» » » Ideje za ureditev male kuhinje

Ideje za ureditev male kuhinje

Že v več naših primerih, smo povedali, da je pri večini malih kuhinj, največji izziv, vso potrebno in osnovno kuhinjsko pohištvo, razporediti tako, da je kuha in priprava živil v njej, neotežena, hkrati pa, da ostanejo izkoriščene vse funkcionalnosti gospodinjskih aparatov in posameznih lesnih elementov.

Med glavne pozornosti opremljanja malih kuhinj zato sodijo ideje kako razporediti kuhinjsko pohištvo v mali kuhinji tako, da odprta vrata (npr. vgradnega hladilnika) ne motijo kuhinjskega prehoda, da odprti kuhinjski predali vseeno omogočajo normalno gibanje za njimi, kam postaviti kuhinjsko ploščo, da je mogoče nad njo speljati kuhinjsko napo, ipd…

Na spodnjih slikah lahko dobite nekatere ideje za ureditev male kuhinje.

.

************

.

Na prvih dveh slikah je prikazana dvovrstna mala kuhinja, ki jo na prečni zidni steni, obdaja še zunanje okno.

Desni, ožji kuhinjski elementni krak, poteka samo do radiatorskih cevi, ga pa sestavlja slika treh vertikalnih omarnih nizov, od katerih je v sredinskega montirana, v spodnjem delu, kuhinjska plošča, v zgornjem pa moderna kuhinjska napa.

.

male kuhinje ideje

.

Lesni del sestavljajo bež ličnice predalov z brez ročajnim odpiranjem, obdelane v visokem sijaju.
Obod (korpus) in lesena zidna stena sta v naravnem lesnem vzorcu z vidno lesno strukturo in vidnimi letnicami.

Na drugi strani je kuhinjski krak malenkost daljši, hkrati pa se zaključuje s prečnim, krajšim polotokom (dodatni primeri večjih kuhinj s polotoki, na povezavi).

.

kuhinjski-polotok

.

Vgradni elementi (hladilnik z zamrzovalno omaro, vgradna, klasična in mikrovalovna pečica) so, da ne motijo ostalega prostora v kuhinji, montirani v kot, ob okno, levo pa se ob zidni steni, nadaljuje enojni pomivalnik z odcejalnikom.

Ker je kuhinja mala, je z namenom, da ostaja dovolj prehoda do notranjega dela kuhinje, med obema vrstama elementov, kuhinjski polotok skrajšan in uporaben kot servirni pult, tudi iz zunanje strani.

Zgornji kuhinjski niz se z dvema odprtima odlagalnima policama, zaključuje na polovici globine polotoka, s čimer ostaja prost in nemoteč tudi prostor iz zunanje kuhinjske strani, tik ob zidni steni.

.

Praktična ideja za malo kuhinjo, je prikazana tudi na spodnji sliki:

.

mala-kuhinja-v-u

.

Mala kuhinja v U, se nahaja v istem prostoru kot jedilnica, na desni in na levi pa jo omejujeta notranji vratni krili, ki vodita v druge prostore.

Kuhinja je zato v prostor umeščena v obliki črke U, pri čemer je, za razliko od večine kuhinj, podaljšan zunanji kuhinjski krak, notranji, zidni (ob levi steni) pa je kratek in sega do vrat.

Mala kuhinja izkorišča svoj prostor v celoti, saj so zgornji viseči elementi, postavljeni povsem pod strop, praktičen pa je tudi izkoristek zunanjega dela daljšega kuhinjskega, servirnega kraka, ki ima na zunanji strani montiranih 6 izvlečnih predalov ter poševno zaključeno zunanjo, kotno stranico.

V zgornjem delu so kotni elementi izkoriščeni v celoti, v spodnjem delu pa je povsem do kota pomaknjen pomivalnik z odcejalnikom. Simetrično z njegovimi dimenzijami sta pod njim izdelana omarna prekata (prvi, enako širok kot pomivalni del ter drugi, skrajno levo, v ožji širini preostanka širine kuhinjskega pulta).

.

**********

.

Ostale ideje za ureditev male kuhinje, si lahko ogledate še v naslednjih prispevkih:

.

4 ideje za opremljanje prostora majhne kuhinje
Izdelava manjše kuhinje v mansardi
3 ideje za opremo majhne kuhinje