» » » Vgradne omare za dnevno sobo

Vgradne omare za dnevno sobo

Že v prispevku, kjer smo prikazali izdelavo vgradnih omar in njihove značilnosti za različne prostore, lahko opazite, da ima opremljanje različnih prostorov z vgradnimi omarami, različne in svoje edinstvene posebnosti. V prispevku v nadaljevanju opisujemo nekaj izmed teh za vgradne omare za dnevno sobo.

.

O vgradnih omarah v dnevnih sobah na splošno

.

Dnevne sobe se med seboj razlikujejo po:

 • dimenzijah in velikosti prostora
 • odprtosti in povezanosti z drugimi prostori
 • stilu in estetiki izbranega interierja
 • po namenu uporabe
 • po posebnostih

Sicer je sodoben trend opremljanja dnevnih sob usmerjen v minimalizem in postavitev pohištva jasnih, enostavnih in preprostih linij. In tudi količinsko si vse več družin za svoje dnevne sobe izbira prej manj pohištva kot več.

A, ker praksa in življenje skozi čas zahtevata več uporabnih prostorov, več odlagalnih površin ter seveda maksimalno funkcionalno izrabo vsakega kotička stanovanja, posebej, se mnogo družin že pri prvem opremljanju stanovanja, tudi za dnevne sobe odloča za vgradnjo večjih omar in več odlagalno delovnih površin.

V primerih, ki jih prikazujemo v nadaljevanju, vgradne omare za dnevno sobo služijo različnim namenom.
Zato smo zraven podali tudi opise.

.

Vgradne omare za dnevno sobo
– kot pregradne omare

.

vgradne omare za dnevno sobo pregrada
Vgradne omare kot pregradna stena.

.

Na prvi sliki zgoraj, lahko vidite klasičen primer prostora v blokovskem stanovanju, kjer smo večji prostor s pomočjo vgradne omare, vgrajene od tal do stropa, uporabili kot pregradno steno. Blokovsko stanovanje se nahaja v pritličju in ob prenovi se mu bo tudi spremenila namembnost iz stanovanjske enote v poslovno.

Zato sta iz nekdanje dnevne sobe v bistvu, na zgornjem primeru nastala dva ločena poslovna prostora. V tem primeru ima vgradna omara več vertikalnih, različno širokih omarnih prekatov s prečno postavljenimi enostavnimi policami v isti liniji. Te bodo služile za odlaganje dokumentacije in delovnih gradiv.

Sama vgradna omara je zaprta z drsnimi vrati iz belega, motnega stekla. Ogrodje drsnih vrat (vodila in ročaji) je iz aluminija.

Kot prikazuje slika, je ena izmed idej in možnosti za postavitev vgradne omare za dnevno sobo ta, da omaro uporabimo kot pregrado. Ta je lahko fiksna in v celoti ločuje dva prostora, lahko pa ji v vmesnem delu naredimo prehod iz enega v drug prostor. Podroben prispevek na temo preureditve dnevne sobe s fiksnimi ali premičnimi predelnimi stenami, boste našli tudi na povezavi.

Primere možnosti postavitev vgradnih omar v dnevnih sobah, boste našli v priloženem prispevku.

.

Nizke vgradne omare za dnevno sobo – po naročilu

.

Za nizkimi pohištvenimi rešitvami v dnevnih sobah, brskamo v različnih primerih:

 • dnevna soba vsebuje stopnišče pod katerim bi prostor radi izkoristili za omare
 • nizko pohištvo in sestavi za dnevne sobe so v trendu in popularni
 • nizki pohištveni elementi so lahko tudi v visečih izvedbah
 • dnevni sestav želimo umestiti v kot dnevne sobe
 • potrebujemo samo nizke regale kot dodatne odlagalne police
 • če se dnevna soba nahaja v mansardi
 • drugo

Spodnja slika prikazuje primer sestava, ki vsebuje večino naštetih lastnosti:

.

vgradne omare za dnevno sobo po naročilu
Vgradna, knjižna omara po naročilu ter dnevni sestav z nižjimi in razgibanimi elementi. Kataloška slika.

.

Na sliki zgoraj, je predstavljeno opremljanje klasične dnevne sobe, pri kateri je zraven osnovnega regala, namenjenega televiziji in multi medijskim napravam, na pravokotni steni, izdelana večja knjižna omara po naročilu.

Osnovni, nižji dnevni sestav je posebej znižan v osrednjem delu. S svojo globino je tudi nekoliko pomaknjen v notranjost dnevne sobe (za primere, ko lastniki ne montirajo svojih tv sprejemnikov na zidne stene).

Ostali del sestava je ožji in pomaknjen bližje steni. Krasijo ga omare s klasičnim odpiranjem vrat, priročna, nekoliko večja okrasna omara s sredinskima, osvetljenima steklenima ličnicama ter dodatna odlagalna polica nad televizorjem.

