» » » Kuhinja v obliki črke L

Kuhinja v obliki črke L

V primerih, ko je treba izkoristiti predvsem kotne dele kuhinjskega prostora in pa tudi, ko gre za kuhinjo v mansardi, je ena izmed možnih in pogosteje uporabljanih razporeditev, kuhinja v obliki črke L (vse ostale možnosti razporeditev so prikazane na povezavi).

V osnovi velja za kuhinjo v obliki črke L, da jo je mogoče razporediti na dva načina.

V prvem primeru, črko L v bistvu tvorita dva različno dolga stenska kraka kotne postavitve kuhinje (tretji primer spodaj), v drugem primeru pa krajši krak kuhinje leži pravokotno na hrbtno ali vzdolžno steno kuhinje, ob kateri se nahajajo osnovni kuhinjski elementi.

Pogosto smo kuhinjam v obliki črke L priča v manjših stanovanjih v blokih, pa tudi v mansardnih in etažnih kuhinjah več družinskih hiš in dvojčkov ter primerih, ko želimo naši kuhinji v obliki dodatnega kraka, dodati npr. šank.

Kuhinjo v obliki črke L bomo srečali tudi kot manjšo, priročno čajnico ali kuhinjo v skupnih prostorih različnih domov in delovnih prostorov, kjer je potrebno izdelati posebne kuhinje po naročilu.

Kuhinja v obliki črke L se od razporeditve kuhinjskih elementov v drugačnih oblikah (kotna kuhinja, kuhinja v obliki črke U,..) ponavadi tudi razlikuje po manjši uporabi elementov, pogostejši opremljenosti v spodnjem kuhinjskem nizu ter pogostem izkoristku krajšega kuhinjskega kraka za servirni pult.

.

Vgradna kuhinja v obliki črke L

.

Primer vgradne kuhinje v obliki črke L, lahko vidite na spodnji sliki:

.

kuhinja v obliki črke l
Vgradna kuhinja v obliki črke L.

.

Osnovni in daljši kuhinjski niz na zgornji sliki je vgraden.

V svojem levem delu se začne z vgradnim elementom, v katerega je vgrajen hladilnik z zamrzovalno omaro, nato pa se tako zgornji, kot spodnji kuhinjski niz, nadaljujeta vgradno vse do nasprotne stene.

Krajši kuhinjski krak je izkoriščen za montažo kuhalne plošče in moderne kuhinjske nape nad njo. Posebno praktičnost sestava izkazuje veliko število izvlečnih predalov na mehko odpiranje, zgornji del osnovnega kuhinjskega niza pa je zapolnjen z visečimi elementi, okrašenimi s steklenimi ličnicami.

Takšna kuhinja je zelo primerna za stanovanja, kjer želimo posamezne prostore, med seboj enovito povezati, hkrati pa lahko dovolj prostoren in osrednji del kuhinje, izkoristimo tudi za postavitev jedilniške mize in stolov (priporočamo tudi ogled prispevka Jedilnice in kuhinje v enem prostoru).

.

Moderna kuhinja v obliki črke L

.

moderna kuhinja v obliki črke L
Moderna kuhinja v obliki črke L. Primerna za manjša stanovanja.

.

V tem primeru (slika zgoraj) je pravokotni kuhinjski krak, dodatno podaljšan z enostavno, a priročno jedilno mizo.

Medtem, ko so osnovni kuhinjski elementi, razporejeni vzdolž zidne stene in se začnejo s klasičnim rolojem za pospravljanje kozarcev ali krožnikov, je tudi v tem primeru, sicer le malenkost krajši kuhinjski krak, namenjen pripravi živil in kuhi (vgradna kuhinjska plošča in kuhinjska napa).

Dodaten izkoristek kuhinjskega prostora prinašajo viseči, rumeni omarni elementi na zidni steni.

Jedilniška miza je lična, enostavna in se stilsko ujema s pohištvom v kuhinji. In bi lahko bila dokupljena povsem ločeno od ostale kuhinje.

Nakupu kuhinje po posameznih elementih, je namenjen prispevek, na povezavi.

Krajši kuhinjski krak nekoliko izstopa zaradi svoje širine in kot tak omogoča izkoriščenost delovnega pulta na njem, iz obeh strani.

Kuhinjski predali v spodnjem kuhinjskem nizu so izvlečni in okrašeni z aluminijastimi ročaji.
Aluminijasta je tudi spodnja kuhinjska obroba pri tleh.

Nad pomivalnim koritom, med štirimi visečimi omarnimi elementi in rolojem, dodaten odlagalni prostor, omogočata dve odprti, vgradni polici.

.

Kuhinja v obliki črke L v kot

.

Zadnji, tretji primer, kuhinje z razporeditvijo elementov v obliki črke L, je prikazan na spodnji sliki:

.

kotna kuhinja v obliki črke l
Kotna kuhinja v obliki črke L.

.

Zgornja kuhinja ima razmeroma kratek levi kuhinjski krak.

Ta zadošča za montažo kotnega kuhinjskega elementa v spodnjem in zgornjem delu, ta pa se nadaljuje s samo še enim, širšim kuhinjskim elementom.

V zgornjem delu je ta še nekoliko širši in opremljen z ličnico iz stekla.

Vzdolžni, daljši kuhinjski niz, zadošča za namestitev vseh osnovnih aparatov (kuhinjska plošča, kuhinja napa, enojno pomivalno korito ter pečica v stojni višini).

Spodnji kuhinjski elementi se odpirajo s klasičnimi, krilnimi vrati, odlagalni prostor je izkoriščen tudi nad kuhinjsko napo.

Zidna obloga je stenska, kot dekor bi namesto barvne stene, lahko uporabili tudi steklo ali lesno polnilo v svetlih barvah spodnjih elementov predalnih ličnic, sicer pa boste precej nasvetov o dodatkih v kuhinjah našli, če boste spremljali spletne forume o kuhinjah.

Ročaji so srebrni, moderni in aluminijasti.

.

***********

.

V primeru, da tudi vas zanima kuhinja v obliki črke L, se priporočamo čez spodnje kontaktne možnosti ali za ogled naše spletne strani. Z veseljem bomo pripravili informativno ponudbo in predlog opremljenosti, za vaš primer.