» » » Kako izbrati barvo kuhinje?

Kako izbrati barvo kuhinje?

O ustrezni izbiri barve za svojo kuhinjo, lahko na internetu preberete že ogromno nasvetov in prispevkov. Ker je za njihovo skladnost potrebno upoštevati več dejavnikov, si nekaj najpomembnejših nasvetov za barve kuhinj lahko preberete, tudi v nadaljevanju.

Za svetlo, svežo in prostorno kuhinjo se največkrat priporoča bela barva, v kombinaciji s svetlimi naravnimi lesnimi toni in nežnimi pastelnimi barvami. Takšne kuhinje lahko vidite tudi v prispevku, kjer je govora o vseh naj osnovnejših možnostih razporeditve kuhinjskih elementov.

Za izbiro ustreznega barvnega tona upoštevajmo, da se ta doseže, če izbrano barvo namenimo največjim površinam v kuhinjam. Osnovno barvo kuhinje lahko določamo skozi barvo zidnih sten, barvo talne podlage ter barvo ličnic kuhinjskih elementov in delovnega pulta.

.

Barve kuhinj - bela
Moderna, enovrstna bela kuhinja z zidno oblogo v svetlem, naravnem lesnem tonu.

.

Na zgornji sliki je najprej prikazana enovrstna bela kuhinja, ki se z zidno oblogo in delovnim pultom dopolnjuje v lesnem dekorju. Pod delovnim pultom so nameščene tri vrste izvlečnih predalov, levo od njih pa sta zasnovana še dva vgradna omarna korpusa.

Tudi na zidno lesno oblogo so montirani viseči elementi v beli barvi, sicer pa k prostornosti in optično večjemu izgledu kuhinje, dodatno prispeva tudi bela zidna barva in izbor svetlih keramičnih talnih ploščic.

Enovrstnim in belim kombinacijam kuhinj, boste najpogosteje priča v manjših kuhinjskih prostorih enosobnih in drugih blokovskih stanovanj in tudi kuhinjah, ki so povezane z jedilnicami. Bele izvlečne globoke predale za svetlo kuhinjo pa boste našli tudi v prispevku o kuhinjah po naročilu, na povezavi.

Bela barva se v kuhinjah najpogosteje uporablja tudi zato, ker je med barvami zdaleč najbolj hvaležna za kombiniranje z ostalimi barvami in materiali.

K beli ne kombiniramo samo naravnih lesnih tonov in svetlih barv, ampak se k njej enkratno podajo tudi temne kombinacije lesnih tonov in visoko sijajnih barv. Ali celo na prvi vtis nasprotujoče si barve, kot jih lahko vidite v prispevku s kuhinjami v obliki črke L.

Primer belo kombiniranih visoko sijajnih ličnih kuhinjskih predalov s temnejšo izbranim lesnim vzorcem, je prikazan na spodnji sliki:

.

visoko sijajna bela kuhinja in temen les
Visoko sijajna bela kuhinja s kombinacijo temnega lesnega vzorca.

.

V tem primeru so predali osnovnega kuhinjskega niza na desni ter ličnice predalov na kuhinjskem otoku, izdelani v beli barvi visokega sijaja.

V temnem vzorcu z vidno lesno strukturo in letnicami je obdelana delovna površina kuhinjskega otoka in zidna obloga ter velik vgradni element, ki je postavljen pravokotno na osnovne predale.

Temna je tudi delovna plošča ob zidni steni.

Kuhinjski predali so izvlečni in okrašeni z aluminijastimi, modernimi ročaji.
Strop in tla so svetla.

.

Moderne barve kuhinj

.

moderne barve kuhinj
Moderna kuhinja v kombinaciji bele in roza v visokem sijaju.

.

Moderne barve kuhinj so močne, pogumne in visoko kontrastne barve, obdelane v visokem sijaju ter kombinirane z belo. Dodatno pa k modernemu izgledu prispeva zaobljena in unikatna izdelava elementov.

Zgornja kuhinja prikazuje razstavni eksponat moderne kuhinje v močnih, roza tonih elementov na osnovnem kuhinjskem pultu ter steklenih zidnih ličnicah. V roza steklu je tudi vgradna kuhinjska omara.

Delovni pult je zaobljen in v beli.
Na enak način pa so izdelani še viseči kuhinjski elementi ter spodnji niz kuhinjskih predalov ob zidni steni.

Kontrastne in pogumne barve vsebuje tudi spodnja kuhinja:

.

moderna kuhinja
Belo zelena moderna kuhinja.

.

Kuhinja na zgornji sliki sestoji iz zaobljenega kuhinjskega otoka v beli ter vgradnih kuhinjskih elementov v zeleni.
Kuhinja je razstavljena v našem salonu v Ljutomeru.

.

Tople barve kuhinj

.

Med tople in umirjene barve kuhinj sodijo naravne in zemeljske barve.
Te lahko v kuhinjo umestimo kot barve osnovnih kuhinjskih elementov ali kot dodatek le tem.

Na spodnji sliki je prikazana izrazita kombinacija bele barve in močnega lesnega vzorca, ki se enakomerno prepletata po posameznih površinah.
Je pa ta kuhinja predstavljena tudi v prispevku, kjer je več govora o tem, kaj o izboru kuhinj, razpravljajo udeleženci slovenskih spletnih forumov.

.

lesni vzorec barve
Kontrastna kuhinja v beli in lesnem vzorcu.

.

Izrazito v lesnih vzorcih, so predstavljene tudi kuhinje v prispevku o možnostih izdelave kuhinj po elementih ter tudi v prvih dveh primerih, kjer so predstavljene kuhinje s šankom.

Če vas zanimajo še ostale možne kombinacije barve kuhinj, se priporočamo, da se za nasvet obrnete tudi k nam.
Lahko kar preko spodnjih kontaktnih možnosti.