» » » Nasveti za ureditev predsobe

Nasveti za ureditev predsobe

Ureditev predsobe in razporeditev pohištva po predprostoru, je v prvi vrsti odvisna od tega, kakšen je prostor naše predsobe, kje so postavljeni glavni dotoki svetlobe v predsobo (nadsvetlobe na vratih v ostale prostore, okna,…), kje so vhodna vrata in vrata v ostale prostore, ali ima predsoba stopnišče in podobno.

V primerih v nadaljevanju zato prikazujemo nekaj različnih nasvetov in idej za ureditev predsobe.

.

Ureditev predsobe ter razlike med predsobami v različnih stanovanjih

.

Predvsem blokovska stanovanja (še posebej tista starejša), so ponavadi grajena po enakem stilu, kjer je prostor predsobe ponavadi daljši in ožji ter se na eni strani pričenja z vhodnimi vrati, na drugi pa zaključuje z razvejanimi notranjimi vrati v ostale prostore. Dimenzije takšnih (tipskih) prostorov predsob so v dolžino ponavadi dolge do 4 metre, širina pa najpogosteje znaša med 150 do 250 cm.

.

ureditev predsobe
Ureditev predsobe v stanovanju v bloku.

.

Predsobe v hišah (predvsem novejše gradnje) so grajene individualno in drugače.

Za razliko od stanovanjskih predsob v blokih, so pogosto kvadrataste oblike, bistveno so bolj osvetljene, saj imajo po večini tudi na eni izmed zunanjih sten, montirano okno. Dodatno za bolj svež in svetel izgled predprostora lahko pripomore pogosto tudi povsem individualna odločitev o izbiri vhodnih vrat (ki so lahko kombinirana s stekli), kar pa v primeru vhodnih vrat v blokovskem stanovanju, ne pride v poštev.

.

ureditev predsobe v hiši
Ureditev predsobe v hiši.

.

Predsobe v hišah starejše gradnje so praviloma umeščene v ozek prostor ter služijo zgolj kot klasičen predprostor (veranda), nemalokrat z “dodatnimi” vhodnimi vrati na hodnik oz. še večji del predprostora.

V manjših vikend hišicah in apartmajih so predsobe praviloma dimenzionirane zgolj na kak kvadratni meter ali dva in služijo kvečjemu za postavitev kakšne manjše omarice za čevlje ali obešalne stene za odlaganje plaščev in garderobe.

.

komoda v predsobi
Manjša komoda v manjši predsobi v starejši hiši.

.

O pohištvu, ki ga največkrat
uporabimo za opremo predsobe

.

Glede na to, da se predsobe in predprostori med seboj precej razlikujejo (glede na tip gradnje stanovanjskega objekta), je tudi ureditev predsobe iz vidika pohištvene opreme, pisana in razgibana od primera do primera. Svoje k različnosti ureditev predsob dodajo tudi različni okusi, stili, smisel za estetiko in na koncu koncev, tudi finančne zmožnosti.

Sicer pa bomo za ureditev predsobe s pohištvom, vseeno lahko opazili nekaj značilnosti, ki jih lahko uvrstimo v več sklopov vrst pohištva, primernega za predsobe.

Kot rečeno že v prvem odstavku, o pohištveni opremi predsobe, odločajo nekatere prostorske značilnosti, estetika in seveda tudi potrebe ter število družinskih članov.

Med glavne sklope pohištvenih elementov predsobe, sodijo:

  • omare in komode za čevlje
  • obešalne stene z ogledali
  • različne oblike garderobnih omar za odlaganje plaščev (samostojne omare za predsobo, omare z obešalnimi stenami,…)
  • vgradne omare za predsobe
  • okraski in drobnarije (dodatne poličke, dekorirne mizice, manjše omarice za rože, ipd…)

.

predsobni sestav z obešalno steno in ogledalom
Manjši predsobni sestav z omaro, večjo obešalno steno in ogledalom.

.

