» » » 5 lastnosti, ki najbolj vplivajo na funkcionalno razporeditev kuhinje

5 lastnosti, ki najbolj vplivajo na funkcionalno razporeditev kuhinje

Predvsem družine, katerih kuhinjski prostori so praviloma nekoliko manjši ali jih obdajajo nestandardno postavljene zidne stene (blokovska stanovanja, garsonjere, apartmaji, manjše hišne enote,….) so pri opremljanju in ureditvi kuhinj, prva skupina, ki jih zanima funkcionalna ureditev kuhinje.

Zraven estetike in lepega izgleda je funkcionalnost in praktičnost kuhinje na prvem mestu tudi pri družinah, ki se zanimajo za optimalen izkoristek časa v svojih kuhinjah (pravilno zasnovan delovni kuhinjski trikotnik pripomore k zmanjšanju pohodnih poti med posameznimi kuhinjskimi enotami), jasno pa, da mora biti funkcionalnost kuhinje tudi upoštevana pri vseh prenovah kuhinj, saj so v teh primerih vodovodne, elektro in zračne inštalacije, postavljene že vnaprej.

Funkcionalna ureditev kuhinje zato v prvi vrsti zasleduje naslednje cilje:

  • praktičnost in uporabnost vseh kuhinjskih pohištvenih elementov in gospodinjskih aparatov
  • smiselno zasnovo razporeditve kuhinjskih elementov glede na vhodni prostor v kuhinjo ter naravno osvetljenost kuhinjskega prostora
  • povezanost z ostalim pohištvenim interierjem in prostori v stanovanju
  • koristno izrabo pohodnih in delovnih površin v kuhinji
  • optimalno razporeditev elementov za skrajšanje časa med pripravo jedi in živil za kuho

.

Poglejmo si podrobneje, kje boste prišli do več informacij za posamezne cilje:

.

Praktičnost in uporabnost kuhinje

.

O praktičnosti in uporabnosti kuhinjskih pohištvenih elementov smo precej zapisali že v članku z naslovom 6 praktičnih nasvetov za boljši izkoristek prostora v kuhinjah. V njem boste koristne napotke našli predvsem tisti, ki želite v svojih obstoječih kuhinjah pridobiti dodaten prostor ob posameznih kuhinjskih elementih in tudi tisti, ki se pri nakupu nove kuhinje ogrevate za maksimalen izkoristek prostora znotraj posameznih kuhinjskih elementov.

Obenem boste praktične rešitve in zelo uporabne primere postavitev kuhinj, našli v naših prispevkih, v katerih smo opremljali kuhinje v manjših mansardnih prostorih (prispevek Če iščete rešitev za kuhinjo v mansardi) in v članku, kjer je prikazano opremljanje manjše, moderne kuhinje v blokovskem stanovanju (povezava tukaj).

.

funkcionalna ureditev kuhinje
Funkcionalna ureditev manjše kuhinje v modernem stilu v blokovskem stanovanju.

.

Razporeditev kuhinje

.

Zelo koristen in uporaben prispevek na temo optimalne razporeditve kuhinjskih elementov, glede na razpoložljivost prostora, boste našli v prispevku z naslovom Kako razporediti pohištvo po kuhinji, sicer pa smo v prispevku s preprostim naslovom Razporeditev kuhinje, zelo natančno opisali in predlagali razporeditev različnih kuhinj v odvisnosti od tega ali gre za enovrstno postavitev, dvovrstno, kotno kuhinjo, kuhinjo z otokom, kuhinjo v obliki črke L ali U.

Predlagamo, da si članek na povezavi, tudi preberete, slika ene izmed razstavnih kuhinj iz članka, pa je predstavljena spodaj:

.

moderne kuhinje v beli barvi
Razporeditev moderne kuhinje v beli.

.

Povezanost kuhinje z ostalim pohištvenim interierjem

.

Za element povezanosti kuhinje z ostalimi prostori, so nekoliko bolj dovzetne družine, katerih kuhinjski prostori so odprti in povezani z jedilnicami in dnevnimi prostori ter tudi z zunanjimi terasami in podobnim.

V primeru, ko bo naša kuhinja stala v prostoru, ki se prostorsko povezuje z ostalimi, si bomo seveda interier (izbor materialov in barv ter generalno estetiko celotnega bivalnega prostora) želeli uskladiti in med seboj povezati.

V ta namen smo že pred časom objavili prispevek, v katerem smo opremljali kuhinjo v manjšem blokovskem stanovanju, obenem pa smo v enakem stilu kot kuhinjsko pohištvo, izdelali tudi pohištvo za dnevno sobo in predprostor. Prispevek o tem boste našli na tej povezavi.

.

Screenshot 2015-04-14 at 11.24.37
Estetska in praktična kuhinja…..

.

Screenshot 2015-04-14 at 11.30.07
… z enakim izborom pohištva tudi za dnevno sobo.

.

Koristna izraba pohodnih in delovnih površin v kuhinji

.

Gospodinjstva in družine, ki imajo dinamičen ritem življenja in, ki nimajo ravno na pretek časa, da bi pri njih kuha in priprava jedil potekala dlje časa, kot je to potrebno, so bolj zainteresirana, da je njihova bodoča kuhinja uporabna, pregledna in hitro dostopna iz vseh strani.

Zato je praktično npr. že pri sami zasnovi kuhinje upoštevati, da bomo zraven hladilnika postavili izvlečno omarico z dodatnimi živili za pripravo jedi. Če smo že namenjeni proti hladilniku, bomo v istem koraku, prišli tudi do ostalih živil za kuho.

Slika spodaj:

.

izvlečni ožji predal
Izvlečna omarica naj bo postavljena ob hladilnik.

.

Za npr. težjo posodo bomo našli prostor v spodnjem kuhinjskem nizu, kotne regale bomo opremili z izvlečnimi policami na poteg in še in še je podrobnosti, na katere bomo pomislili iz vidika koristne izrabe prostora v kuhinji.

Tak primer izjemno funkcionalne razporeditve kuhinjskih elementov, boste našli v prispevku, kjer smo opremljali estetsko moderno črno belo kuhinjo, v manjšem prostoru, ki omogoča postavitev kuhinje v obliki črke U (povezava tukaj). Ena izmed slik zgoraj.

.

Optimalna razporeditev kuhinjskih elementov

.

Vseeno pa, ne glede na vse zgoraj predlagane prispevke na povezavah, za optimalno razporeditev kuhinje, bodočim kupcem svetujemo, da si za nakup kuhinje in njeno funkcionalno razporeditev, vzamejo več časa in se pogovorijo s svetovalci za opremljanje kuhinj.

Bolje več izrisov kuhinj še pred nakupom, kot prestavljanje elementov po njem.

Z veseljem bomo naš predlog funkcionalne ureditve kuhinje, podali tudi iz naše strani.
Vabljeni.