju pohištvenih kombinacij, ki iz estetskega vidika sodijo ena k drugi.

Tretji začnejo opremljanje garsonjere pri iskanju praktičnih rešitev za prostorske ovire in omejitve.

.

opremljanje garsonjere
Slika iz terena: opremljanje garsonjere z vgradno pisalno mizo in vgradno omaro.

.

V nadaljevanju prispevka boste videli nekaj praktičnih in realnih primerov pri opremljanju garsonjer. Morda preko njih dobite tudi idejo za lastno opremo v garsonjeri.

.

Opremljanje moderne garsonjere

.

opremljanje garsdonjere
Opremljanje garsonjere v modernem stilu.

.

Že v prvem primeru, na zgornji sliki, se bomo pri opremljanju garsonjere srečali z nekaterimi prostorskimi izzivi, ki jih prinaša praktično vsaka garsonjera.

Kot rečeno že v uvodu prispevka, za večino garsonjer velja, da gre za razmeroma majhne prostore, ki jih je potrebno funkcionalno opremiti.

V večini primerov zato za res maksimalen izkoristek prostora, med pohištvenimi sestavi, pride pri opremljanju garsonjere v poštev, pohištvo izdelano po naročilu.

Nekatere enostavnejše pohištvene elemente je sicer mogoče izbrskati tudi med ponudbo tipskih sestavov, a vseeno velja, da bomo kotičke prostorov ali pohištvene elemente, ki povezujejo npr. kuhinjo in dnevno sobo, našli primerne le, če si jih damo izdelati po merah svoje garsonjere.

Na zgornji sliki je prikazana manjša garsonjera, kjer je prostor kuhinje povezan z dnevno sobo le preko manjšega servirnega, delovnega, kuhinjskega pulta.

Spalni prostor je skrit s pomočjo drsnih vrat in se nahaja levo od kuhinje. O drsnih vratih, primerih montaž, uporabi materialov ter vsem, kar je dobro vedeti o drsnih vratih, si lahko preberete na spletni strani na povezavi.

Blok kuhinja je majhna in v modernem stilu. V zgornjem delu je do stropa zapolnjena z visečimi kuhinjskimi elementi, v spodnjem delu je kuhinjski niz v celoti zapolnjen z osnovnimi kuhinjski aparati (pečica, pomivalnik, kuhalna plošča, na desni hladilnik z zamrzovalno omaro,…). Preostanek prostora je namenjen izvlečnim predalom.

Ožji del in namenjen pripravi jedi, je delovno servirni pult, ki iz zunanje strani omogoča tudi postavitev dveh stolov. Na ta način je izkoriščen kot jedilnica in po potrebi tudi kot delovno servirni pult.

Stena za sestav v dnevni sobi, je majhna. V spodnjem delu je zato postavljen zgolj nizek osnovni dnevni element (ki ga je mogoče premikati). Nad televizorjem je ravno dovolj prostora za dve enostavni in lični polički, za dekor in spominke.

Dostop do spalnega prostora je zastrt s steklenimi drsnimi vrati (dekoriranimi z motivom iz fototapete). Prispevek namenjen steklenim drsnih vratom in dodatne primere steklenih drsnih vrat, boste našli na povezavi.

.

Praktično pohištvo za opremljanje garsonjere

.

Glede na to, da so garsonjere majhne stanovanjske enote, v katere je potrebno spraviti vso osnovno pohištvo, ki ga potrebujemo za normalno funkcioniranje, se je pri opremljanju garsonjer, bolj kot pri opremljanju večjih bivalnih enot, našlo pohištvo, ki ga pogosteje uvrščamo v opremo za garsonjere, kot drugam.

Med to pohištvo spadajo:

  • drsna vrata in premične stene (ki jih uporabimo za prehode ali kot pregradne stene za ločitev enega prostora, v dva)
  • po naročilu izdelani in prostoru prilagojeni posteljni okvirji (priporočljive so dvižne postelje, posteljni okvirji, ki se pospravijo v omaro, zložljive postelje s katerimi prihranimo prostor,…). Koristne napotke za opremljanje spalnice po meri, boste našli v prispevku na povezavi ali na spletni strani spalnice.eu.
  • vgradno pohištvo in vgradne omare (z njimi izkoristimo prostor v kotih stanovanja, omare lahko vgradimo od ene do druge stene ali od tal do stropa). Spletna stran z opisi primerov vgradnje omar, je na povezavi, sicer pa smo temeljitejši prispevek na temo vgradnih omar, pripravili na povezavi.
  • kotne pisalne mize (za uporabo več uporabnikov ali za uporabo za različne namene: en krak delovne površine mize za delo, drugi krak kot element v dnevni sobi,….)

.

Če se tudi sami zanimate za opremljanje garsonjere in, če vas mikajo po naročilu izdelane praktične pohištvene rešitve, bomo veseli vašega povpraševanja. Lahko kar čez spodnje kontaktne možnosti.