» » » O kuhinjah z veliko prostora

O kuhinjah z veliko prostora

Večja kot je družina in več kot ta šteje družinskih članov, bolj zanimiva je ponavadi kuhinja z veliko prostora.

V kar precej naših prispevkih (npr. 3 primeri kuhinj z jedilnicami, 3 primeri razporeditve elementov v večjih kuhinjah,…) ste najbrž zasledili, da danes sodobna gradnja stanovanjskih in bivalnih enot, velikosti kuhinj, namenja vedno več prostora.

V večini primerov so kuhinjski prostori povezani z jedilnicami in dnevnimi prostori, tam, kjer pa so kuhinje ločene, pa jih vse več načrtuje prostore za dodatne kuhinjske otoke in servirne šanke ter pulte.

Tudi delovni pulti v kuhinji zaradi obilice novih gospodinjskih aparatov, ki prihajajo na trg, potrebujejo vedno več prostora.

Med zdaleč najpogostejšo in najbolj optimalno izkoriščeno kuhinjo, takšno, da bo v kuhinji kar se da največ prostega prostora, sodi kuhinja, katere pohištveni elementi so seveda postavljeni ob vse stenske zidove kuhinje. Tako imenovana kuhinja postavljena v obliki črke U.

Takšna postavitev in primer kuhinje, je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

kuhinja z veliko prostora
Kuhinja z veliko prostora s kuhinjskimi elementi v obliki črke U.

.

V spodnjem nizu so v vseh treh kuhinjskih krakih postavljeni prostorni in široki izvlečni predali (na mehko zapiranje), dodatna prostornost in zračnost kuhinje pa je dosežena tudi z ustrezno kombinacijo materialov in barv delovne plošče, svetle keramične obloge na zidni hrbtni steni, svoje pa seveda doda tudi veliko in svetlo okno na desni.

Kuhinjska kuhalna plošča je predvidena v sam center na sredino osnovne kuhinjske površine, ki sloni ob hrbtni zidni steni kuhinje. Nad njo je montirana sodobna kuhinjska napa, desno od njiju pa je ravno dovolj prostora, da sta na zid, obešena še dva viseča kuhinjska elementa, v spodnjem delu okrašena s steklenimi ličnicami.

Pri samem načrtovanju takšne kuhinje z veliko prostora je bilo seveda potrebno pomisliti tudi na to, da so izkoriščeni vsi kotni predali, stranka pa je obenem imela željo, da je kuhinjskih predalov čimveč.

Seveda največ k prostornosti kuhinje pripomore tudi optimalni izkoristek vseh kuhinjskih elementov, ki jih imamo na voljo.

Prispevek o tem kako vse je mogoče izkoristiti kuhinjske elemente v raznovrstno velikih kuhinjah, se nahaja v članku na povezavi.

.

Kuhinja z veliko prostora v mansardi

.

Druga, prav tako zelo pogosta in iskana kuhinja, je kuhinja z veliko prostora, ki bo postavljena v mansardni prostor. Mansardni prostor sicer že zaradi stropa v kuhinji, kuhinjskim elementom ne omogoča, da so razporejeni povsem poljubno, hkrati pa nemalo mansardnih prostorov motijo še dodatne pregradne in predelne stene z drsnimi vrati, nosilni stebri, dimniški zob ali strešno okno. Ali celo kakšna radiatorska napeljava.

Prispevek, ki je v celoti namenjen opremljanju kuhinj v mansardah, boste našli na povezavi, sicer so pa v njem hkrati predstavljeni kar trije različni primeri montaže kuhinj v mansardnih prostorih.

Ena izmed mansardnih kuhinjskih rešitev, je prikazana, tudi na spodnji sliki:

.

kuhinja z veliko prostora v mansardi
Mansardna kuhinja z veliko prostora ter povezana z jedilnico.

.

V tem primeru je kuhinja izdelana iz kombinacije belega, visoko sijajnega iverala, delovni pult, kuhinjska tla, hrbtna zidna kuhinja obloga ter sama jedilniška miza, pa zasledujejo tone naravnega izgleda lesa z vidno lesno strukturo.

Dodaten uporaben prostor nudi tudi kuhinjski jedilno servirni šank na desni, tik za vrati v mansardo.

Pri zidnih kuhinjskih oblogah bo k prostornosti kuhinje svoje dodala tudi uporaba stekla (koristen prispevek na temo uporabe stekla v kuhinjah, je na povezavi), nekoliko bolj mističen in atraktiven izgled boste s steklom dosegli, če le tega izdelate v vitražu.

.

*********

.

Če vas zanima kuhinja z veliko prostora, se za izris in predlagano razporeditev kuhinjskih elementov, priporočamo tudi mi. Lahko čez spodnje kontaktne možnosti, lahko pa tudi preko te spletne povezave.