Knjižna omara, ki sloni ob pravokotni steni, sega od tal do stropa. Sestavlja jo 6 vertikalnih omarnih prekatov, pri čemer sta v drugem in petem uporabljena enaka regala kot na osnovnem dnevnem sestavu.

Na ta način ima tudi knjižna omara nekaj zaprtih predalov.

5 dodatnih primerov po naročilu izdelanih sestavov za dnevne sobe, boste našli tudi v prispevku na povezavi.

.

Kombinirane vgradne omare za dnevno sobo

.

V nekaterih primerih vgradne omare v dnevni sobi ne moremo postaviti ob osnovni sestav.
Razlog je lahko premajhna dolžina stene ali pa preprosto najdemo bolj primerno prostorsko nišo, v kakšnem drugem delu dnevne sobe.

.

ločena vgradna omara v dnevni sobi
Ločena vgradna omara z ogledali in osrednji sestav v dnevni sobi.

.

Na zgornji sliki smo prostor za vgradno omaro v dnevni sobi našli ob pravokotni steni, glede na postavitev dnevnega regala. Vgradna omara je v tem primeru postavljena v prostorsko nišo.

V ogledalu lahko vidite po meri izdelan tudi osrednji dnevni regal.

Ta v spodnjem delu vključuje dve vrsti izvlečnih predalov, dva vertikalna omarna prekata z odprtimi policami ob straneh, na sredini izdelan prostor za televizijski sprejemnik, pod stropom pa dodatno polico za odlaganje knjižnih zbirk in fotoalbumov.

Sama vgradna omara, na pravokotni steni, vsebuje drsna vrata z ogledali, s čimer nam ni potrebno iskati novega prostora za obešalno steno.

Del notranjosti omare je razporejen s klasičnimi policami, del pa je odprt in zapolnjen samo s klasičnimi obešalnimi palicami. Za primere opremljanja notranjosti vgradnih omar, predlagamo tudi ogled članka Prikaz možnosti nekaterih dodatkov v vgradnih omarah.

.

Enostavni, samostoječi regali za dnevno sobo

.

nizki regal za dnevno sobo
Po naročilu izdelan nizki regal v dnevni sobi. Odprti regal plus pet izvlečnih predalov na mehko zapiranje. Utopni ročaji.

.

Predvsem manjše dnevne sobe so prostori, kjer bomo dnevne regale iskali ne samo med vgradnimi rešitvami, temveč tudi med ostalimi rešitvami, po naročilu izdelanih omar.

Na zgornji sliki prikazujemo izdelan nižji dnevni regal. Njegova skupna dolžina je 220 cm. Vsebuje pa pet izvlečnih predalov ter odprt regal na sredini (vanj bo postavljen tv komunikator).

Iz zgornje strani je montiran nastavek za kable, ki bodo povezovali komunikator s televizijo. Ličnice regala so v beli barvi, obod omare pa v svetlem javorju.

Globina regala je 40 cm.

.

Vgradne omare za dnevno sobo in barve

.

vgradne omare barve
Vgradne omare za dnevno sobo in barve. Kombinacija lesa v temno rjavi in dekoriran oranžni, stekleni pas.

.

Glede na to, da je največja (vidna) površina vgradne omare tako ali tako njena zunanjost (drsna vrata ali vrata s klasičnim odpiranjem), ni odveč spomniti, da se splača največ energije za ustrezen estetski izbor in izgled materialov, nameniti prav zunanjosti omare.

Že iz prispevka Vgradne omare po meri lahko vidite, da je med možnostmi izbire barv za fronte vgradnih omar, na voljo:

 • čez 40 barv lesnih vzorcev (pastelne barve, barve visokega sijaja, lesni vzorci,…)
 • čez 40 barv stekel
 • različne barvne možnosti ogledal (standardna ogledala, zatemnjena ogledala, rjava ogledala)
 • različne tehnike obdelav površin (gravure, peskanje, fototapete,…)
 • osvetlitev omare (led svetila,…)
 • kombinacije

V večini primerov so vgradne omare za dnevno sobo sestavljene iz barv in materialov, ki ustrezajo ostalemu pohištvu in estetskemu izgledu dnevne sobe. Naročniki največkrat “zahtevajo” uskladitev njihovih omar s tlemi dnevne sobe, stenami, sedežno garnituro in podobnim. Za kontrast pa nato v kak kot dnevne sobe postavijo kromirano svetilo, dekor pasove na večje površine (primer na sliki zgoraj) in ostalo.

Če se tudi sami zanimate za vgradne omare za dnevno sobo, nam lahko preko povezave, kjer je predstavljena ponudba vgradnih omar, napišete svoje želje in z veseljem bomo pripravili ponudbo za vaš primer.