» » » Kateri jogi je najboljši? – primerjava med različnimi vrstami

Kateri jogi je najboljši? – primerjava med različnimi vrstami

V tem prispevku odgovarjamo na vprašanje tistim, ki se sprašujete kateri jogi je najboljši in najbolj primeren za vaš spanec.

Ležišča in vzmetnice so prvenstveno namenjena zagotavljanju boljše podpore telesu ter zagotavljanju udobja, ki ga potrebujemo zato, da se naše telo sprosti in odpočije. Če smo imeli svoje ležišče že nekaj časa, smo morda že v fazi, v kateri je čas za nakup novega.

Raziskave kažejo, da ljudje spimo bolje in trpimo za manj bolečinami v hrbtu, hkrati pa doživljamo manj stresa, ko telo počiva na novem ležišču. Na splošno pa velja, da se naš spanec izboljša, če spalna površina ustrezno za naše telo, razbremeni pritisk na sklepe in druge dele telesa.

Ujemanje ustreznega ležišča s potrebami našega telesa (teže, starosti, fizične konstitucije, spalnih navad,..) je zelo subjektiven proces. Ležišča so narejena iz različnih materialov in tehnologij za zagotavljanje podpore telesa in s svojimi različnimi lastnostmi različno zadovoljujejo potrebe, okuse in proračune potrošnikov.

.

kateri jogi je najboljši

.

V praksi se je izkazalo, da je vsako ležišče potrebno oceniti na vsaj vsakih sedem let, spodaj pa so napisane osnovne informacije o različnih vrstah jogijev, ki so danes na voljo.

Dodatno priporočamo še ogled prispevka: Jogi za zdrav življenjski slog.

.

Ležišča z vzmetmi

.

Jogiji z vzmetnicami uporabljajo sistem podpore telesu z jeklenimi tuljavami. Proizvajalci ponujajo več različnih vrst vzmetnih sistemov, vključno z jogiji z vzmetmi, povezanih v eno enoto in posamično zavitimi v žepke. Pri različnih proizvajalcih se tovrstna ležišča razlikujejo po obliki vzmeti, po modelih ter po številu vzmeti. Takšen jogi je najboljši za ležišča, ki vključujejo različne pene, vlakna in celo dodatne plasti manjših jeklenih vzmeti. Število žepkov je poljubno oz. ga izberemo po potrebi – osnovni princip le teh pa ostaja, da večje število vzmeti pomeni več točk podpore telesu in večjo distribucijo pritiska po ležišču.

Priporočamo še: Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi

.

Hibridna ležišča

.

Med hibridna ležišča štejemo jogije, ki združujejo jeklene vzmeti (lahko žepkaste ali polne) z eno ali več vrst pene, npr. poliuretansko peno, spominsko peno, peno iz lateksa in pa tudi pene, ki vključujejo različne dodatke, gele in druge materiale (aloe vera, itd…)

Priporočamo še: Pregled različnih vrst ležišč

.

Jogiji iz pene

.

Pri jogijih iz pene je spet mogoče izbirati različne vrste pen. Pena je lahko viskozna in elastična (spominska pena), lahko je poliuretanska, lahko je iz lateksa, lahko pa vsebuje gele in nekatere druge zdravilne učinkovine. Pena je v jogijih iz njih, tudi izdelana na različne načine. Pri tem se jogiji iz pene razlikujejo tudi po strukturi izdelave pene ter po zračnosti različnih vrst pen.

Priporočamo še: Ležišče iz pene – kako izbrati pravo?

.

Toperji

.

Toper služi prvenstveno za dodatno udobje, saj zagotavlja dodatno oblazinjenje osnovnemu ležišču. Ta sloj je lahko različno debel, pa tudi izdelan je lahko iz različnih vlaken in penastih materialov.

Priporočamo še: Pregled različnih vrst nadvložkov

.

Ležišča z zdravilnimi učinkovinami

.

Ležišča, ki vsebujejo različne učinkovine, služijo hkrati za podporo telesnega sistema, obenem pa prispevajo dodatno udobje ljudem s specifičnimi potrebami (boleči sklepi, alergija na pršice, revmatizem,….). Nekateri jogiji vsebujejo posebne gele katerih glavna funkcija je ohranitev toplotne funkcije posameznega ležišča.

Priporočamo še: Ležišče iz aloe vere

.

Spominska pena

.

Spominska pena oz. visoko elastično ležiščo vsebuje materiale z visoko gostoto poliuretanskih pen za boljšo telesno podporo in prilagajanje telesu. Ta material ima lastnosti, da se bistveno bolj prilagaja telesni konstrukciji od navadnih poliuretanskih pen.

Priporočamo še: Ali se odločiti za ležišče iz spominske pene?

.

Ležišča iz lateksa

.

Ležišča iz lateksa so namenjena ljudem, ki prisegajo na počitek na naravnih materialih. Tovrstna ležišča se med seboj razlikujejo po vsebnosti lateksa v samih materialih, hkrati pa tudi po strukturi izdelave samega ležišča.

Priporočamo še: Vse kar je potrebno vedeti o ležiščih iz lateksa

.

**********

.

Upamo, da smo vam z zgornjim pregledom pomagali do odgovora na vprašanje kateri jogi je najboljši, sicer pa vas povabimo, da nas za dodatna vprašanja, kontaktirate čez kontaktne možnosti.