Posebno ločitev pohištvenih elementov, ki jih je mogoče postaviti v predsobo, lahko spremljamo tudi kot ločitev na ponudbo pohištva vnaprej pripravljenih primerov predsob (tako imenovane tipske predsobe) in predsobe, ki so izdelane po meri.

Ponavadi in praviloma velja, da bomo bogatejšo ponudbo prvih (tipskih predsob), našli v večjih pohištvenih centrih, ponudbo drugih pa pri različnih mizarjih in specialistih za izdelavo pohištva po meri.

.

Razlike med tipskimi in
po meri izdelanimi predsobami

.

Tipska ponudba vnaprej izdelanih predsob ima za razliko od po meri izdelanih predsobnih sestavov, prednosti predvsem v tem, da si je izdelane eksponate mogoče vnaprej ogledati, omogoča široko paleto dodatnih možnosti in različnih dimenzij posameznih pohištvenih sestavov in v kolikor je proizvajalec predsobe večji, omogoča tudi kombiniranje pohištva predsobe z izgledom in estetiko pohištva v ostalih prostorih.

Glede na to, da bomo ponudbo tipskih predsob našli praviloma v večjih trgovskih centrih, je pogosto odločilni faktor odločitve za nakup tipske predsobe, tudi široka in zelo razvejana ponudba plačilnih možnosti (od obrokov, kreditov, popustov in akcij, naprej).

Slabša stran tipske izbire predsobe je, da je ponudba v večini primerov dokaj podobna, izbor barv in materialov pa omejen na nekaj 5 ali deset različnih barvnih vzorcev.

Če ima naša predsoba značilnosti tipskega, standardiziranega predsobnega prostora (npr. stanovanje v bloku, vrstna hiša, apartmajsko naselje,…), in, če nimamo zahtev po individualni rešitvi, bo v večini primerov, ponudba tipskih predsob, več kot zadoščala za izbor ustrezne za nas.

.

ureditev predsobe
Izkoristek prostora v predsobi.

.

Ponudba pohištva po naročilu in po merah naše predsobe, se od mizarja oz. proizvajalca, ki ponuja pohištvo po meri, do proizvajalca, razlikuje.

Glavne razlike so vidne v širini ponudbe različnih možnosti izbire lesnih vzorcev, barv (pastelne barve, sijajne barve, kombinacije na pohištvu s stekli, kombinacije z ogledali), možnost izdelave celotnega predsobnega sestava ali zgolj posameznih pohištvenih elementov, ipd…).

Glavne prednosti, če se odločimo za izdelavo predsobe po naročilu, so možnost 100% prilagoditve pohištvenih elementov prostoru, unikatna izdelava in izbor materialov ter barv, vključena dostava in montaža.

Ker je konkurenca med ponudniki tipskih in po naročilu, izdelanih pohištvenih elementov za predsobo, zelo močna, večjih razlik v hitrosti izdelave in dostave med eno in drugo vrsto predsobe, ni (razen, če ima pohištvena vele trgovina, točno določen sestav predsobe na zalogi).

.

omara predsoba stopnišče
Izdelava manjše omare pod stopnicami.

.

Ker ureditev predsobe ponavadi zaseda zadnja mesta pri notranjem opremljanju domov, je ponudba na zalogi in vnaprej izdelanih pohištvenih predsobnih sestavov, v večini trgovskih centrov omejena in je tudi pri njih potrebno pohištveni sestav naročiti ter različno dolgo čakati na izdelavo.

V našem podjetju se ukvarjamo z opremljanjem predsob po meri. V kolikor vas zanima izdelava informativne in neobvezujoče ponudbe za vaš primer in se bolj nagibate k po meri izdelani rešitvi, bodisi zaradi individualnih želja ali prostorskih omejitev, bomo veseli vašega povpraševanja.

Lahko kar čez spodnje kontaktne možnosti.

 

The following two tabs change content below.
AKRON

AKRON

Specialist za vgradne omare in pohištvo po meri že polnih 25 let. Proizvodnja v Medvodah. Dostava in montaža kjerkoli po Sloveniji. Info: 031 720 657